Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(zšis/spk)
(zšis/spk)
20.08.2024 12:05:07
Deli članek:

Pariz čaka parašportnike, želja iz Tokia le delno uresničena

Sportida
Paralimpijska odprava je pripravljena na odhod.

Še osem dni je ostalo do začetka paralimpijskih iger, ki bodo v Parizu potekale med 28. avgustom in 8. septembrom. V francosko prestolnico sta v nedeljo že odpotovala vodja slovenske odprave dr. Boro Štrumbelj in njegova namestnica Jana Čander. Dr. Štrumbelj bo drugič zapored na čelu slovenske paralimpijske odprave.

"Paralimpijske igre Pariz 2024 so pred nami. Potekale bodo od 28. avgusta do 8. septembra, na njih bo sodelovalo 4400 športnikov z vsega sveta. Vsak parašportnik oziroma parašportnica, ki se je na igre uvrstila, je na ta način že izbranec med številnimi parašportniki z vsega sveta, ki imajo sanje nekoč postati pralimpijec. Tekmovali bodo v 22 športih na različnih ikoničnih prizoriščih v Parizu in okolici. Vsi naši športniki so se uvrstili prek zahtevnih kvalifikacijskih procesov, na žalost pa se nihče ni uvrstil prek povabila, čeprav so bili mnogi naši športniki zelo blizu neposredni uvrstitvi. Tako bo v Parizu nastopilo 14 slovenskih športnic in športnikov v štirih športih (odbojki sede, parastrelstvu, paralokostrelstvu in paraatletiki). Za njih bo skrbelo petnajst spremljevalcev (trenerji, zdravnica, fizioterapevti, maserji in ostali), ki bomo skrbeli, da bodo imeli naši športniki optimalne pogoje na tekmovanju," Boro Štrumbelj uvodoma nekaj besed nameni igram in slovenski odpravi, ki od jutri naprej pa vse tja do nedelje prihaja na prizorišče paralimpijskih iger.

Le tri leta, ne štiri, kot je sicer praksa, so minila od zadnjih iger. Leta 2021 so bile poletne paralimpijske igre v Tokiu, a leto dni pozneje zaradi virusa covid-19. Parašportnice in parašportniki so imeli to pot na voljo tri leta, da se kvalificirajo za največji parašportni globalni dogodek.

Prenosi tudi na TV Slovenija

"Zaključuje se intenzivno obdobje organizacije iger, ki sicer poteka po ustaljenih protokolih, vsaka država pa dodaja igram svoj slog organizacije. Letošnje igre bodo imele nekatere posebnosti. Odprtje bo potekalo na Place de la Concorde in Champs-Elysées in ne na stadionu. Večjih težav pri organizaciji ni bilo, vsi objekti so bili pravočasno pripravljeni tako za olimpijske kot paralimpijske igre, pred nami so le še tekmovanja. Ta bodo letos potekala z gledalci, ki mnogokrat ponesejo tekmovalce do skrajnih zmožnosti, zato si zelo želim, da bo na paralimpijskih igrah tudi veliko slovenskih navijačev," je jasen dr. Štrumbelj, ki se zaveda, da so igre pomembne tudi zaradi promocije vrednot, katerih nosilci so prav parašportniki, ki so s svojimi zgodbami večkrat tudi velik navdih za vse, tudi mlade (para)športnike.

"Paralimpijske igre so pomembne tudi z vidika predstavitve parašporta javnosti in predvsem invalidom. Znano je, da so vrhunski športniki mnogokrat vzorniki mladim, zato je pomembno, da se na igre uvrsti čim več naših športnikov v različnih športih in posledično se v te športe vključi čim več mladih s sanjami, da bodo tudi oni nekoč dobili status paralimpijca," izpostavi dr. Štrumbelj.

Včasih so rekli: če ni bilo v časopisu ali na televiziji, se ni zgodilo. Mirno lahko dodamo tudi splet in radio. Letos bo TV Slovenija prenašala tako odprtje kot zaprtje iger, vmes pa bodo v prenosih vidni tudi nastopi naših parašportnic in parašportnikov. "Z vidika organizacije smo veseli tudi podpore Ministrstva za šport, ki je povečalo sredstva za priprave športnikov na igre, in Ministrstva za kulturo, ki je zagotovilo dodatna sredstva RTV Slovenije, da odkupi del pravic za pokrivanje paralimpijskih iger," še dodaja dr. Štrumbelj.

Več kot v Tokiu, a z manj športi
Leta hitijo. Slovenska odprava je letos dokaj številčna, dodaten pečat ji zagotovo daje ženska reprezentanca odbojke sede, ki se po 12 letih vrača na paralimpijske igre. Želja je, da se v prihodnjih letih naše paralimpijske odprave še dodatno okrepijo.

"Ko sem na paralimpijskih igrah v Tokiu sedel v jedilnici, sem si zaželel, da bi na naslednjih igrah vodil še večjo ekipo. Želja se mi je le delno uresničila. Ekipa bo resnično večja, a v njej so predstavniki iz manj športov. Zato še enkrat pozivam vse invalide, da se nam pridružijo na vadbi. Že s tem naredijo nekaj za svoje zdravje, lahko pa tudi izpolnijo svoj življenjski sen – postati paralimpijec. Srečno in uspešno vsem našim športnicam in športnikom na paralimpijskih igrah Pariz 2024," zaključi dr. Boro Štrumbelj z razmišljanjem, ki nam je vsem v vzpodbudo. Invalidom, da si prek programa Postani športnik, tega smo razvili skupaj s partnerjem Lidl Slovenija, najdejo vadbo prek projekta šport za vse, od vseh ostalih pa je odvisno, da pomagamo pri vzpostavitvi sistema, ki bo pomagal invalidom, da se lahko s športom sploh ukvarjajo. 



Slovenska odprava v Parizu

PARASTRELSTVO
Franček Gorazd Tiršek
R4 zračna puška stoje SH2
R5 zračna puška leže SH2
R9 malokalibrska puška leže SH2
ODBOJKA SEDE
Jana Ferjan
Lena Gabršček
Bogomira Jakin
Barbara Kocmur
Saša Kotnik Hren
Suzana Ocepek
Vesna Pogačar
Klara Vrabič
Tija Vrhovnik
PARALOKOSTRELSTVO
Živa Lavrinc
Ukrivljeni lok posamično in mešane ekipne

Dejan Fabčič
Ukrivljeni lok posamično in mešane ekipne
PARAATLETIKA
Henrik Plank
Met diska F52
Urnik slovenskih nastopov

28. avgust
ODPRTJE IGER (prenos na TV SLO)
Od 20.00 do 22.00
29. avgust
PARALOKOSTRELSTVO (ŽIVA LAVRINC IN DEJAN FABČIČ)
Kvalifikacije, redni del (13.00 do 15.30, FABČIČ)
Kvalifikacije, redni del (17.00 do 19.30, LAVRINC)
ODBOJKA SEDE (ŽENSKA REPREZENTANCA)
Kanada – Slovenija (18.00)
30. avgust
PARASTRELSTVO (FRANČEK GORAZD TIRŠEK)
Zračna puška stoje v kategoriji R4, kvalifikacije (13.30) in finale (16.15)
31. avgust
ODBOJKA SEDE (ŽENSKA REPREZENTANCA)
Slovenija – Ruanda (12.00)
1. september
PARASTRELSTVO (FRANČEK GORAZD TIRŠEK)
Zračna puška leže v kategoriji R5 kvalifikacije (11.30) in finale (15.00)
PARAATLETIKA (HENRIK PLANK)
Finale meta diska (F52) 19.00 do 22.05
2. september
ODBOJKA SEDE (ŽENSKA REPREZENTANCA)
Brazilija – Slovenija (14.00)
3. september
PARALOKOSTRELSTVO (ŽIVA LAVRINC)
Izločilni boji (9.00 do 13.35)
Četrtfinale, polfinale, za 3. mesto, finale (od 17.00 do 19.55)
4. september
PARASTRELSTVO (FRANČEK GORAZD TIRŠEK)
Malokalibrska puška leže R9, kvalifikacije (12.30) in finale (15.00)
PARALOKOSTRELSTVO (DEJAN FABČIČ)
Izločilni boji (9.00 do 15.45)
Četrtfinale, polfinale, za 3. mesto, finale (od 17.30 do 20.25)
ODBOJKA SEDE (ŽENSKA REPREZENTANCA)
Tekme za razvrstitev (12.00/15.30/18.00/21.30)
5. september
PARALOKOSTRELSTVO (ŽIVA LAVRINC IN DEJAN FABČIČ)
Osmina finala, mešane dvojice (10.00 do 12.40)
Četrtfinale, polfinale, za 3. mesto, finale (od 15.00 do 18.15)
7. september
ODBOJKA SEDE (ŽENSKA REPREZENTANCA)
Tekma za 3. mesto (15.00 do 16.30)
Tekma za 1. mesto (19.30 do 21.30)
8. september
ZAKLJUČNA SLOVESNOST (prenos na TV SLO)
Od 20.00 do 22.00



FB
Dr. Boro Štrumbelj in Jana Čander sta že v Parizu.