joe biden Svet24.si

Biden naj bi razmišljal o umiku, če mu ...

živila, trgovina Svet24.si

Kupci prisegajo na nizko ceno bolj kot na ...

andrej-hohlun, rusija, ukrajina Necenzurirano

Država zamrznila vilo nad Portorožom, ki je v ...

1717959349-dsc02720-1717959247314 (1) Reporter.si

Mesarsko klanje v SLS: kako je Petru Gregorčiču ...

kongresni trg bobo 1 Ekipa24.si

Ponos do neba! Fantastični slovenski junaki se se...

vladimir-tintor-in-olga-pakalović, botri Njena.si

Botri: Zakonca Gotovac, ko kamere ugasnejo

doncic 1 Ekipa24.si

Dončić po blamaži proti Hrvatom ni ovinkaril in...

(sm)
(sm)
0 27.06.2024 10:57:37

Svetovni rekord, evropski bron, državni prvaki...

Damjan Sofronievski z bronasto kolajno v natančnem zbijanju na EP v raffi
BZS
Slovensko balinanje se lahko pohvali z novo medaljo na največjih tekmovanjih. Ob premiernem nastopu moške članske reprezentance na evropskih prvenstvih je Damjan Sofronievski v italijanskem Terniju osvojil bron v natančnem zbijanju. V mlajših kategorijah je z izenačenjem svetovnega rekorda v hitrostnem zbijanju navdušil Urban Hiti, v ženski konkurenci so lovoriko osvojile balinarke kobjeglavskega Hrasta, pri mladih pa Kozlek in Postojna.

V soboto popoldne se je v italijanskem Terniju zaključilo člansko evropsko prvenstvo v balinanju raffa, na katerem je prvič nastopila tudi slovenska reprezentanca v postavi Damjan Sofronievski in Nik Švara, v vlogi selektorja pa je bil Bojan Berčič. Med dobitnicami medalj je bila najuspešnejša Italija s po dvema zlatima in srebrnima medaljama, po zaslugi zgodovinske bronaste medalje Damjana Sofronievskega v natančnem zbijanju pa se je na zmagovalni oder povzpela tudi Slovenija.

"Softy" je v kvalifikacijah zabeležil tretji rezultat in se suvereno prebil med najboljšo osmerico. V četrtfinalu je v boju za medaljo premagal Francoza Pierrea Rouxela s 14:11, v polfinalu pa je moral priznati premoč Enricu Dall'Olmu iz San Marina z 28:12, tako da je osvojil bronasto odličje.

"Z osvojeno medaljo sem zelo zadovoljen, saj je bil to prvi nastop na velikih tekmovanjih v tej disciplini. Kvalifikacije so se mi izšle po željah, v četrtfinalu mi je uspelo premagati Francoza, v polfinalu pa sem bil po polovici nastopa blizu tekmecu, a nisem izkoristil vseh priložnosti. Med evropsko elito smo se vsi skupaj veliko naučili," je pojasnil Sofronievski.

Dobre igre je v disciplini posamezno prikazal tudi Švara, ki pa je po zmagi in dveh porazih nastope zaključil v skupinskem delu tekmovanja.

Svetovni rekord in četrto mesto

Sredi junija je na mednarodnem četveroboju v Dardillyju v Franciji nastopila moška reprezentanca do 23 let. Selektor Davor Janžič je za nastop v družbi izbranih vrst Hrvaške, Francije A in Francije B izbral Gašperja Povha (Skala), Jako Štremfla (Marjetica Koper), Anžeta Moličnika (Kozlek), Urbana Hitija (Cerkniško jezero), Nejca Čimžarja Žurana (Krim) in Matijo Poljanca (Postojna). Slovenci so zasedli četrto mesto, z izenačenim mladinskim svetovnim rekordom v hitrostnem zbijanju z 48 točkami pa se je izkazal Urban Hiti.

Hrast Kobjeglava do naslova prvakinj

V soboto popoldne se je zaključila sezona 2023/24 v 1. ligi – članice. Naslov državnih prvakinj so osvojile balinarke kobjeglavskega Hrasta. Z zmago v zadnjem krogu na gostovanju pri Podskali Vipava so potrdile prvo mesto in iz rok člana izvršnega odbora BZS Iva Petriča prejele pokal za državne prvakinje in zlate medalje. Hrast si je zagotovil nastop na zaključnem turnirju evropskega klubskega pokala v Franciji, skupaj s Postojno pa ima pravico nastopa v naslednji sezoni ženske regionalne lige.

Drugo mesto je osvojila Postojna, ki je sezono zaključila z zmago v Bistrici pri Tržiču, tretje mesto pa je zasedel Krim Ljubljana, ki je za zaključek ugnal Deskle. Četrto mesto je zasedla Pivka Oro Met, peto Deskle, šesto Podskala Vipava, sedmo Milje Šiška, osmo pa Bistrica pri Tržiču.

V moški 1. ligi, ki je za elitno superligo drugi kakovostni ligaški rang, je o vprašanju prvaka odločal derbi vodilnih, po katerem so se naslova veselili balinarji Tržiča Orodjarstvo Knific. Zmagovalni pokal v 2. ligi – vzhod so dvignili balinarji Rogovile, v 2. ligi – zahod pa balinarji Pliskovice.

Kozlek najboljši med mladinci...

Balinarsko društvo Kozlek je v nedeljo v balinarski dvorani v Zabičah gostilo zaključni turnir lige U-18, na katerem so nastopile štiri najboljše ekipe rednega dela prvenstva. V razburljivem finalu je Kozlek ugnal Postojno, medtem ko je v boju za tretje mesto Orlek Oro Met Pivka premagal Krim Zmajčke.

Zaključni turnir U-18
Polfinale: Kozlek – Orlek Oro Met Pivka 12:2, Postojna – Krim Zmajčki 10:4
Finale: Kozlek – Postojna 8:6
Za 3. mesto: Orlek Oro Met Pivka – Krim Zmajčki 11:3

...Postojna pa v ligi U-14

Na zaključnem turnirju lige U-14 v Zabičah je po napetem finalnem boju proti domačemu BD Kozlek po podaljšku slavila Postojna, tretje mesto je osvojila Orlek Oro Met Pivka, četrto mesto pa je zasedel kobjeglavski Hrast.

Zaključni turnir U-14
Polfinale: Kozlek – Hrast Kobjeglava 10:4, Postojna – Orlek Oro Met Pivka 8:6
Finale: Kozlek – Postojna 7:7 (0:2)
Za 3. mesto: Orlek Oro Met Pivka – Hrast Kobjeglava 9:5

Najboljši Marc in Kavčič

BK Bistrica pri Tržiču je gostil državno prvenstvo v igri v krog za članice in mladinke, na katerem je skupno nastopilo 16 tekmovalk. V članski konkurenci je slavila Tanja Marc (Hrast) pred Tino Mohar (Krim) in Jacqueline Košir (Hrast), pri mladinkah pa Lana Kavčič (Hrast) pred Enejo Ozbič Primc (Skala), Ivo Guštin (Oro Met Pivka) in Veroniko Vrabec (Pliskovica). 



Članki iz rubrike