ludivine-daoudi-rn Svet24.si

Kandidatko skrajne desnice ujeli z nacistično ...

ufo-cesta-vozilo Svet24.si

Foto: Na avtocesti so ustavili leteči krožnik

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Največji slovenski tajkun v kazenskem postopku. ...

dan drzavnosti proslava 2024 pl Reporter.si

To je bil gotovo hud udarec za Milana Kučana ...

jan oblak Ekipa24.si

Jan Oblak po koncu tekme na robu solz! Kapetan ...

Pokukajte v zakulisje najbolj fatalnega večera (20) Njena.si

Igralec Robert Korošec zmagal prvo kolesarsko ...

jan oblak cristiano ronaldo Ekipa24.si

Cristiano Ronaldo brez ovinkarjenja povedal, kaj ...

zšis-spk
zšis-spk
0 26.06.2024 10:55:16

V Črni na Koroškem cenijo Klaro in parašport

Na šoli, ki jo je obiskovala tudi Klara, so bili učenci navdušeni nad njeno zgodbo.
zsis.si
Zveza za šport invalidov Slovenije - Slovenski paralimpijski komite pred paralimpijskimi igrami obiskuje kraje naših paralimpijcev in kandidatov za nastop na paralimpijskih igrah v Parizu med 28. avgustom in 8. septembrom. Na tekmovanju bodo že četrtič igrale tudi naše odbojkarice. Članica reprezentance je tudi 22-letna Korošica Klara Vrabič. Obiskali smo jo v Črni na Koroškem.

Z lahkoto se odpove poletju

"Prav prijetno je bilo, da sem se vrnila na šolo, ki sem jo obiskovala. Lepo je bilo videti učence, tudi tiste, pri katerih sem opravljala prakso v okviru študija. Zelo 'fajn' je bilo na pogovoru. Vesela sem, da so nama z Matejo prisluhnili," je Klara Vrabič strnila vtise po še enem od nizov pogovorov v domačem okolju s kandidati in potniki na letošnje paralimpijske igre. Na tekmovanje se naše odbojkarice pod taktirko selektorja Simona Božiča že intenzivno pripravljajo. Tudi po štirikrat na teden trdo trenirajo, do konca avgusta jim bo selektor namenil le teden dni počitka. V odbojkarskih vrstah je vse podrejeno nastopu v Parizu. "Z veseljem se vsake štiri leta takole odpovem poletju," se tudi tudi Klara ne pritožuje nad tempom, ki jih čaka do konca poletja.

Na šoli v Črni na Koroškem so Klaro lepo sprejeli, vidi se, da jo imajo radi, da jo cenijo in spoštujejo. Eden od učencev ji je v imenu vseh zbranih podelil šopek. "Tudi mi smo bili veseli, ker je Zveza za šport invalidov Slovenije - Slovenski Paralimpijski komite na naši šoli pripravila in izvedla ta zanimiv pogovor. Pogovor s Klaro je bil lepa popotnica za naše učence pred začetkom počitnic," je povedal ravnatelj Mitja Pranjič.

Na tamkajšnji šoli so se pripravili na obisk, pozorno so poslušali Klaro, intervju z njo pa je vodila nekdanja paralimpijska prvakinja Mateja Pintar Pustovrh. Pogovor s Klaro je bil del zaključne slovesnosti ob koncu šolskega leta, to pa je še dodaten dokaz, kako Klaro in parašport na tem koncu Slovenije cenijo. "Za Klaro vedno rečem, da je prava borka. Premagala je zahtevno življenjsko izkušnjo. Stali smo ji ob strani. Danes navijamo zanjo in za celo slovensko ekipo, ki jo avgusta čakajo paralimpijske igre v Parizu," je bila jasna Romana Lesjak, županja občine Črna na Koroškem.

Na tem mestu iskrena hvala OŠ Črna na Koroškem in Občini Črna na Koroškem za vso gostoljubnost in prijaznost.

Kar 52 kolajn
Na 17. poletnih paralimpijskih igrah bodo podelili 549 medalj v 22 parašportih, tekmovalo pa bo 4400 parašportnikov in parašportnic z vsega sveta. Slovenske barve bodo v Parizu zagotovo zastopali lokostrelca Živa Lavrinc in Dejan Fabčič, strelec Franček Gorazd Tiršek in ženska reprezentanca odbojke sede. V prihodnjih dneh bo znanih še nekaj potnikov. Do zdaj so slovenski paralimpijci osvojili 52 kolajn, od tega kar 14 zlatih. Največ so jih zbrali v strelstvu, plavanju, namiznem tenisu in atletiki, v kateri je prvo zlato odličje osvojila Pavla Sitar leta 1972 v nemškem Heidelbergu. S po šestimi sta rekorderja atlet Franjo Izlakar in pokojni Jože Banfi (odbojka sede in plavanje). Prvo kolajno pa je leta 1972 osvojil Jože Okoren (srebro, met diska).

Na delu tudi fantje

Ko smo ravno pri odbojki sede: medtem ko se članice pripravljajo na paralimpijske igre, do katerih sta še dva dobra meseca, pa še dneva ločita naše fante od srebrne lige narodov. V Šempetru v Savinjski dolini bo od petka, 28. 6., do nedelje, 30. 6., igralo šest ekip, poleg Slovenije še Madžarska, Italija, Latvija, Nizozemska in Turčija. Na tem mestu vabljeni v Šempeter, tekme Slovenije pa bodo v petek (Slovenija – Nizozemska ob 13.30), soboto (Turčija – Slovenija, 13.30, Slovenija – Latvija, 20.15) in nedeljo (Italija – Slovenija, 14.00). (zsis-spk)

Galerija

Članki iz rubrike