Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
14.08.2016 21:27:53
Deli članek:

Žbogar vse bližje medalji

Reuters

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar, ki v svoji zbirki že ima dve olimpijski kolajni v razredu laser, je po današnjem desetem plovu blizu novemu olimpijskemu odličju tudi v razredu finn. V skupni uvrstitvi je pred njim le Britanec Giles Scott, ki si je že zagotovil zlato kolajno, Žbogar pa je drugi, 13 točk pred Hrvatom Ivanom Kljakovićem Gašpićem.

Najboljšega slovenskega jadralca, ki je v razredu laser že osvojil srebrno kolajno v Pekingu, štiri leta prej v Atenah pa je bil osvojil bron, do novega olimpijskega odličja loči le še torkova regata za kolajne, ki šteje dvojno. V skupni uvrstitvi ima po desetih plovih 56 točk ali 13 manj kot Kljaković Gašpić, ki ga še lahko prehiti v regati za kolajne, medtem ko imata na četrtem mestu Američan Caleb Paine in Šved Max Salminen že 18 točk več kot 40-letni Izolan. To pomeni, da bi Žbogar brez kolajne ostal le, če bi v torek prvo mesto osvojila Paine ali Salminen, sam pa bi v cilj prišel šele kot deseti, zadnji.

V desetem plovu, v katerem je bil nekoliko močnejši veter kot v prvi današnji, veter je pihal s hitrostjo desetih vozlov, je Žbogar jadral taktično odlično, ves čas med šestim in osmim mestom, kar je bila tudi njegova končna uvrstitev. Najhitreje je z desetim plovom opravil Urugvajec Alejandro Foglia Costa, ki je v cilj prišel pred Scottom in Grkom Ioannisom Mitakisom, s četrtim oziroma petim mestom pa sta se v boj za kolajne vmešala še Paine in Salminen.

Devetindvajsetletni aktualni svetovi prvak Scott, ki je od leta 2012 dobil 16 od 18 rangiranih regat v svetovnem merilu, si je z drugim mestom v desetem plovu zagotovil tudi prvo olimpijsko kolajno. To je njegov šele prvi olimpijski nastop, ima pa štiri naslove svetovnega prvaka v razredu finn, od tega od leta 2014 tri zaporedne. Pred štirimi leti v Londonu je zmagal njegov rojak Ben Ainslie, ki je v jadranju od leta 2000 in Sydneyja osvojil štiri zaporedna najvišja mesta na OI.

V ponedeljek bodo jadralci v razredu finn počivali, v torek pa se bodo pomerili še v regati za kolajne.