Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
19.07.2015 10:41:30
Deli članek:

Prej Kopitar kot Phelps

wscdoha2014

Konec tedna v Radovljici poteka mednarodni plavalni miting, na katerem pa zasedba ni kdo ve kako vrhunska. Ali Slovenija sploh potrebuje takšno tekmovanje večjih mednarodnih razsežnosti?

Razvite plavalne dežele si svoj prestiž gradijo tudi z organizacijo močnih plavalnih mitingov. V sredozemskih deželah je poznana serija tekmovanj Mare Nostrum, močne mitinge prirejajo tudi v Nemčiji in Angliji.

Startni bloki motijo le "preseratorčke"

Najboljše plavalce naj bi od nastopa na radovljiškem mitingu odvračali tudi startni bloki. Že pred leti se je zaradi njih pritoževal Peter Mankoč, motijo pa tudi našega najboljšega plavalca Damirja Dugonjića, ki ga na letošnjem mitingu ne bo na startu. Miha Potočnik je na takšne kritike precej občutljiv: "Menim, da gre tu le za iskanje opravičila. To ni svetovno prvenstvo, ampak zgolj navadna trening tekma. Za tak start so ti startni bloki povsem normalni, čeprav niso zadnji model. Nove startne bloke ima v Sloveniji morda le nov bazen na Koleziji, pa še zanj nisem prepričan. Po vseh predpisih so veljavni. Izgovor najdejo samo 'preseratorčki', zato da s startnimi bloki lahko opravičujejo malenkost slabši rezultat."

Ker en najnovejši startni blok stane od dva do štiri tisoč evrov, v Radovljici ne razmišljajo o njihovi prenovi. "Za potrebe enega tekmovanja na leto se nam to res ne izplača. V tujini pogosto tekmujemo na veliko slabših bazenih, pa se nihče ne pritožuje nad bloki. Gre torej tudi za lokalno obračunavanje," še dodaja Potočnik.

V Sloveniji nekaj tekem z mednarodno udeležbo organizirajo v Ljubljani, Kranju in Radovljici. Še največjo vrednost ima slednja, ki jo bodo letos izpeljali že 39. zapored. Pred leti je predvsem po zaslugi zvez trenerja Petra Mankoča Dimitrija Manceviča (Mankoč letos v Radovljico prihaja kot trener estonske plavalne reprezentance) na slovenskih mitingih gostovalo tudi nekaj plavalk iz svetovnega vrha ženskega plavanja, kot so bile Martina Moravcova, Jana Kločkova in Aleksandra Herasimenja. Naši so jim potem obiske po navadi vrnili.

Zdaj takšnih zvezd, ki so k nam prišle po zaslugi zvez in poznanstev, k nam ni več, za druge pa je treba plačati ustrezno startnino, kar za klube, ki se seveda še zdaleč ne kopljejo v denarju, pomeni prevelik strošek. Poleg tega plavanje v zavesti Slovencev ni zasidrano v takšni meri, da bi prihod Adama Peatyja in Katinke Hosszu napolnil že tako majhne tribune slovenskih bazenov. Izjema bi bila morda le Michael Phelps ali Ryan Lochte.

Arsen Perić

O razsežnosti plavalnih mitingov v Sloveniji smo se pogovorili tudi s selektorjem slovenske plavalne reprezentance Miho Potočnikom. Tudi on meni, da si Slovenci močnejšega mednarodnega mitinga preprosto ne moremo privoščiti. "Takšnih mitingov bi prav gotovo potrebovali več, a na žalost v Sloveniji trenutno ni nobenega okolja, ki bi bilo pripravljeno vložiti sredstva v takšno tekmovanje. Objektov, na katerih bi ga lahko organizirali, imamo dovolj, na žalost pa se vse začne in konča pri denarju. Tako kot v atletiki tudi v plavanju boljši plavalci zahtevajo startnino. Naši klubi so startnine nekaj časa kar radodarno plačevali, zdaj jih ne zmorejo več," pravi Potočnik.

Poleg startnine je pomemben tudi nagradni sklad, ta na večjih mitingih v tujini znaša od 50 tisoč evrov navzgor. Na odprtem prvenstvu Francije v Vichyju, kjer so gostovali tudi Slovenci, je bil ta sklad 80 tisoč evrov, podobne številke so tudi na tekmah Mare Nostrum, kjer se dodatno nagrajuje tudi seštevek teh tekmovanj. Posebej se nagrajujejo še plavalci z najboljšim dosežkom mitinga in dodatno rekordi mitinga. Najboljšim plavalcem ob tem pokrijejo še bivanje in stroške prevoza. Seveda so to številke, o katerih lahko slovenski organizatorji mitingov samo sanjajo.

arhiv Ekipe24

Pomemben vidik so vedno tudi gledalci. V Radovljici se jih na že tako majhnih tribunah le redko zbere toliko, da bi bile povsem polne. V tujini je zgodba seveda drugačna. "Prva stvar, ki je v tujini drugačna kot pri nas, je, da se tam za ogled plavalne tekme povsod plača vstopnina tako kot za nogomet. Tudi na hrvaškem DP morajo starši, če pridejo navijat za svoje otroke, plačati vstopnico. Vseeno so tribune tudi pri njih lepo polne. Nedavno v Vichyju na tribunah za skoraj tri tisoč gledalcev skoraj ni bilo več prostega mesta," pravi Potočnik, ki ni povsem prepričan, da bi jih pri nas toliko prišlo na tekmo, tudi če bi plavala Lochte ali Phelps: "Prej bi prišli, če bi rekli, da bo na radovljiško kopališče prišel Anže Kopitar."