stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
1 27.10.2017 18:54:49

Miha Potočnik: V Radovljici je tako, kot v srednjem veku

Miha Potočnik
Arsen Perić
Slovenski trener, ki je Saro Isaković pospremil do edine olimpijske kolajne za slovensko plavanje, je pri radovljiškem klubu nepričakovano dobil odpoved.

Kot je razkril predsednik radovljiškega kluba Aleš Klement, naj bi bil razlog za prekinitev pogodbe izključno finančne narave. Potočnik je bil od leta 2009 zaposlen v javni upravi, nazadnje prek razvoja kadrov v športu, kjer mu je pogodba potekla, po besedah predsednika pa v klubskem proračunu preprosto ni bilo dovolj sredstev, da bi ga tam ponovno zaposlili. Kot ve povedati dolgoletni trener in nekdanji selektor, pa ima zgodba drugačno ozadje. Po njegovem mnenju je do tega prišlo zaradi osebnih nesoglasij med njim in dolgoletnim prvim imenom radovljiškega plavanja, zdaj pa županom občine Radovljica Cirilom Globočnikom.

"Klub se mi je zahvalil za sodelovanje, v Radovljici ne delam več in ta zgodba me pravzaprav niti več ne zanima. Je pa zanimivo, da so vsem trenerjem radovljiškega kluba poslali dopis, da z novinarji ne smejo komunicirati, ampak to lahko počne zgolj predsednik Klement. Verjetno so se bali, da bom sam sklical novinarje in jim kaj povedal, a nisem tak človek. Glede na to, da sem zadnjih 15 let aktivno sodeloval na nivoju vrhunskega plavanja, bi lahko tudi rekli, da so nezadovoljni z rezultati. No, vse svoje obveznosti sem vselej korektno opravljal, moja varovanka Anja Klinar pa je z devetim mestom na 400 prosto dosegla najboljšo slovensko uvrstitev na zadnjem SP v Budimpešti. Mislim, da gre tu zgolj za odnos med mano in med Globočnikom," priznava Potočnik.

DENAR SAMO IZGOVOR

Mnogi so ob sporočilu o prekinitvi pogodbe z dolgoletnim trenerjem pomislili, da s klubom niso prišli skupaj glede njegove plače, a Potočnik to odločno zanika: "Zdaj je res mogoče razumeti, kot da sem pogodbo s klubom pogojeval z ne vem kakšnimi denarji, kar seveda ne drži. S Cirilom Globočnikom je bil dogovor, da me po poteku pogodbe pri javni upravi klub spet zaposli nazaj, zdaj pa so mi enostavno rekli, da pri klubu ne morem več delati, ker za mojo zaposlitev ni denarja. Na treh sestankih, ki smo jih imeli od aprila, se o denarju sploh nismo pogovarjali. Pogodba z javno upravo se mi je iztekla konec julija, nismo pa se pogovarjali niti o tem, kaj bi lahko počel. Težnje, da moram iti, so bile nakazane že po OI 2016. Ker je bil takrat aktiven še Robert Žbogar, so očitno še malce potrpeli, ko je on končal, so se mi pač zahvalili za sodelovanje. Šlo je torej samo za to, da moram iz kluba oditi."

Potočnik pri klubu ni delal samo s Klinarjevo in Žbogarjem, pač pa tudi z mlajšimi plavalci, zato je še bolj nenavadno, da so se kar tako odrekli njegovim uslugam. "Drži, da sem v klubu, ki sem mu bil zvest 24 let, pomagal tudi pri drugih stvareh, tako da je to bolj politična zgodba, ki si jo je zamislil Ciril Globočnik. Njegova uradna funkcija je, da je član izvršnega odbora kluba, neuradna pa, da od A do Ž še vedno vodi vso radovljiško plavanje. Vedno je bil nekdo predsednik, kot je tudi zdaj, vse niti pa še naprej vleče Globočnik. Povezana sta tudi zasebno, saj je njegov sin poročen s predsednikovo hčerjo. V Radovljici je torej približno tako, kot v srednjem veku. Način dela je tak, da če boš delal tako, kot mi hočemo, prav, če ne, pa lahko greš," je Mihi jasno, koliko je ura.

Prek ministrstva za šolstvo in šport je pri radovljiškem plavalnem klubu zaposlena tudi Potočnikova soproga Urša, nekoč uspešna plavalka še s priimkom Slapšak, ki je zdaj prevzela treniranje Anje Klinar. Plačljiva je torej iz javnih financ in ne na klubske stroške. "Urša je res moja žena, a ona svoj poklic opravlja na svoj način, kot sem ga tudi jaz na svoj. Vsak od naju je pri svojem delu povsem samostojen. Upam le, da tudi ona, ki pri vsem tem nima nič, ne bo nosila kakšnih posledic, saj jo zdaj na nek način držijo v primežu," o tem pravi Miha.

ZAVLAČEVALI Z ODLOČITVIJO

Ta je medtem zaposlitev po pogodbi dobil pri kamniškem plavalnem klubu, kjer so bili veseli uslug takšnega strokovnjaka. Tam trenira mlajšo skupino plavalcev. "Glede na to, da so v Radovljici zelo zavlačevali, saj bi mi lahko že aprila povedali, kako in kaj, so me postavili v neugoden položaj glede iskanja nove službe. Da me na rabijo več, sem izvedel 28. avgusta. Tako sem imel zelo malo manevrskega prostora, saj klubi s treningi zvečine začnejo že avgusta," je Kamničanom zelo hvaležen, da so ga povabili k sodelovanju.

Vse skupaj je nekorektno izpadlo tudi do naše najboljše plavalke Anje Klinar, ki je šele potem, ko so Potočnika že odpustili, na sestanku izvedela, da z njim ne bo več sodelovala. Odločitev jo je vsekakor prizadela, saj je bila ne glede na kakšen njun spor v preteklosti nanj in na delo z njim zelo navezana.

"Bila je postavljena pred dejstvo – če hočeš, lahko plavaš tako, da ti damo novega trenerja, lahko pa tudi greš. Odnos torej ni sporen samo do mene kot trenerja, ampak tudi do vrhunskih plavalcev, ki so bili v Radovljici. To je tudi eden od razlogov, na katere sem ves čas opozarjal. Globočnik se je teh opozoril očitno naveličal, saj ga zdaj prvenstveno zanimajo druge stvari. Enostavno sem bil preveč moteč in sem zato moral oditi," se zaveda dolgoletni trener, ki zagotovo ni kriv za to, da je radovljiški plavalni klub nekoč dajal skoraj celotno žensko plavalno reprezentanco in še del moške, zdaj je ob Klinarjevi iz tega kluba v njej le še daljinska plavalka Špela Perše.

Miha Potočnik je sicer znan kot človek brez dlake na jeziku, včasih za takšne rečemo, da imajo »dolg jezik.« Kot vse kaže, je bil prav ta tisti, zaradi katerega je ostal brez službe, za vrsto let prvo trenersko ime v klubu bi se denar zagotovo že našel. V družbi, slovenski še posebej, pa je velikokrat tako, da kratko potegnejo tisti, ki želijo doseči še nekaj več. "Kimavci" so pač običajno bolj cenjeni od strokovnjakov, ki imajo vizijo.

Članki iz rubrike