Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
db
db
18.08.2014 15:44:50
Deli članek:

Od Zagreba do Kopra

db

Letos minevata dve desetletji nastopov slovenskih balinarjev na evropskih prvenstvih, na katerih so osvojili že 29 kolajn.

Balinanje je v Sloveniji eden izmed najtrofejnejših športov. Slovenski balinarji in balinarke na svetovnih in evropskih prvenstvih, vsako leto osvojijo številne kolajne, neredko tudi naslove svetovnih in evropskih prvakov.

Nobenega dvoma ni, da bodo slovenski balinarji med dobitniki kolajn tudi na letošnjem članskem evropskem prvenstvu v domačem Kopru, ki bo potekalo med 29. septembrom in 4. oktobrom in na katerem bo nastopilo 20 reprezentanc.

Letos poteka natanko 20 let od prvega nastopa samostojne Slovenije, na evropskih prvenstvih v balinanju. Slovenski balinarji so na dosedanjih desetih evropskih prvenstvih (EP so na sporedu vsako drugo leto), osvojili skupaj kar 29 kolajn in šest naslovov evropskih prvakov.

ZAGREB 1994: Na svojem krstnem nastopu na evropskem prvenstvu je Slovenija osvojila dve kolajni. Poleg Gregorja Severja, ki je bil drugi v hitrostnem zbijanju, so naši v postavi Matjaž Pelc, Jure Rijavec, Rajko Kavčič in Gregor Sever zasedli drugo mesto tudi med ekipami.

SAINT VULBAS 1996: Na svojem drugem nastopu na EP se je slovenski izkupiček povečal za novi dve kolajni. Poleg Uroša Veharja, ki je postal evropski prvak v natančnem zbijanju, si je bron v hitrostnem zbijanju priboril Gregor Sever.

SALUZZO 1998: Na tem prvenstvu je Slovenija osvojila novo bronasto kolajno, ki jo osvojil Gregor Sever, v tistem obdobju najtrofejnejši slovenski balinar. Na tem EP je Slovenec Bojan Novak, ki je s hrvaškim državljanstvom nastopil za naše južne sosede, osvojil kar dve kolajni za Hrvaško, zlato v igri posamezno in srebrno v hitrostnem zbijanju.

SAINT CHAMOND 2000: Po vrnitvi v domovino je za slovensko reprezentanco nastopil povratnik Bojan Novak, ki je Sloveniji priboril srebro v hitrostnem zbijanju, tretje mesto na prvenstvu pa je osvojila slovenska dvojica Aleš Škoberne in Uroš Vehar.

GRUDE 2002: Pomlajena slovenska reprezentanca, za katero so poleg izkušenih Bojana Novaka in Damjana Sofronievskega nastopili kar trije debitanti, Davor Janžič, Gregor Moličnik in Dejan Koren, je prvič in edinkrat doslej ostala brez evropskega odličja.

CHIVASSO 2004: Na EP v Italiji je nastopila praktično enaka postava kot pred dvema letoma v "nesrečnih" Grudah, le, da je namesto Dejana Korena nastopil mladi Tadej Premru. Slovenci so se tokrat izkazali, saj so osvojili kar štiri kolajne. Damjan Sofronievski je postal evropski prvak v natančnem zbijanju, Bojan Novak je bil drugi v hitrostnem zbijanju, medtem ko so bronasta odličja osvojili Sofronievski in Gregor Moličnik v dvojicah ter Bojan Novak in Tadej Premru v štafeti.

REKA 2006: Na evropskem prvenstvu na Reki sta blestela Davor Janžič, ki je postal evropski prvak v igri v krog, in Jasmin Čauševič, ki je bil drugi v igri posamezno.

SAVIGLIANO 2008: Na evropskem prvenstvu v Saviglianu so Slovenci prvič osvojili kolajne kar v petih disciplinah. Srebrni so bili Dejan Tonejc v igri v krog, Davor Janžič v natančnem zbijanju in Aleš Borčnik v hitrostnem zbijanju, medtem ko so bronasto kolajno osvojili Dejan Tonejc in Davor Janžič v dvojicah ter Aleš Borčnik in Anže Petrič v štafeti.

TIVAT 2010: Slovenci so se tudi z EP v Črni gori vrnili domov s petimi kolajnami. Davor Janžič je osvojil kar dva naslova evropskega prvaka, saj je zmagal tako v natančnem zbijanju kot v dvojicah skupaj z Dejanom Tonejcem. Jure Kozjek je bil drugi v igri posamezno, Aleš Borčnik pa je osvojil dve bronasti kolajni, saj je bil tretji tako v hitrostnem zbijanju kot tudi v štafeti, skupaj z Anžetom Petričem.

PAZIN 2012: Na EP v Pazinu je Slovenija prvič v zgodovini prvenstev osvojila kolajne v vseh šestih disciplinah. Davor Janžič in Jure Kozjek sta postala evropska prvaka v igri dvojic, štiri srebrne kolajne so osvojili Tadej Premru v igri v krog, Davor Janžič v natančnem zbijanju, Aleš Borčnik v hitrostnem zbijanju in skupaj z Anžetom Petričem tudi v štafeti, medtem ko je Juretu Kozjeku pripadla bronasta kolajna v igri posamezno.

KOPER 2014: Slovenska članska reprezentanca, v predvideni postavi Aleš Borčnik, Davor Janžič, Jure Kozjek, Anže Petrič in Dejan Tonejc bo pod vodstvom selektorja Aleša Škoberneta skušala tudi pred domačimi gledalci v Kopru opravičiti vlogo enega od favoritov prvenstva in nadaljevati z osvajanjem evropskih kolajn. Za začetek 30. po vrsti!