Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 13.12.2017 19:54:24

NIČ OD KOLAJNE! Peter John Stevens na EP na 50 metrov prsno šesti

Arsen Perić
Peter John Stevens je na evropskem prvenstvu v kratkih bazenih v Koebenhavnu osvojil šesto mesto na 50 metrov prsno. Evropski prvak je postal Italijan Fabio Scozzoli s časom 25,62. To je tudi nov evropski rekord in rekord prvenstev. Stevens je plaval 26,11.

Izredno napet finale v Kraljevi areni danske prestolnice na 50 m prsno se je tudi ob odsotnosti branilca zlata iz Netanye 2015, Damirja Dugonjiča, napovedoval skozi ves dan. Že v predtekmovanju je bila četverica plavalcev hitrejša od starega rekorda prvenstev, prvi pa ga je popravil 22-letni slovenski študent univerze Tennessee.

V polfinalu se je zgodba nadaljevala. V prvi skupini je aktualni svetovni podprvak "Stivi", kot ga kličejo v domačem okolju, vnovič odlično začel, v finišu pa je bil od triglavana, za katerega sta vneto navijala tudi starša, 16 stotink sekunde hitrejši britanski svetovni prvak Adam Peaty s 25,81. Še hitrejši je bil drugi polfinale, v katerem je Rus Kiril Prigoda s 25,72 celo izenačil evropski rekord Italijana Fabia Scozzolija, ki je bil v tej skupini z dosežkom 25,74 drugi, Belorus Ilija Šimanovič je dosegel izid 25,96.

V finalu so bile karte premešane na novo. Prekaljeni veteran z Apeninskega polotoka Scozzoli je dokazal, da je kljub 29 letom še vedno konkurenčen najboljšim in si povrnil evropski rekord. Rus Prigoda je bil vsega šest stotink sekunde počasnejši, a se je moral zadovoljiti z ruskim rekordom in srebrom, prvemu zvezdniku Britancu Peatyju, vsi nosilci medalj so bili hitrejši od evropskega rekorda, pa je nov britanski rekord 26,70 zagotovil bron.

"Z izidi sem zelo zadovoljen, saj sem sem prišel neposredno iz Amerike. Nisem treniral v 25-metrskih bazenih, ampak v jardih, zato sem se malo lovil, saj se to pozna na številu zavesljajev, na obratu in prihodu v cilj, kar je v sprintu občutljivo. Najbolje je bilo v polfinalu, v finalu pa je bilo nekaj napak in ni se izšlo povsem po pričakovanjih. A glede na dejstvo, da je bilo to evropsko prvenstvo precej hitrejše od lanskega svetovnega prvenstva v Kanadi, sem lahko zadovoljen," je po finalu za STA povedal Stevens.


Ob nosilcih medalj sta slovenskega plavalca prehitela tudi Nemec Fabian Schwingenschloegel , ki se je kot prvi Nemec s 25,99 spustil pod 26 sekund in Belorus Ilija Šimanovič. "Razen Italijana sem tekmece poznal. Tudi Nemec zame ni presenečenje, saj sva se med seboj premagovala na ameriških študentskih tekmah, ko je še plaval za univerzo Missouri," je k temu dodal slovenski rekorder, ki je imel danes priložnost, da Sloveniji pribori jubilejno 100. medaljo na največjih tekmovanjih.

Minimalne možnosti se odpirajo tudi na 100 m prsno, kjer pa bo konkurenca še močnejša. "Glede na občutek bi moralo iti dobro, pa čeprav v sprintu nisem imel pravega občutka. Nikakor se ne predajam."

Prireditelji so prvi dan razdelili šest kompletov kolajn in vsekakor je polna dvorana doživela ruski dan. Začelo se je s presenečenjem, saj je vsega 17-letni Kliment Kolesnikov z novim rekordom prvenstev in mladinskim svetovnim rekordom 1:48,02 na 200 m hrbtno presenetil bolj uveljavljene tekmece na čelu z na koncu srebrnim branilcem naslova Poljakom Radoslawom Kaweckim. Na 400 m prosto je bil neustavljiv drugi Rus Aleksander Krasnih, ki je v preteklih letih blestel predvsem kot član ruske štafete na 4 x 200 m prosto, v tej disciplini pa je v 25-metrskem bazenu tudi aktualni svetovni podprvak. Kolesnikov si je s štafeto Rusije ob koncu programa priplaval še zlato na 4 x 50 m prosto.

V ženski konkurenci si je prvi naziv najboljše v Evropi s 4:24,68 na 400 m mešano priplavala madžarska svetovna in olimpijska prvakinja Katinka Hosszu. Evropska rekorderka Ruta Meilutyte iz Litve pa je tesno dobila žensko tekmo na 50 m prsno.

Prvo vlogo pa je na EP odigrala tudi mlada Neža Klančar, ki je imela danes prost dan, zato pa so ji v slovenski reprezentanci namenili vlogo nosilke zastave na svečanem odprtju tekmovanja.

Značke: plavanje, ep

Članki iz rubrike