zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 27.10.2023 11:22:48

Na usposabljanju 43 kandidatov

Zoran in Nika Kljun
osebni arhiv
Plesna zveza Slovenije (PZS) je v sodelovanju z Združenjem plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije (ZPVUTS) in Fakulteto za šport v Ljubljani (FŠ) po štirih letih zopet razpisala usposabljanje za pridobitev strokovnih nazivov v plesu. Po uspešno opravljenih izpitih bodo kandidati pridobili naziv strokovni delavec 1 – športno treniranje – ples.

Največ plesnih pedagogov MTP

Na letošnje razpisano usposabljanje je prijavljenih 43 kandidatov: največ, 31, se jih bo izobraževalo v smeri modernih tekmovalnih plesov, 12 je vpisanih v smer standardnih in latinskoameriških plesov, v smeri rock'n'roll ni vpisan nihče.



V procesu usposabljanja bodo kandidati pridobili dodatna znanja iz predmetnika obveznih vsebin (osnove športne vadbe, psihosocialne osnove športa, odgovornost in zakonodaja v športu, osnove medicine športa ter osnove gibanja človeka) in predmetnika posebnih vsebin, ki za vsako od omenjenih treh smeri predstavlja 12 predmetov.



Izobraževanje tudi med korono

Prejšnje izobraževanje je potekalo ravno v koronskem obdobju – med oktobrom 2019 in junijem 2020. »Kljub covidni situaciji smo uspešno izpeljali vsa predavanja vseh smeri in uspešno izvedli prve izpitne roke. V drugi polovici leta 2020 so kandidati nadaljevali druge razpisne roke predmetov, spomladi 2021 pa še tretje roke, katerim smo dodali še en dodatni izpitni rok,« pojasnjuje Zoran Kljun, podpredsednik PZS.



Poročilo za preteklo zaključeno usposabljanje priča, da je od skupno 73 vpisanih kandidatov 38 uspešno dokončalo šolanje, nekateri morajo še oddati seminarske naloge in opraviti zagovore, šest pa jih ni opravilo nobenega izpita in so praktično odstopili od cilja za pridobitev diplome usposobljenosti na področju plesne dejavnosti.



"Glede na določila Pravilnika o usposabljanju strokovnih delavcev v športu imajo kandidati možnost dokončanja usposabljanja še v treh letih po uradnem zaključku usposabljanja. Zaželeno pa je, da čim prej pridobijo diplomo, kajti Zakon o športu predpisuje za delo na področju športne dejavnosti tudi vpis strokovnega kadra v Razvid strokovno izobraženega in usposobljenega kadra pri Ministrstvu RS za izobraževanje, znanost in šport, kar pa je mogoče le na podlagi pridobljene diplome," pojasnjuje Kljun, ki dodaja, da po statistikah iz preteklih usposabljanj dokonča šolanje med 30 in 60 odstotki vpisanih.



Težavno usklajevanje urnikov

"Največjo težavo predstavlja usklajevanje urnikov," meni Saša Volk Cicmil, ki je zadolžena za zbiranje podatkov kandidatov in obveščanje o predavanjih. To potrjuje tudi Kljun, saj pojasni, da je večina kandidatov aktivnih in delajo po raznih plesnih klubih: "Največji problem za izvedbo predavanj je določitev terminov izvedbe predavanj in izpitov, saj pravila usposabljanja določajo minimalno 80-odstotno udeležbo kandidatov na predavanjih pri vsakem predmetu."



Izobraževanja plesnih strokovnjakov, kjer je PZS nosilec usposabljanja, ZPVUTS pooblaščeni izvajalec posebnih vsebin usposabljanja, FŠ pa pooblaščeni izvajalec obveznih vsebin usposabljanja, potekajo že desetletja, a je novi Zakon o športu leta 2017 določil, da imajo koncesijo za izvajanje programov usposabljanja (in posledično izdajanja diplom strokovne usposobljenosti) nacionalne panožne športne zveze v tistih disciplinah, v katerih imajo pri Olimpijskem komiteju Slovenije priznane tekmovalne sisteme. Zoran Kljun ob tem dodaja: "Pri PZS so to področja STLA, MTP in RNR. Področje rekreativnih dejavnosti za vse dejavnosti izvaja Olimpijski komite Slovenije neposredno."



"Novi Zakon o športu je izničil pridobljene diplome vaditeljev, ki so lahko delovali pod mentorskim vodstvom učiteljev ali trenerjev in je zasnovan tako, da je najnižji nivo učiteljski (1. stopnja), ki že ima kompetence samostojnega poučevanja, višji nivo je trenerski (2. stopnja), največ pa velja pridobljena izobrazba športne smeri na visokošolski ustanovi (FŠ)," pojasnjuje Kljun, saj je v letošnje izobraževanje vključenih kar nekaj plesnih vaditeljev, ki morajo dopolniti svoje usposabljanje in imajo tako skrajšan učni program za pridobitev naziva 1. stopnje.



V plesnih centrih izobražen kader

"V Boleru ima večina pedagoškega kadra že pridobljene diplome strokovne usposobljenosti učiteljskega in trenerskega naziva, nekateri so študenti fakultete za šport, smer ples. Sicer pa ves kader deluje pod strokovnim mentorskim vodstvom. V sistemu Bolera imamo 15 zaposlenih v rednem delovnem razmerju," dodaja Kljun, ki je med drugim tudi soustanovitelj plesne šole in kluba Bolero.



Saša Volk Cicmil, ena od ustanoviteljic plesne šole in kluba Impulz, pa meni: "Tudi pri nas poučuje strokovno izobražen kader, ki ga redno pošiljamo še na dodatna izobraževanja in licenčne seminarje. Plesno znanje namreč ni dovolj. Za poučevanje je potreben tudi pedagoški pristop, ki ga na takšnih izobraževanjih dobijo. In potem so tu še srčnost, toplina in potrpežljivost, ki naj bi jo imeli pedagogi vseh vrst."

Galerija

Članki iz rubrike