Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
18.07.2015 22:18:19
Deli članek:

Odbojkarji v evropski ligi še tretjič uspešni

Drago Wernig - TAKA

Slovenska odbojkarska reprezentanca je evropski ligi vknjižila novo zmago.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v tretji tekmi evropske lige v Mariboru premagala Hrvaško s 3:0 (22, 19, 21). Ekipi se bosta v nedeljo pomerili še enkrat.

V težkih razmerah - v dvorani je bilo soparno - so varovanci Andree Gianija zanesljivo prišli do osme zmage v desetih medsebojnih tekmah s Hrvati. Tokrat niso imeli najboljšega sprejema, tudi servis je bil slabši kot na prejšnjih tekmah, toda to Hrvatom, ki so nastopili v nekoliko nepričakovani postavi (brez prvega organizatorja igre), ni pomagalo, da bi lahko računali na uspeh. Slovenci so zelo dobro igrali v obrambi, tako v polju kot tudi na bloku, napad je bil iz točke v točko bolj zanesljiv, posledica je bila zanesljiva zmaga.

Slovenci, ki so tekmo spet začeli brez kapetana Tineta Urnauta, so prvi niz dobili, a ne brez težav. Servis na začetku ni stekel, do izida 6:6 so pri začetnem udarcu naredili kar štiri napake. A ko so začeli s servisom nekoliko manj tvegati, se je odprlo. Blok Alena Pajenka je pomenil vodstvo 9:6, po bloku Dejana Vinčića je bilo že 13:7. Gostujoči trener Igor Simončić je poskušal z odmori in menjavami, s tem mu je uspelo poslabšati zbranost Slovencev, njegovi ekipi pa ujeti priključek. V končnici so se približali na 22:23, toda napaka pri servisu in na koncu blok Danijela Koncilje sta pomenila, da je niz pristal v rokah Slovencev.

Ti so prevzeli pobudo tudi v drugem nizu, po točki Klemna Čebulja so že vodili s 13:9. Toda več kot očitno je, da v enakem ritmu niza še ne zmorejo odigrati. Gosti so se po zaslugi slabšega slovenskega sprejema hitro približali na točko zaostanka, zadnjič so minimalno zaostajali pri zidu 16:17. Nato je zablestel slovenski blok, Mitja Gasparini in Koncilja sta z njim poskrbela za vodstvo 21:15. Hrvati so se še približali na dve točki zaostanka 19:21, toda servisi Šketa in zanesljiva igra v napadu so bili dovolj za štiri točke zaporedoma in vodstvo 2:0.

Tretji niz ni bil dosti drugačen od prvih dveh. Gostitelji so ob dobri igri v napadu, kjer Šket, Gasparini in Čebulj niso delali napak, ves čas večali prednost, po dveh atraktivnih točkah Čebulja so povedli z 18:11. Po tem rezultatu je selektor Giani v igro na mesto korektorja poslal Tončka Šterna in sprejemalca Jana Klobučarja, gosti so se nekoliko približali, a Klobučar je na koncu rešil težave, tako da je zmaga ostala doma.