andrej murko foto Odkrito.si

Zmagovalcu šova na Pop TV propadla gostilniška ...

mravlja eksplodirajoca Svet24.si

Samomorilske mravlje se razstrelijo za zaščito ...

melania trump-voščena lutka-newyork Svet24.si

FOTO: Jim je uspelo? V središču je Melania, ki ...

marjan šarec-rezultati_volitve Svet24.si

Šarčevi so se razkrili, med njimi tudi znana ...

vesna ponorac Najstnica.si

Zvezdnica Gorskih sanj ima za sabo pomemben ...

melania in donald Trump Njena.si

Melania čez noč navdušila Američane!

britanski pric Njena.si

Mali britanski princ ima močno ime

STA
STA
0 13.12.2017 12:56:18

Stevens z rekordom prvenstev, Odrova in Fainova v finale

Arsen Perić
Svetovni podprvak na 50 m prsno Peter John Stevens je evropsko prvenstvo v kratkih bazenih v Koebenhavnu začel s prepričljivo zmago v prvi predtekmovalni skupini in novim rekordom prvenstev 26,05 sekunde. Tega so kmalu zatem sicer izboljšali še trije plavalci, tako da je Stevens skupno dosegel četrti izid predtekmovanja.

Dvaindvajsetletni Stevens je plaval v prvi nosilni skupini ter po ostri borbi v finišu za desetinko ugnal Belorusa Ilijo Šimanoviča.

Kakovost tekmovanja najbolje potrjuje podatek, da sta rekorda prvenstev padla tudi v naslednjih dveh predtekmovalnih skupinah. Najprej ga je na 26,03 popravil Rus Kiril Prigoda, v zadnji skupini pa še aktualni evropski rekorder Fabio Scozzoli z dosežkom 25,90. Za štiri stotinke je zaostal prvi favorit Britanec Adam Peaty.

Že v popoldanskem polfinalu bodo tekmovalci napadali evropski rekord Scozzolija 25,72, ob 18:17 pa je na sporedu finale na 50 m prsno, v katerem se Slovenija nadeja 100. plavalnega odličja na velikih tekmovanjih.

V četrtkov finale na 800 m prosto, ta bo na sporedu ob 18:36, pa sta se s četrtim izidom 8:21,27 in osmim dosežkom 8:31,38 uvrstili Ravenčanka Tjaša Oder in mladinka Branika, 16-letna Katja Fain, ki si je ob prvencu na članski tekmi takoj priplavala sodelovanje v boju za odličja.

Pri tem je zanimivo, da je slovenski selektor Gorazd Podržavnik na torkovem srečanju vodij odprav preprečil zamisel organizatorjev, da bi kljub drugačnemu razpisu v sredo plavale počasnejše skupine, tudi z obema Slovenkama, v četrtek pa bi v finalu nastopila osmerica deklet z najhitrejšimi prijavljenimi časi, torej brez Odrove in Fainove.

Na 50 m prsno je na evropskih prvenstvih debitiral 27-letni Aljaž Kerč iz ljubljanske Olimpije, specialist za daljše razdalje in bil zadovoljen z osebnim rekordom 27,31 in 35. mestom.

Med Slovenci je prvenstvo z novim osebnim rekordom 31,08 na 50 m prsno in drugim izidom vseh časov v državi odprla Tjaša Pintar, ki je bila na koncu 29., pred njo pa se je v času ene sekunde zvrstilo kar 25 tekmovalk.

V drugi skupini so plavale Tjaša Vozel, Tara Vovk in Tina Čelik ter zasedle 34., 36. in 37. mesto. Osebni rekord je popravila le 16-letna Čelikova, bronasta v tej disciplini na letošnjem mladinskem evropskem prvenstvu v Izraelu.

Mariborčan Martin Bau, ki trenira na Ravnah, je osvojil 16. mesto na 400 m prosto.

Značke: plavanje, ep

Članki iz rubrike