Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
05.08.2015 17:25:30
Deli članek:

Dugonjić ostal brez odličja

Arsen Perić

Damir Dugonjić je na svetovnem prvenstvu v ruskem Kazanu v finalu na 50 metrov prsno s časom 27,23 osvojil peto mesto.

Svetovni prvak je postal svetovni rekorder, Britanec Adam Peaty (26,51), srebro je osvojil Južnoafričan Cameron van der Burgh, bron pa Američan Kevin Cordes. Ravenčan je dobro startal, finiš in vhod v cilj pa se mu podobno kot že na 100 metrov spet nista posrečila. S ponovitvijo dosežka s torkovega predtekmovanja 26.70, s katerim je bil nekaj minut tudi evropski rekorder, bi se veselil bronastega odličja.

Koroški plavalec še drugo svetovno prvenstvo zaporedoma zapušča z vrhunskim dosežkom in grenkim priokusom. Peto mesto na svetu priča o kakovosti, a z izidi na prvenstvu ob Volgi je že dokazal, da so bile spet dosegljive stopničke. Slovenski rekorder je sodil v ožji krog favoritov, saj je na tekmi in v zgodovini prsnega plavanja tukaj že v torek dosegel tretji izid, nato pa mu dosežka ni uspelo ponoviti. V finalu je bil pol sekunde počasnejši od osebnega in novega slovenskega rekorda.

"Počutil sem se kar dobro. Želel sem si plavati tekmo s časom, nisem razmišljal o mestu in zelo sem zadovoljen s petim mestom, to seveda je uspeh zame, a ne s časom. Ne vem, kaj je bilo in zakaj je bila taka razlika med včerajšnjim in današnjim plavanjem. Zdelo se mi je, da sem zaostal že na začetku," je po tekmi dejal Dugonjić.

Po trditvah nekaterih ruskih medijev najvišji plavalec v zgodovini prsnega sloga, si je seveda želel drugačen razplet: "A to je treba analizirati. Ne vem, kaj je bilo, in tudi po tekmi nisem bil pretirano utrujen. Vem, da se lahko kosam z najboljšimi, a manjka mi pač tista pika na i. To bi mi lahko uspelo že tukaj, če bi ponovil torkovo plavanje. Na vrhu je razplet pričakovan, za bron pa ni bil potreben niti nek ekstremen čas. Seveda ostaja grenkoba, ker vem, da bi lahko posegel po medalji."

Še en odličen nastop pa je pokazala Anja Klinar iz Gorenjske banke Radovljice in si priborila še drugo 10. mesto v svetovni plavalni eliti. Na 200 m delfin je z 2:08,52 še za več kot sekundo popravila v kvalifikacijah dosežen najboljši izid v sezoni in bila dve mesti od velikega finala.

"Te discipline v sezoni niti nisem preveč trenirala in niti nisem tekmovala na visokem nivoju, zato sem sama presenečena nad izidom. Že zjutraj mi je ostalo veliko moči in boljši izid je bil načrtovan. Škoda, ker sem spet 10., a finale je bil kar daleč. Morda bi danes lahko dobila še kakšne pol sekunde, a zadovoljna sem predvsem s plavanjem," je dejala Klinarjeva, ki ji je tekma služila tudi kot priprava na nedeljskih 400 m mešano.

O samem nastopu pa je 27-letna Jeseničanka dodala: "Vedela sem, da je skupina močna in da bodo plavalke hitro začele ter da bom morala v drugi polovici nadoknaditi razliko. Na tretji razdalji sem videla, da Kanadčanko lovim in nato sem jo začela napadati. Plavala sem na krajni progi in ne vem, če bi imela še koga ob sebi, bi se morda lahko še bolj borila in dodala še kaj." O prihajajočem nastopu na 400 mešano pa dodaja: "Bomo videli. Tekma je na sporedu zadnji dan in vsi bomo utrujeni. Jaz sem letos veliko plavala 400 m prosto. Plavala bom na izkušnje, malo me skrbi prsni in hrbtni slog, forma pa je dobra."

V četrtek bosta slovenske barve v Kazanu branili Nastja Govejšek na 100 m prosto in Tanja Šmid na 200 m mešano.