elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

slovenija bolgarija Ekipa24.si

Konec čakanja! Slovenija bo danes po 24 letih ...

Aria miha in saša Njena.si

Aria zrasla v lepotico, ob kateri obstane korak

slovenski navijaci Ekipa24.si

Takšno navijaško vzdušje so v soboto v ...

(zšis-spk)
(zšis-spk)
0 11.06.2024 11:15:36

Kamnik navija za Živo

Otroci in učitelji so z vsemi častmi sprejeli Živo.
zsis.si
Pretekli četrtek smo obiskali Kamnik, tam so na Osnovni šoli Frana Albrehta z vsemi možnimi častmi sprejeli svojo nekdanjo učenko, danes paralimpijko Živo Lavrinc.

To je bil še eden od nizov pogovorov in obiskov, ki jih v sodelovanju z lokalno skupnostjo pripravljamo na naši zvezi – z željo po popularizaciji parašportnikov, parašportnic in parašporta obče pred prihajajočimi paralimpijskimi igrami.

Pogovor z Matejo

Živa je pred slabim letom prišla do paralimpijske norme s sedmim mestom na svetovnem prvenstvu. Januarja letos je v Podčetrtku postavila svetovni rekord v dvoranskem lokostrelstvu na 25 metrov, marca pa je na tekmi svetovnega pokala v Dohi osvojila bronasto kolajno. Žive v Kamniku niso pozabili in pozorno spremljajo njeno kariero, njeno življenje. Na šoli so ji pripravili izvrsten program (povezoval ga je učenec Nejc), Mateja Pintar Pustovrh pa je opravila dober pogovor, ki je navdušil vse zbrane. Živa je povedala, da je svoj čas sanjala, da bi bila tudi astronavtka.

Navdih za vse

"Zelo sem ponosna na Živo, našo nekdanjo učenko, ponosna pa sem na ves dogodek, ki smo ga pripravili, in na vse mentorje, ki so sodelovali pri organizaciji. Vesela sem, ker smo imeli možnost pokazati veselje in navdušenje. Sicer pa je Živa s svojo zgodbo, s svojim pogumom, vztrajnostjo, srčnostjo velik navdih za vse nas. Prepričana sem, da se nas je vseh dotaknila," je povedala ravnateljica Monika Glücks Donko.

"Živo izredno cenimo in spoštujemo. Lani je bila tudi razglašena za eno najboljših športnic mesta Kamnik. Vsakič znova se veselimo z njo in smo zelo ponosni. Živa navdušuje s svojo zgodbo: to dekle res naredi vtis. Iz nje izžareva mirnost, hkrati pa premore neizmerno voljo do življenja," je dodal Luka Svetec, direktor TIC Kamnik.

Bistvo življenja

"Bila sem Živina razredničarka, spomnim se je kot izvrstne športnice, za vsako zadevo je bila vedno pripravljena. Več je bilo adrenalina, bolj jo je zadeva mikala. Zelo sem počaščena in vesela, ker smo lahko naredili nekaj stvari, ki jih je tudi sama doživela kot dekle na naši šoli. To smo naredili za njo, ker je izvrstna oseba. Vse to smo naredili s srcem in največjim veseljem. Pa hvala Zvezi ŠIS-SPK, ker ste se odločili in prišli v Kamnik," je povedala Tamara Bračič, učiteljica športne vzgoje. Skupaj z Jano Svetec, učiteljico razrednega pouka na Podružnični šoli Mekinje, sta pripravili program ob sprejemu za Živo.

"Tale dan je bil neverjeten. Predvsem zaradi tega, ker sem začutila, da tudi otroci čutijo, kaj je bistvo tega življenja. Na medsebojnih odnosih je treba graditi. Glede na to, da imamo toliko problemov v državi in družbi, postajamo apatični, pozabljamo na bistvene stvari. Preden smo prišli v Kamnik, smo s ogledali video naše Žive. Otroci so za njo pripravili besedila, slikice in zanimive misli. Ti gredo kar dlake pokonci, ko bereš zapise otrok od 1. do 5. razreda. Navdušena sem, ko vidim, kako so otroci empatični in senzibilni v tem času. In so sposobni dojeti, da so to velike stvari. Veseli smo, ker smo bili del te lepe zgodbe. Še naprej bomo močno navijali za Živo," je poudarila Jana Svete. Prek videoizjave je Živo nagovorila tudi dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije.

Za dodatno samozavest

"Fantastično je bilo, brez besed so me pustili. Na dan so prišla čustva. Izredno pa sem hvaležna šoli, ker se je tako zavzela in potrudila. Nikoli do zdaj moja vrnitev v Kamnik ni bila tako čustvena, kot je bila danes. Kje vse so našli te fotografije, kjer sem na prožni ponjavi. Taki dogodki, kot je bil v Kamniku, mi dajo verjeti veliko bolj, kot sama verjamem vase, da si lahko zaupam," je povedala Živa, ki je v tem času še okrepila delo in treninge: pri psihološki pripravi ji pomaga dr. Matej Tušak.

"Predvsem je to ideja, ki še dodatno pomaga pozicioniranju parašportnikov v domačem okolju, kjer lahko s svojo osebnostjo in uspehi prispevajo tako občini kot ljudem, s katerimi živijo. Hkrati naša zveza s to akcijo opozarja na parašport kot možnost in način življenja. Parašportniki so s svojimi navdihujočimi zgodbami tisti, ki spodbujajo in navdihujejo ljudi okoli sebe. Dokazujejo, da je možna pot navzgor, tudi s pomočjo parašporta oziroma kjer je volja, tam se najde pot do cilja. Naši športniki to dokazujejo in potrjujejo vsakič znova," je ob koncu druženja v Kamniku povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije - Slovenskega paralimpijskega komiteja.

Na tem mestu še enkrat velik hvala OŠ Frana Albrehta Kamnik.

Galerija

Članki iz rubrike