Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/pu
STA/pu
06.08.2014 13:16:54
Deli članek:

Želja sta dve medalji

Arsen Perić

Glavni adut slovenske plavalne reprezentance na EP v Berlinu bo Damir Dugonjić, ki je bil na lanskem SP v Barceloni najhitrejši Evropejec na 50 in 100 metrov prsno.

Ravenčan zato ne skriva, da si na EP želi dve medalji. Sam pravi, da bo naloga predvsem na 100-metrski razdalji zelo težka.

"Lani stotinke niso bile na moji strani, letos upam, da bodo," se Barcelone 2013 spominja Dugonjić, kjer sta se mu medalji izmuznili za stotinko, oziroma tri stotinke sekunde.

Cilji za EP so razumljivo visoki: "Če ne zmagam, si želim dve medalji. Seveda ne bi bil razočaran, če bi bila samo ena, a najraje bi stal na stopničkah v obeh disciplinah. Konkurenca je zelo močna in na 100 metrov prsno bo za to verjetno treba popraviti tudi osebni rekord," razmišlja Korošec.

Pri tem ga ne moti, da so ga letos tekmeci med sezono premagovali. "Vsi vedo, da me med letom premagujejo na pripravljalnih tekmah, a vedo tudi, da naredim ogromen preskok, ko se spočijem, oni pa so približno tam, kjer so bili. Vedo, da bom hiter, vedo, da sem močan tudi na drugih 50 metrih. A na njih se ne bom oziral, vem, da bomo v vodi zelo skupaj in da se moram boriti."

Med glavnimi tekmeci omenja Britance, Nemce in Madžara Daniela Gyurto. "Prvi favorit je Adam Peaty, ki ima letos najboljša izida na svetu in moj cilj je, da ga prehitim. Med letom izidi niso tako pomembni. Včasih povedo veliko, a najbolj pomembni so na koncu sezone."

Pri tem podvigu bo pomembnih zadnjih 14 dni pri načrtovanju forme. "Zdaj sem na Ravnah, kjer sem zelo sproščen, saj gre za res izredno okolje. Potem grem še na Reko, ki je prav tako odlična za relaksacijo. Z mano bo tudi Estonec Martin Liivamagi, s katerim skupaj trenirava na Berkeleyju, kar mi pomaga, saj se z njim lahko pogovarjam tudi kaj drugega, kot le o plavanju."

Pomembno vlogo pri sklepni pripravi ima tudi dolgoletni trener Matija Medvešek, h kateremu pred velikimi tekmami vsako leto pride iz ZDA, kjer živi. "Njemu popolnoma zaupam. Tudi če sem slabše natreniran, me zna v zadnjem mesecu popraviti. Pogleda me in takoj ve, kje sem, kaj rabim in me nekako sestavi skupaj, da iz mene potegne največ. Prav zato pridem vsako leto nazaj na Ravne, da me spolira."

Dugonjić še dodaja, da resno razmišlja o možnosti, da bi z Medveškom v naslednjih dveh sezonah do olimpijskih iger v Riu de Janeiru treniral stoodstotno. "Da vidim, kaj lahko narediva. S predlogom se strinja tudi žena."

Spomin se vrača na lanske stotinke in na leto 2012, ko je imel na EP v Debrecenu možnost, da ob zlatu na 50 metrov prsno osvoji še medaljo na 100-metrski razdalji. "Mislim, da ni več stvari, ki bi se mi lahko zgodila. Pravega pritiska ni več, zdaj imam pozitivno tremo, ki je pomembna za dober nastop. Kopalke se mi ne bodo več strgale. Imam izkušnje, vem kaj moram storiti za medaljo. Fizično in psihično bom dobro pripravljen."

Tudi zadnje tekme, predvsem državno prvenstvo na Ravnah, so pokazale, da je blizu lanski formi. "Trener mi je rekel, da sem na 50 metrov morda celo hitrejši kot lani, na 100 metrov pa približno na isti ravni. Sem vesel. Težko je napredovati vsako leto. Lani sem naredil velik preskok in če mi letos uspe popraviti osebne rezultate, bom zelo zadovoljen."