Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 15.04.2017 11:39:22

Bežanova dala študiju prednost pred plavanjem

Od aktivnega plavanja se v letošnji sezoni poslavlja tudi 22-letna Urša Bežan, slovenska reprezentantka na olimpijskih igrah 2012 v Londonu. Kot pravi, bo v prihodnjih letih dala prednost podiplomskemu študiju, ki ga bo nadaljevala v ZDA.

Bežanova je zadnje štiri leta študirala na univerzi SMU V Dallasu in spomladi zaključila z univerzitetnim plavanjem. "Plavam že natanko 17 let in mislim, da se moja plavalna kariera bliža koncu. Zelo sem vesela, da sem jo imela priložnost podaljšati s študijem v Ameriki, ampak napočil je čas, da grem dalje. Moja plavalna želja je vsekakor, da bi se lahko uvrstila še na kakšno mednarodno tekmovanje s plavalno reprezentanco, a mislim, da to zaradi študijskih obveznosti ne bo več možno. Seveda bom še naprej trenirala zase, saj v plavanju še vedno uživam, a pravih tekmovalnih ciljev nimam več," je za STA iz Teksasa sporočila Kranjčanka.

Že to poletje jo čaka sodelovanje v zahtevnem programu na univerzi UT Southern, zato se bo v Slovenijo vrnila le tri tedne. To bo praktično tudi edina priložnost, da se uradno poslovi na kateri od domačih tekem, prav 3. in 4. junija, ko se vrača čez lužo, pa bo v Kranju močan mednarodni miting in morda bo tik pred vrnitvijo v ZDA uspela še enkrat zaplavati tudi za PK Triglav, v katerem je preživela večino svoje kariere.

Bežanova trenutno zaključuje študij na univerzi SMU, kjer bo diplomirala iz fiziologije in zdravstvenega menedžmenta. Poleti jo čaka sodelovanje v zahtevni raziskavi na matičnih celicah, nato pa se bo morala odločiti, ali bo nadaljevala v smeri študija medicine, kar je bil prvotni načrt, ali pa se bo odločila za kakšen drug podoben poklic, saj pravi, da jo je v času dela v ZDA močno navdušilo tudi raziskovalno delo. "Dokončno se bom odločila poleti," pravi nekdanja slovenska olimpijka, ki dodaja, da bi se dolgoročno seveda rada vrnila v Slovenijo, trenutno pa ima v tujini bolj odprte poti za kariero.


Svoj največji tekmovalni uspeh je Bežanova doživela v letu 2012, ko je na evropskem prvenstvu v Debrecenu skupaj s Saro Isaković, Anjo Klinar in Mojco Sagmeister nenadejano osvojila bronasto kolajno v štafeti na 4 x 200 m prosto. S kolajno so si Slovenke takrat priplavale tudi olimpijski nastop v Londonu.

"Leto 2012 je bilo res najuspešnejše zame. Zdaj zadeve že gledam z distance in vem, da sem v šport vložila veliko ter se marsičemu odrekla, a prav vsak odplavani meter je bil vreden tega truda," se spominja Gorenjka, ki je imela po letu 2012 težave s poškodbo in operacijo gležnja, svoje sta z odhodom na študij v ZDA naredila menjava okolja in nov način dela, zato v zadnjih letih ni pokazala vsega, kar je bila sposobna.

"V Kranju sem imela boljše pogoje, skoraj popolne. Ne le bazen in trenerko Karmen Petrič, s katero sva sodelovali 10 let, ampak tudi veliko podporo doma in kakovostno prehrano. A ni mi žal za odhod v ZDA in če bi bila v takem položaju še enkrat, bi se brez obžalovanja še enkrat odločila za študij v Ameriki," še pravi Kranjčanka in dodaja, da so neprecenljive tudi izkušnje iz ZDA. "Tukaj sem začutila predvsem ta ekipni duh. V zadnjem letu sem bila tudi kapetanke ekipe in morala prevzeti vodenje ekipe. A tudi po osebni plati sem se morala osamosvojiti in dozoreti. Nenazadnje sem se šele tukaj končno naučila poskrbeti zase in denimo tudi kuhati."

Plavalka priznava, da je z odhodom v ZDA vedela, da ima prioriteto akademska kariera, študij v ZDA je bil le priložnost, da je še štiri leta tudi trenirala, saj bi se v Sloveniji bržkone takoj po končani gimnaziji popolnoma usmerila v študij in predčasno zaključila športno pot. "Zelo sem vesela, sem imela priložnost nastopati za univerzo SMU in da sem ob študiju lahko tudi plavala."

Značke: plavanje, sta

Članki iz rubrike