Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
07.08.2014 19:03:21
Deli članek:

Plavalci razkrili pričakovanja

Arsen Perić

Slovenski plavalci konec tedna zaključujejo s pripravami na Ravnah in se selijo v klube, kjer bodo trenirali do petkovega odhoda na evropsko prvenstvo.

Danes se je celotna ekipa z izjemo Matjaža Markiča (v teh dneh z ženo pričakujeta naraščaj, zato trenira v domačem Kopru) še zadnjič pred odhodom v Berlin predstavila javnosti, predvsem zaradi Dugonjića, ki že jutri odhaja na priprave na Reko, kjer bo ostal do srede. Za aktualnega evropskega prvaka na 50 metrov prsno je reški bazen že nekaj let idealna priprava za zadnje piljenje forme, saj mu v vseh merilih ustreza, letos pa bo v Estoncu Martinu Liivamägiju, sicer njegovem nekdanjem sošolcu iz univerze v San Franciscu, imel tudi idealnega sparing partnerja.

"Rad bi se približal lanskoletnim dosežkom in se potegoval za kolajno. Za 50 metrov prsno me ne skrbi, pa tudi na stotki se počutim vsak dan bolje. Res je, da bom čase iz SP v Barceloni težko izboljšal, a se bom potrudil tudi za to," je dober teden pred začetkom prvenstva optimist Dugi, s katerim si boste daljši pogovor lahko prebrali v naslednjih dneh.

Ostali slovenski plavalci trenutno tako visoko ne sodijo. Realne možnosti za uvrstitev v finale ima zgolj še Tjaša Oder na 1500 metrov prosto, kar je nakazala z dobrim plavanjem na nedavnem državnem prvenstvu. Tega si je za cilj zastavila tudi sama, za kar bi ji po njeni oceni zadostoval čas okrog 16 minut in 15 sekund. Polfinale je cilj za Tjašo Vozel, Anjo Klinar in Roberta Žbogarja, vsaj potihoma še Tanjo Šmid, ostali razmišljajo le osebnih rekordih.

Selektor Miha Potočnik se zaveda, da se v boj za odličja lahko vmeša le Dugonjić. "Damir je v prsnem plavanju že nekaj let član evropske špice. Ne bi ga rad obremenjeval, a od njega se pričakuje kolajna. Forma se mu dviga, upam, da bo imel še potrebno mero športne sreče. Želja sta še dva finala in trije polfinali. Menim, da se ob dobrem nastopu v polfinale lahko prebijeta obe Tjaši, Odrova in Vozlova, Žbogar pa vsaj v polfinale," je razkril svoja pričakovanja. 

Ob menjavi generacij pa je že zdaj jasno, da bodo Slovenci zaostali za izkupičkom z zadnjega EP v Debrecenu, ko so osvojili dve kolajni in zabeležili osem uvrstitev v finale ter še pet v polfinale. Ob tem je potrebno dodati, da je bilo to prvenstvo v letu olimpijskih iger v Londonu in je bila konkurenca zato posledično slabša.

Potočnik je drugače zadovoljen z izvedbo celotnega programa priprav, moti ga le, da jim ni uspelo izpeljati višinskih priprav v francoskem Font Romeu: "Žal nam Francozi niso uspeli omogočiti prostega termina, tako da bomo v prihodnje morali začeti razmišljati o drugih lokacijah. Ena od opcij je Bolgarija, španska Sierra Nevada, kjer so se pripravljale Odrova, Peršetova in Natlačnova, je vedno aktualna, medtem ko so glede Armenije mnenja deljena. Res pa je, da so bili dobri tudi domači pogoji, tako da na rezultate izostanek iz višinskih priprav ne bi smel vplivati."
 
V zadnjih dneh po koncu DP plavalci po večini vadijo individualno s svojimi trenerji. Po zadnjih naporih so intenzivnost treninga precej spustili, saj morajo glavno tekmo sezone dočakati spočiti. Precej dela ob tem čaka maserja reprezentance Mateja Cvitaniča, katerega pomoč je vsem plavalcem in plavalkam nadvse dobrodošla.