Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tk
tk
05.08.2015 09:39:12
Deli članek:

Najmlajša udeleženka SP šteje deset let

kazan2015.com

V petek in v soboto bo v predtekmovanju disciplin 50 metrov prosto in delfin nastopila tudi najmlajša udeleženka svetovnega prvenstva v Kazanu.

Vajeni smo že najstnic, kot je na primer ameriška zvezdnica Katie Ledecky, ki že v zelo rosnih letih osvajajo kolajne na največjih tekmovanjih. Tako je Američanka pri petnajstih osvojila zlato na olimpijskih igrah v Londonu, tudi v Kazanu ima že dve, a nič ne kaže, da bi se pri tej številki tudi ustavila. 

V Kazanu pa bo na startu najkrajše razdalje v prostem slogu in delfinu plavalka, ki jih šteje komaj deset let. Gre za Alzain Tareq iz Bahrajna. Ko so jo organizatorji povprašali, kako to, da je pri tako rosnih letih že na svetovnem prvenstvu, je pritrdila: "To je povsem preprosto. Sem najhitrejša plavalka v ekipi Bahrajna. Bila sem najhitrejša med svojimi nasprotniki v kvalifikacijah. Najpomembnejše zame na tem tekmovanju je, da si naberem izkušnje z velikih tekmovanj in na delu opazujem vrhunske plavalce," je povedala deklica, ki plavanje trenira petkrat na teden in dvakrat na dan. Seveda pa ji ob tem ne uidejo niti šolske obveznosti.  "Zaenkrat s šolo nimam težav, moj najljubši predmet je matematika. V plavanju pa res uživam." Ljubezen do plavanja je nanjo prenesel oče, ki je bil prav tako nekdanji plavalec, zato je izbira pravzaprav logična. 

Njen osebni rekord na 50 metrov delfin je 41,12, kar je 17 sekund slabše od svetovnega rekorda Sarah Sjöstörm, v prostem slogu je deklica hitrejša, na startu so namreč še štiri tekmovalke, ki imajo slabši osebni rekord od desetletnice.

In če je na olimpijskih igrah (obstajajo sicer izjeme) postavljena starostna meja 16 let, jih mednarodna plavalna zveza nima, saj želi v tekmovanje vključiti tudi majhne države.