Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
12.05.2016 13:59:56
Deli članek:

Špela Ponomarenko Janić formo pred svetovnim pokalom pili v Zagrebu

Stane Klemenc
Špela Ponomarenko-Janić

Najboljša slovenska kajakašica Špela Ponomarenko Janić v olimpijski sezoni ničesar ne prepušča naključju. Zimski trening je tako kot v zadnjih letih opravila v Avstraliji, trenutno pa se mudi v Zagrebu, kjer trenira pred začetkom mednarodne tekmovalne sezone.

Špela Ponomarenko Janić je pred slabima dvema tednoma na Bledu nastopila na državnem prvenstvu, kjer si je pričakovano priveslala naslova prvakinje na 200 in 500 metrov. Nastopa sta bila zanjo bolj kot ne formalnost, saj se ji mlajše tekmovalke niso uspele približati in ogroziti zmag.

"Občutki še niso povsem pravi in se še malo iščem, ampak mislim, da smo na dobri poti. Po treningu v Avstraliji sem se odpočila, tri tedne trenirala sama, zdaj pa mi spet ustreza trenirati z nekom," je po nastopih na Bledu povedala prvakinja. Po pripravah v Avstraliji se je napotila v Zagreb, kjer se na Jarunu pripravlja na bližajoče se tekme svetovnega pokala. Na pripravah se ji je pridružila tudi južnoafriška kajakašica Bridgitte Hartley, bronasta z olimpijskih iger v Londonu, s katero bosta skupaj trenirali do prve tekme svetovnega pokala v Duisburgu, ki bo na sporedu prihodnji teden.

"Mislim, da bosta ta dva tedna pred svetovnimi pokali uspešna in da bova naredili dober trening," je dodala Špela, ki se je takoj po koncu državnega prvenstva odpravila nazaj v Zagreb.

V iskanju čim boljših pogojev za trening Špela z družino namreč večino časa preživi izven domačega Kopra. "Iz Zagreba bomo odpotovali naravnost v Nemčijo in na Češko," je povedala Špela, ki ima na Duisburg zelo lepe spomine, saj je dve kolajni s svetovnih prvenstev osvojila prav na tem prizorišču, in sicer v letih 2007 in 2013. Teden dni za preizkušnjo v Nemčiji pa bo tekmovala še na drugi tekmi svetovnega pokala v čeških Račicah.

"Ko se bomo vrnili, bom imela nekaj dni počitka, potem pa se bodo začele priprave na olimpijske igre, saj na evropskem prvenstvu ne bom nastopila," je pojasnila svoje načrte. Nastop na prvenstvu stare celine v Moskvi je odpovedala zaradi skupnih priprav z olimpijsko in svetovno prvakinjo Liso Carrington, s katero se je pripravljala tudi v preteklosti. "Z Liso sva skupaj trenirali že pozimi, kar je bilo všeč njej in nam, tako da so nas znova povabili na skupni trening. Mislim, da takšne priložnosti ne smeš izpustiti."

Odpotovala bo tudi v španski Banyoles, ki je leta 1992 gostil olimpijsko preizkušnjo v veslanju: "Za dva tedna bom odpotovala v Španijo. Dalj časa bi bilo predrago, prav tako pa bi zadnja dva tedna pred olimpijskimi igrami trenirala sama in se osredotočala nase. Prvič bom trenirala v Španiji. Menda je lepo in mirno, ampak tudi drago."

Prva tekma svetovnega pokala v Duisburgu se bo začela prihodnji petek, med tednom pa bo na istem prizorišču potekalo tudi svetovno prvenstvo v parakajakaštvu ter dodatne evropske kvalifikacije za osvojitev olimpijskih kvot, kar bo tudi zadnja priložnost za evropske tekmovalce, ki mesta v Riu de Janeiru še nimajo zagotovljenega.

Na svetovnem prvenstvu v parakajakaštvu bo tekmoval Dejan Fabčič, na evropskih kvalifikacijah pa bosta veslala Tilen Vidovič (v kajaku na 200 metrov) in Jošt Zakrajšek (v kajaku na 1000 metrov), ki bosta ob koncu tedna ob Špeli Ponomarenko Janić tekmovala tudi na svetovnem pokalu.