stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 02.09.2014 22:03:05

Miting v Zagrebu zaznamovale težke razmere

Arsen Perić
Na atletskem mitingu v Zagrebu je nastopilo tudi osem slovenskih športnikov.

V res slabih pogojih predvsem za tehnične discipline, sta od Slovencev največ pokazala varovanca trenerja Svjetlana Vujasina Maruša Mišmaš in Žan Rudolf. Maruša je v teku na 1500 metrov sicer osvojila šele 14. mesto, vendar je s časom 4:11,87 dosegla osebni rekord in državni rekord za mlajše članice. V tem teku je zmagala Američanka Brenda Martinez (4:05,46). Rudolf je tekel v svoji paradni disciplini na 800 metrov in osvojil odlično četrto mesto (1:47,09) ter bil najboljši Evropejec na tej razdalji v Zagrebu. Pred njim sta bila samo dva Kenijca in Južnoafričan Oliver (zmagal je Rotich s časom 1:45,76). Rudi je z najboljšim letošnjim časom premagal dva finalista z nedavnega evropskega prvenstva v Zürichu (Danca Bubeja in Amela Tuko iz BiH) ter se tako prepričal o zamujeni priložnosti na stadionu Letzigrund.


KOPALE SO LUKNJO 
Od slovenskih finalistov iz Švice sta nastopila še Matija Kranjc v metu kopja in Nina Djordjevič v skoku v daljino. Matija je osvojil četrto mesto z metom 77,58, zmagal pa je sloviti Finec Tero Pitkämäki, ki je edini zmogel kopje zalučati preko 84 metrov (84,72). Nina je nastopala v »rudarskih« pogojih, saj so morale tekmovalke v daljini pristajati pa povsem razmočeni mivki in so skoraj kopale luknje za pristanek. Veliko presenečenje pa je pripravila Romunka Alina Rotaru, ki je v zadnjem skoku zmogla 6,56 metra in tako prehitela vse tekmice. Ženski skok v daljino je imel res odlično zasedbo, saj sta nastopili tudi dve nosilki kolajn iz Züricha. Srbkinja Ivana Španović je bila na koncu druga s centimeter krajšim skokom kot Romunka. Še slabše pa se je godilo lepotici iz Rusije Darji Klišini in serijski osvajalki kolajn iz ZDA Brittney Reese. Nina je na koncu osvojila šesto mesto s skokom 6,17 metra.

V skoku s palico je Andrej Poljanec s preskočenimi petimi metri osvojil tretje mesto (zmagal je Španec Salas s 5,20). V teku B na 400 metrov so nastopili trije Slovenci. Luka Janežič je s časom 48,21 osvojil tretje mesto, Žan in Jošt Kozan pa sta bila še malce slabša. V A teku je seveda zmagal evropski prvak Britanec Martyn Rooney (45,49).


SKORAJ NI, A VENDAR JE
Domači gledalci so nestrpno pričakovali obračun v ženskem skoku v višino med Blanko Vlašić in tretjo z evropske prvenstva Ano Šimić. Obračun med Zagrebom in Splitom je dobila hrvaška prestolnica, Tako Ana kot Blanka pa sta preskočili skromnih 193 centimetrov. »Hvala bogu, da se tekmovanje preživela brez poškodbe,« je dejala Blanka, ki ni bila preveč razočarana zaradi poraza proti Ani. Slednja pa je bila seveda zadovoljna z zmago vendar... : »Zaradi izjemno težkih pogojev na tekmovanju ni bilo pravega dvoboja med mano in Blanko. Bo pa v prihodnje.«

Še tretja hrvaška junakinja, metalka diska Sandra Perković skoraj ni nastopila, ker je bila popolnoma nezbrana zaradi šoka ob smrti njenega nekdanjega trenerja. Kljub vsemu je bila in je letos toliko boljša od ostalih, da je z metom 65,09 metra zanesljivo zmagala (letos je že vrgla preko 71 metrov). V memorialni disciplini na 110 metrov z ovirami je slavil evropski prvak Rus Sergej Šubenkov (13,39), v teku na 100 metrov za moške, kjer je bila zbrana kar četverica od peterice najboljših letošnjih sprinterjev na svetu (manjkal je samo najhitrejši letos Tyson Gay), pa je slavil Jamajčan Bailey Cole (10,07), pred prvim favoritom, še enim Jamajčanom Asafo Powllom (isti čas).

Članki iz rubrike