Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Igor Vidmar
Igor Vidmar
12.05.2016 17:28:58
Deli članek:

Stražani pričakujejo tudi medalje

V Straži je tako rekoč vse pripravljeno na evropsko prvenstvo v raftingu, ki ga bosta straški Rafting klub Gimpex in občina organizirala v Straži, na umetni kajakaški progi na Savi v Ljubljani in reki Krki od Zagradca do Šmihela, na prvenstvu pa bo nastopilo rekordnih šestdeset posadk iz šestnajstih držav.

Na torkovi novinarski konferenci so straški župan Dušan Krštinc, predsednik Rafting kluba Gimpex Straža Andrej Petkovič in kapetan straških veslačev Marko Mihelič predstavili prvenstvo z vseh vidikov. Župan je poudaril, da bo večina udeležencev prvenstva, čeprav tekme potekajo zunaj Straže, nastanjena v tabornem prostoru v športnem parku Breza v Straži, ki te dni dobiva svojo končno podobo tudi s sanitarnimi zabojniki, vodovodom in javno razsvetljavo. Prvi od 350 udeležencev naj bi tja prišli že jutri, večina pa konec tedna, saj želijo dneve pred začetkom tekem izkoristiti tudi za treninge na samih prizoriščih. V športnem parku Breza postavljajo tudi velik prireditveni šotor, kjer bodo odprtje in zaključna slovesnost, dnevni dogodki ter zajtrk in večerja za udeležence prvenstva.

I. Vidmar
Evropsko prvenstvo v raftingu so predstavili kapetan domače ekipe Marko Mihelič, straški župan Dušan Krštinc in predsednik Rafting kluba Gimpex Straža Andrej Petkovič.


Marko Mihelič
, član prve posadke, kapetan, trener in nekdanji reprezentant v kanuju na divjih vodah, ki je bil udeležen pri vseh največjih uspehih Gimpexa, je pripravljenost vseh štirih straških posadk ocenil kot zelo dobro. Na prvenstvo so se tako kot prejšnja leta začeli pripravljati že oktobra, v tem času opravili številne krožne treninge v telovadnici in vadbo z utežmi ter konce tedna izkoriščali za skupinsko veslaško vadbo na vodi. Na prvih skupnih pripravah so na Pokljuki tekli na smučeh, ves čas pa so vadili šest - do sedemkrat na teden. Zadnji mesec so posvetili predvsem vadbi slaloma na prizorišču prvenstva v Tacnu. Zadovoljni so tudi z vsemi letošnjimi tekmovalnimi preizkusi na tekmah za evropski pokal v Tacnu, Slunju in Wildalpnu, kjer so s člansko posadko vsakič zmagali v skupnem vrstnem redu, dobro pa so nastopile tudi posadke od 19. in do 23. leta.

"Na teh tekmah naše vožnje še niso bile optimalne, bilo je kar nekaj nepotrebnih dotikov v slalomu, pa tudi linije čolna niso bile vedno dovolj natančne, a mislim, da smo te napake v zadnjem mesecu odpravili. Glede na naše uspehe v zadnjih letih, na dejstvo, da je bila ista ekipa do 23. leta že pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Braziliji druga, in glede na aktualni naslov evropskega prvaka med šestčlanskimi posadkami so naši cilji razumljivo visoki," je pričakovanja pred prvenstvom ocenil Marko Mihelič.


Straški veslači tako med člani kot v kategoriji do 23. leta, kjer bodo nastopili z dvema posadkama, ciljajo na naslov evropskih prvakov, medtem ko bodo v kategoriji do 19. leta, kjer bo prvenstvo za njihovo posadko prva tekma na tako visoki ravni, svoje nastope izkoristili predvsem za učenje in nabiranje izkušenj, čeprav lahko tudi od najmlajših, glede na to, da so divje vode vajeni, saj so v raft presedlali iz slalomskih kanujev in nekateri veslajo že celo desetletje, pričakujemo kakšno visoko uvrstitev in medaljo vsaj v kakšni posamezni disciplini, k čemur jim bodo zagotovo glasno in množično pomagali tudi straški navijači.

Poleg straških veslačev bodo Slovenijo v članski in veteranski konkurenci zastopali veslači Rafting kluba Vidra iz Litije, za njihovim imenom pa se v veteranski posadki "skrivajo" nekdanji svetovni prvaki Bobri.


Andrej Petkovič
je kratko predstavil organizacijsko shemo tekmovanja, na katerem bo sam opravljal vlogo direktorja prvenstva, vodja tekmovanj bo Simon Bobnar, vodja sodnikov Janko Tavčar, vodja organizacije pa Samo Jakljič. Kot rečeno, bo večina udeležencev na prizorišče prišla konec tega tedna, ko bodo na tekmovalnih progah možni neuradni treningi, v ponedeljek bodo na Savi uradni treningi sprinta in slaloma, v torek se bodo na prvih tekmah v sprintu in dvobojih pomerili mladi veslači in veterani, v sredo pa člani in članice. V četrtek se bodo delile medalje najboljšim v slalomu v vseh kategorijah, v petek bo uradni trening na progi za spust od Zagradca do Šmihela, v soboto pa bo tam na vrsti tekmovanje v kraljevski disciplini – spustu. Vse tekme se bodo začele ob 11. uri. Prvenstvo se bo zaključilo v nedeljo z ekshibicijsko tekmo ob desetih v Straži.

Ob prvenstvu bo predvsem v Straži in tudi v Zagradcu potekal tudi bogat spremljevalni program, ki je natančneje predstavljen na spletni strani prvenstva, kjer bo z vseh tekem tudi neposredni videoprenos.