© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(zšis-spk)
(zšis-spk)
09.07.2024 10:48:38
Deli članek:

Tiršku uspela generalka za paralimpijske igre

Zsis.si
Franček Gorazd Tiršek se je izkazal v Novem Sadu.

Naš paralimpijec Franček Gorazd Tiršek je uspešno opravil generalko pred skorajšnjimi paralimpijskimi igrami. Na mednarodnem tekmovanju v Novem Sadu je v disciplini zračna puška stoje v kategoriji R4 v kvalifikacijah dosegel drugo mesto s 628,9 kroga in nato v finalu končal na drugem mestu. V disciplini zračna puška leže v kategoriji R5 je bil v kvalifikacijah osmi s 632,6 kroga in nato v finalu tretji. Franček Gorazd Tiršek bo nastopil na svojih četrtih paralimpijskih igrah, doslej pa je osvojil že štiri paralimpijske kolajne.

Kar 52 kolajn

Spomnimo: Pariz bo med 28. avgustom in 8. septembrom gostil 17. poletne paralimpijske igre. Na njih bodo podelili 549 kolajn v 22 parašportih, tekmovalo pa bo 4400 parašportnikov in parašportnic z vsega sveta. Slovenske barve bodo v Parizu zagotovo zastopali lokostrelca Živa Lavrinc in Dejan Fabčič, strelec Franček Gorazd Tiršek, atlet Henrik Plank in ženska reprezentanca odbojke sede.

Doslej so slovenski paralimpijci osvojili 52 kolajn, od tega kar 14 zlatih. Največ kolajn so zbrali v strelstvu, plavanju, namiznem tenisu in atletiki, v kateri je prvo zlato odličje pripadlo Pavli Sitar leta 1972 v nemškem Heidelbergu. S po šestimi sta rekorderja atlet Franjo Izlakar in pokojni Jože Banfi (odbojka sede in plavanje). Prvo medaljo pa je leta 1972 osvojil Jože Okoren (srebro, met diska). 

PARAATLETIKA

Tudi Plank na paralimpijske igre

Do paralimpijskih iger v Parizu je še točno 50 dni, slavnostno odprtje bo 28. avgusta v Parizu. Zdaj je tudi uradno, da je Slovenija dobila eno kvoto v paraatletiki, na podlagi rezultata je ta pripadla metalcu diska Henriku Planku. Slovenija je ostala brez kvote v dvoranskem balinanju. Do 10. 7. bo znano, ali bo Slovenija imela predstavnika v parakolesarstvu.

Kdo je Henrik Plank

Henrik Plank živi in trenira v Šentjurju, njegov trener je Luka Cmok, Henrik pa je član AK Asflat Kovač Šentjur. Z atletiko se ukvarja 22 let. Sprva je metal kopje, suval kroglo in metal disk, danes tekmuje z diskom. Konec marca letos se je vrnil v atletske arene in v Italiji na mitingu svetovne serije z rezultatom 13,83 metra zasedel peto mesto, z izkupičkom je prišel do norme za svetovno prvenstvo. Doslej je tekmoval na trojih paralimpijskih igrah (Peking 2008, London 2012 in Tokio 2021). Že leta 2011 je v Novem mestu vrgel kopje 17,42 metra, kar je še danes evropski rekord v njegovi kategoriji (F52). Leta 2014 je bil drugi na svetovnem prvenstvu. Na zadnjih paralimpijskih igrah je v Tokiu v metu diska zasedel sedmo mesto. 

ŠAH

Nova kolajna za Bruna Glasa

Naš mladi šahist Bruno Glas je z dvema kolajnama uspešno sklenil nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu. Naslovu svetovnega prvaka v hitropoteznem šahu je dodal še naslov svetovnega podprvaka v klasičnem šahu. Svetovno prvenstvo se je končalo v Beogradu. Andrej Štrucl pa je med člani, kjer je zelo močna konkurenca in veliko šahovskih mojstrov, osvojil 36. mesto. Čestitke, Bruno, čestitke, ekipa!

PARAODBOJKA NA MIVKI

Letos tudi Američani

Ljubljana bo že četrtič zapored gostila Beach Paravolley Show evropske sezone, saj bo med 13. in 14. julijem v Ludus Beach Parku potekal Ljubljana Open 2024. Po uspešnih izvedbah turnirja v letih 2021, 2022 in 2023 se je letos prijavilo še več ekip, kar 14, od tega osem moških in šest ženskih v konkurenci sede, prvič letos tudi iz Združenih držav Amerike. Tako bodo v moški konkurenci igrale zasedbe Aktau (Kaz), Aluron CMC ParaVolley (Pol), Braslovče (Slo), Estonija, Hungover (ZDA), IOK Zagreb (Hrv), Latvija in Srebrenik (BiH).

Lanski nosilci naslova KSO Spid Sarajevo ne sodelujejo, zato želijo Latvijci, srebrni iz leta 2023, upravičiti vlogo favorita. Hrvati iz Zagreba so leto 2023 končali na tretjem mestu, a tudi letos v Ljubljano prihajajo ambiciozno. Ženske ekipe na turnirju so: Esprit Volley Assis (Fra), Ludus (Slo 2), Nova Gorica (Slo 3), POK Hrabri (Hrv), Šempeter (Slo 1) in Zenica (BiH). POK Hrabri se v tekmovanje podaja kot eden od favoritov, saj je zmagal na OP Ljubljana 2024. Gostitelje, ki so leta 2023 končali na drugem mestu, bodo tokrat zastopale tri ekipe, ki jasno izražajo svoje velike upe, da bodo osvojile zlato.