Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
10.08.2016 08:10:17
Deli članek:

Žbogar vodi po prvem dnevu

arhiv Ekipe

Jadralec Vasilij Žbogar je odlično začel olimpijske boje v Rio de Janieru. V uvodnih dveh plovih je zasedel tretje in prvo mesto ter je skupno na vrhu. Ima štiri točke, s sedmimi mu sledi Turek Alican Kaynar, tretji pa je z desetimi Argentinec Facundo Olezza Bazan.

V zelo nestabilnih vetrovnih razmerah, veter je namreč stalni spreminjal smer, posebej v prvi regati, sta se najbolje izkazala najmlajši jadralec na OI v tem razredu Olezza, ki je zmagal, ter najstarejši.

Žbogar je sicer v cilj druge regate prišel kot drugi, vendar je bil kasneje zaradi prehitrega starta diskvalificiran prvotni zmagovalec Madžar Zsombor Berecz.

Za številne favorite je bil to dan, ki bi ga najraje pozabili, tudi štirikratni svetovni prvak Britanec Giles Scott, ki je po 17. in tretjem mestu skupno deseti (20 točk).

"Flota je zelo močna in razlike so zelo majhne, zato lahko že najmanjša napaka pomeni izgubo petih ali desetih mest. Tako je najbolje, da si malce v ospredju in lahko pokrivaš tiste povsem spredaj ter si s tem olajšaš delo. Seveda je tudi zelo dobro, da sem imel zelo dober začetek OI, toda pred nami sta dva dneva predvidenega jadranja po močnem vetru, zato bom skušal biti kar se da v ospredju, da bi ostal blizu najhitrejšim," je pojasnil Žbogar, ki je sicer najstarejši, pa tudi najlažji med jadralci v finnu.

Jadralci v razredu finn bodo v Riu skupno odjadrali deset plovov in nato 16. avgusta še regato za kolajne. Naslednja dva plova bosta na sporedu v sredo.

Žbogar je doslej na prejšnjih OI že osvojil dve kolajni, v Atenah 2004 je bil bronast, v Pekingu 2008 pa srebrn. Obakrat v razredu laser. V Londonu pred štirimi leti je v razredu finn končal na šestem mestu.

 Izidi, finn, po dveh regatah:
1. Vasilij Žbogar (Slo)       4 točk
2. Alican Kaynar (Tur)        7
3. Facundo Olezza (Arg)      10
...