Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
16.09.2015 08:43:14
Deli članek:

Kajakaši od danes v Londonu v lov za olimpijske kvote

Arsen Perić

Za slalomiste na divjih vodah se danes začenja svetovno prvenstvo.

Najboljše slalomiste na divjih vodah od danes pa do nedelje v Londonu čaka še vrhunec sezone s članskim svetovnim prvenstvom. Na olimpijski progi v Lee Valleyju bo med drugim nastopilo tudi enajst slovenskih čolnov - po trije kajakaši, kajakašice in kanuisti ter dvojec in kanuistka.

Letošnje člansko svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah bo nosilo še posebno težo, saj bo podobno kot avgustovsko svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah tudi kvalifikacijsko tekmovanje za osvojitev kvot za nastop na olimpijskih igrah. Število mest za najboljše slalomiste sveta bo enako kot na prejšnjih igrah, ki so potekale na prizorišču letošnjega prvenstva.

Med kajakašicami in kajakaši bo nastopilo le po 21 predstavnikov držav, v kanuju 16, med dvojci pa 12. Večino mest si bo mogoče zagotoviti letos, saj bo najboljših 15 držav prejelo kvote v kajakaški konkurenci moških in žensk, 10 državam bo mesto pripadlo v kanuju ter osmim med dvosedi. Druga možnost za pridobitev kvot bo prihodnje leto na evropskem prvenstvu na Slovaškem, a bo tam naloga še težja kot v Londonu.

V kanuju bo prvo ime ekipe aktualni evropski prvak Benjamin Savšek, za katerim je še ena izvrstna sezona, v kateri je poleg kolajne na EP odličja zbiral še na tekmah svetovnega pokala in bil tudi drugi v skupnem seštevku te serije. Poleg Savška bosta v konkurenci kanuistov slovenske barve zastopala še Luka Božič in Jure Lenarčič.

Božič bo skupaj s Sašem Taljatom nastopil tudi v dvojcu, Primorca branita naslov osvojen na lanskem SP v Deep Creeku.

Nekoliko neprijetne spomine na londonsko progo ima najizkušenejši kajakaš v ekipi. Peter Kauzer si je na lanskem svetovnem pokalu v britanski prestolnici poškodoval ramo, zaradi katere je moral izpustiti celo sezono. A poškodba je zgodovina, cilji pa znova visoki. Zmagovalec letošnjega svetovnega pokala slalomistov bo imel v ekipi družbo Simona Brusa in Janoša Peterlina.

Pri kajakašicah bodo olimpijske norme lovile Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak, med kanuistkami pa bo nastopila Alja Kozorog.