Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
10.08.2024 08:26:44
Deli članek:

Ne zamudite! Danes gre v boj za zlato olimpijsko medaljo Janja Garnbret, tukaj so podrobnosti ...

Profimedia

Za ljubitelje športa v Sloveniji je poseben dan. Na olimpijskih igrah v Parizu je vzpon na Olimp z vrhunsko izpeljanim polfinalom v kombinaciji športnega plezanja napovedala branilka naslova iz Tokia in svetovna prvakinja Janja Garnbret. V prvem delu tekmovanja na prizorišču Le Bourget je od 200 možnih osvojila 195,7 točke.

Garnbret so le malenkosti ločile od popolne perfekcije. Kot najboljša v polfinalu je napovedala, da jo zanima zgolj zlato.

Tekmovalke ob 10.15 v boju za kolajne čakajo najprej štirje balvanski izzivi, dobri dve uri pozneje pa še težavnostna smer (ob 12.35). V vsakem delu finala bo na voljo po 100 točk, ki jih tekmovalke nabirajo z osvajanjem vmesnih oprimkov oziroma con, največ točk pa prinesejo vrhovi. Osvojene točke iz polfinala se ne prenesejo v finale.

Predzadnji dan končnih odločitev bodo podelili 39 kompletov medalj, tudi v moškem maratonu in teku na 100 metrov z ovirami za ženske. Znani bodo olimpijski prvaki v teku na 5000 metrov za moške ter v štafetah 4 x 400 m.

Med drugim bo na sporedu finale moškega turnirja v košarki. Za olimpijsko krono bodo gostitelji Francozi izzivali moštvo ZDA, sestavljeno iz največjih zvezdnikov severnoameriške košarkarske lige NBA z LeBronom Jamesom na čelu.

Pestra zadnja olimpijska sobota bo prinesla tudi finale odbojkarskega turnirja, nasproti si bosta stali reprezentanci Francije in Poljske. Poljaki so v četrtfinalu izločili odbojkarsko reprezentanco Slovenije.

Podelili bodo tudi odličja na golf turnirju za ženske, na katerem tekmujeta Slovenki Ana Belac in Pia Babnik.

V Slovenski hiši v Parizu bodo pozno popoldne pripravili sprejem za Garnbret in kajtarja Tonija Vodiška, ki je v četrtek pred Marseillom osvojil srebrno olimpijsko odličje.