Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/vu
STA/vu
03.09.2014 11:54:19
Deli članek:

V Deep Creek po visoke uvrstitve

Arsen Perić

Slovenska reprezentanca v slalomu na divjih vodah je danes že na prizorišču svetovnega prvenstva v Deep Creeku v Marylandu.

To je prvenstvo že gostilo leta 1989 in bilo uspešno za Slovence v takratni jugoslovanski reprezentanci, tudi tokrat slovenska vrsta med 17. in 21. septembrom računa na visoke uvrstitve.

V ekipi bosta med najboljše merila člana kanuističnega dvojca Luka Božič in Sašo Taljat. Medtem ko Božič na prvenstvu nastopa še v posamični konkurenci in je na prizorišče že prispel, bo Taljat v ZDA odpotoval nekoliko pozneje. "Pri meni osebno je tako, da manj časa kot imam za pripravo na tekmo, bolje potem opravim. Tudi zato sem se odločil za poznejši odhod, čeprav ne prepoznega, saj se je treba navaditi na časovno razliko in novo progo," je dejal Taljat.

Zaveda se, da z Božičem sodita med favorite, predvsem po tem, kar sta prikazala na evropskem prvenstvu in na tekmah svetovnega pokala, ko sta bila stalna gosta zmagovalnega odra. "To je res, sodiva med favorite, tega se zavedajo tudi drugi. Veva, kje sva, in zadovoljna bova le s kolajno, ker sva bila vse leto na stopničkah ali vsaj blizu. Mislim, da bo vse drugo neuspeh," je še dejal Taljat.

V ženski ekipi kajakašic je ob Evi Terčelj in Ajdi Novak prvo veslo ekipe v tej sezoni Urša Kragelj, ki pa se rezultatsko ne obremenjuje. Zaveda se, da je ob dobri vožnji sposobna priti visoko. "Cilje si postavljam zase osebno in se ne obremenjujem z rezultati. Rada bi se borila za vrh, ampak predvsem hočem pokazati to, za kar sem trenirala vse leto, to je dobre vožnje," je povedala Kragljeva.

Ob sebi bo imela tudi reprezentančni kolegici, s katerima se dobro ujame, na lanskem SP so ekipno priveslale do kolajne. "Upam, da bomo ekipno dobro dirkale, da bi se lahko sestavile. Ekipna vožnja je zmeraj uganka. Na papirju nismo najkakovostnejše, smo pa lahko konkurenčne. Svetovno prvenstvo je bolj tekma glave in pripravljenosti, res pa je, da proge ne poznamo. Ima dele, kjer bo treba bolj poganjati in prav veselim se že, da bom videla, kakšna je," je še povedala Novogoričanka.

Kajakaš Simon Brus pa upa predvsem, da v ZDA ne bo delal napak z dotiki vratic. Potem ko v reprezentanci zaradi poškodbe rame ni Petra Kauzerja, Slovenija velikega favorita za tekmo kajakašev nima.

A kajak je nepredvidljiv, prav vsak od desetih finalistov je zmožen zmagati. "Če 'rata, rata'. V letošnji sezoni sem si privoščil kar nekaj neumnih napak, s tem mislim dotikov. Če se pred startom dobro skoncentriram in odpeljem brez dotikov, lahko grem tudi do finala. Tisto pa je tekma zase," je napovedal Brus.

"Proge sicer ne poznam, me pa veseli, da bodo vratca zaradi daljše proge postavljena malo bolj na široko, saj sem nekoliko težji od drugih in malo težje hitro obračam čoln. Nekaj bo mirnih delov in tam bo treba precej poganjati in biti fizično dobro pripravljen," je dejal Celjan, ki veliko stavi tudi na ekipni del, v katerem bo veslal z Martinom Albrehtom in Janošem Peterlinom: "Ekipno mislim, da smo zreli za kolajno, a tam je še težje priti do cilja brez napake. Po navadi pa zmaga ekipa, ki nima dotikov."