mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 14.05.2018 15:30:03

Kajakaši sprinterji začenjajo v Szegedu, Špela Ponomareko Janić bo sezono izpustila zaradi materinstva

Reuters
S prvo tekmo svetovnega pokala v kajakaškem sprintu sezono prihajajoči konec tedna začenjajo tudi slovenski mirnovodaši, natančneje Anja Osterman, Mia Medved, Jošt Zakrajšek, Alan Apollonio, Simon Blaževič in Rok Šmit. Sezona bo minila brez Špele Ponomareko Janić, ki je v veselem pričakovanju.

Najboljša slovenska predstavnica Ponomarenko Janićeva je pred dvema tednoma obelodanila, da pričakuje drugega otroka, zato bo ta sezona zanjo drugačna. Sicer še vedno dvakrat na dan trenira, saj se želi po porodu znova vrniti na tekmovališča in v kajaku bo še "dokler bo vanj pasala".

Ostaja pa vodja mirnovodaške ekipe njen mož Stjepan Janić, ki bo letos stavil na njeno soveslačico Anjo Osterman, s katero sta s Špelo lani v dvosedu priveslali do dveh kolajn, srebra na evropskem in brona na svetovnem prvenstvu. Ostermanova se bo letos osredotočila na enosed, prav tako pa bo v dvosedu veslala z novinko na največjih tekmah Mio Medved.

"Ta sezona bo prav gotovo drugačna, a nekaj posameznikov bo ta pritisk večjih tekem prav gotovo popeljal naprej. Rečem lahko, da je Anja tudi v tej sezoni naredila velik napredek, tudi ostali, upam, da se bomo po tekmah svetovnega pokala le še izboljševali. Naša logistika je takšna, da nas najprej čakata dva svetovna pokala, nato pa evropsko prvenstvo in sredozemske igre. Že lani smo dokazali, da smo bili iz vsake tekme v tekmo bolje pripravljeni, upam,da bomo tako napredovali tudi letos," je pred pričetkom sezone dejal Janić.

Ekipo bo tudi sproti prilagajal glede na izide na svetovnih pokalih, priložnost bo dobil tudi mladi Šmit. "Nekaj treme je, a upam, da bom na teh tekmah dobil dragocene izkušnje. Želja je, da se uvrstim na sredozemske igre," je dejal Šmit.



Precej bolj izkušena je Ostermanova. V tej sezoni bo breme rezultatov predvsem na njej. "Tega se povsem zavedam, osredotočila se bom na enosed, a se dobro počutim tudi v dvosedu z Mio. Najprej sem bila jaz spredaj, narekovala ritem in tempo, zdaj sva zamenjali in videli, da gre precej boljše. To je potrdil tudi Stjepan. Ne moreva upati na kolajno, a na finale povsem realno. Sama sebi želim pokazati, česa sem zmožna, na treningih sem si to že dokazala," je dejala Ostermanova.

Jošt Zakrajšek je večino priprav preživel v Španiji, od koder je njegov trener, tudi letos se bo osredotočal na daljši disciplini, torej 1000 in 5000 metrov, če bo tekmovalni urnik dopuščal tudi 500 metrov. "Poudarek bo tudi letos na 1000 metrih, nato na 5000, nazadnje na 500. Treniral sem dobro, imel sicer nekaj težav z zdravjem, tako da gre zdaj naprej lahko samo še navzgor," je dejal Zakrajšek, ki je vesel tudi s spremembo, da so sezono svetovnega pokala s treh tekem skrajšali na dve.

Sezona bo drugačna predvsem za Ponomarenko Janićevo, letos bo imela premor zaradi materinstva, drugo leto pa že pričakuje vrnitev v tekmovalni čoln. "Sicer še vedno treniram dvakrat na dan, dokler se bom dobro počutila, bom nadaljevala. Čez zimo sem opravila dobre priprave, a zdaj je na tej najvišji ravni prišel zraven tudi stres, zato sem si zaželela počitka, v katerem upam, da si bom nabrala moči za prihodnje leto," je dejala prva kajakšica na mirnih vodah v Sloveniji.

Po Szegedu sledi druga tekma svetovnega pokala v Duisburgu (25.-27. 5.), nato evropsko prvenstvo v Beogradu (8.-10. 6.), pa sredozemske igre v Tarragoni (23. in 24. 6.) ter zaključek sezone s svetovnim prvenstvom v portugalskem Montemor-o-Velhu (22.-26. 8.).

Značke: kajak kanu, sta

Članki iz rubrike