Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
09.08.2024 18:23:54
Deli članek:

Slovenski junak Vodišek o stresnem dnevu: "Molil sem, da bi ...

Profimedia

Koprski kajtar Toni Vodišek je na olimpijskih igrah v Franciji v morju pred Marseillom osvojil srebrno medaljo.

Štiriindvajsetletni Vodišek je v finale prišel kot prvi po rednem delu in je prenesel dve zmagi. Tako bi mu že zgolj ena v finalu zadostovala za skupno slavje, a mu to ni uspelo. Bontusu je namreč uspel preobrat, potem ko se je v finale uvrstil kot četrti brez prenešenih zmag.

Avstrijec, tretji letos na SP, je dosegel največji uspeh v karieri. V novem olimpijskem razredu je do brona prišel 17-letni Maeder, prvi na svetovni lestvici, ki je letos ubranil naslov svetovnega prvaka. Kot četrti je tekmovanje končal Italijan Riccardo Pianosi, letošnji svetovni in evropski podprvak je bil po rednem delu tretji.

"Dokler nisem stopil na zmagovalni oder, nisem imel dobrega občutka, saj sem se zavedal, da bi lahko tudi zmagal. Poem pa, ko sem dobil medaljo, sem se zavedel, da smo pisali zgodovino v novi olimpijski disciplini. Vsega je sedaj konec, po velikem trudu in garanju, posebej v zadnjih letih, sem vendarle nekaj pomembnega dosegel," je dejal Vodišek.

Že v četrtek je imel priložnost, da osvoji zlato, a je v edini finalni regati ta dan zmagal Bontus. Sledila je prekinitev tekmovanja in prestavitev na današnji dan.

Ta se za Vodiška ni začel dobro. Že pred začetkom je prejel dve kazni. Ker je zamudil na start, je prejel 0,5 točke, ker ni imel čelade pred začetkom tekmovanja za pregled opreme na vidnem mestu, pa še dodatne 0,6 točke, so sporočili organizatorji. Tako je imel že pred začetkom druge regate finala več kot točko pribitka. Tako mu niti zmaga v drugi finalna regati, prvi regati dneva, ne bi prinesla zlate medalje.

"Bilo je kar stresno. Tudi sam na začetku nisem vedel, kaj se dogaja. Ko sem prišel iz kontejnerja, sem videl na tabli, da se nekaj dogaja. Fantje niso prinesli čelade na plažo, kjer so pregledovali opremo. Potem je sledila še ena kazen, ker ni bilo nikogar na plaži, ko je bila tam oprema pred startom. Napake se zgodijo, tudi na največjem odru. A to je ekipa, ki mi stoji ob strani ves čas. Če bi odstranil vsakega, ki naredi napako, bi ostal sam. Po dolgih čakanjih na veter na teh OI na žgočem soncu ne morem kriviti nikogar, ampak gremo skupaj dalje," je menil Vodišek.

Po skoraj dvournem čakanju na veter, start je bil sprva predviden ob 12.13, so se finalisti naposled na tekmovališče odpravili ob 13.50. V drugi finalni regati je Bontus edini šel po drugi strani regatnega polja in je na prvi boji pridobil veliko prednost, drugi je bil v cilju Vodišek, ki pa je zaradi kazni nato izgubil še eno mesto.

Vodišek je v tretji regati finala kot zadnji prečkal startno črto in je šel za razliko od preostale trojice na drugo stran regatnega polja, po isti kot v prejšnjem plovu Bontus. A Koprčanu ta odločitev ni prinesla uspeha in je kot zadnji prišel na prvo bojo, s 47 sekundami zaostanka za vodilnim Pianosijem. "S tem, da sem se odločil za desno stran polja, sem tvegal. A sem sodil, da lahko po čistem vetru največ naredim v tistem trenutku," je odločitev pojasnil Vodišek.

Sledil je padec Slovenca po prvi boji, že v naslednji stranici pa je povedel Bontus, ki je vodstvo obdržal do konca in s tem osvojil skupno zmago.

"Molil sem v zaključku, da bi Bontusa kdo prehitel v tej regati, da bi imeli še kakšno dirko. Ni se izšlo, osvojil sem drugo mesto. Nato sem se usedel k trenerju na barki, smo si čestitali, vseeno smo nekaj velikega dosegli. Potem pa sem skušal narediti še kakšen visok skok po tekmi, a je veter povsem 'padel' in tega nisem mogel. Sem pa zmagal v tem, da sem edini med četverico prišel na obalo s suhim padalom," je hudomušno zaključek tekme strnil Vodišek.

Po rednem delu je kazalo, da se bosta za zlato pomerila Koprčan in Singapurec. "Bontus je danes opravil izjemne regate in si ni nihče zaslužil zlate medalje bolj kot on. A prišel bom nazaj še močnejši kot doslej. Vse to smo začeli pred šestimi leti, ko me je oče dal na padalo. To je tudi šola, s katero smo lahko zadovoljni ali pa tudi ne. Sedaj gremo naprej, do OI v Los Angeles," je pojasnil Vodišek.