Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sm
sm
20.09.2023 11:43:02
Deli članek:

Balinarska reprezentanca začenja nastope na svetovnem prvenstvu, v Afriko pa odšla po kolajne

BZS
Slovenska reprezentanca za SP v Oranu

Konec tedna je prinesel prvakinji v članski in mladinski konkurenci v igri posamezno, od danes naprej pa bo v središču pozornosti balinarske javnosti svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v alžirskem Oranu, ki se bo s finalnimi boji zaključilo v soboto zvečer. Slovenska odprava je na sever Afrike odpotovala z visokimi ambicijami.

Alžirski Oran od danes do sobote gosti svetovno prvenstvo v balinanju za mladince in mlajše člane ter mladinsko svetovno prvenstvo v raffi. Slovenska reprezentanca je v ponedeljek zjutraj z Brnika na sever Afrike kljub določenim zdravstvenim težavam odpotovala optimistično razpoložena.

SLOVENSKA REPREZENTANCA – SP ORAN 2023
Reprezentanca U-23 – igralci: Žan Sodec, Gašper Povh, Jaka Štremfel; selektor: Anton Kosar
Reprezentanca U-18 – igralci: Nejc Čimžar Žuran, Urban Hiti, Anže Moličnik; selektor: David Šircelj
Reprezentanca U-18 raffa – igralci: Luka Sedmak, Jan Hrvatin, Gabrijel Korenika; pomočnik selektorja: Miran Kleva
Mednarodni sodnik: Andrej Čepar

SODEC KONČNO DO ZLATA?
Mlajši člani bodo v Oranu branili naslov najboljše zasedbe v tej starostni kategoriji iz lanskega svetovnega prvenstva v francoskem Montbrissonu. Selektor Anton Kosar je ob določenih težavah s poškodbo branilca naslova v hitrostnem zbijanju Gašperja Povha pri napovedih previden: "Težko bi bilo pričakovati rezultate s preteklih dveh svetovnih prvenstev. Če se nam vse izide, lahko upamo na kolajne. Do zadnjega sem imel nekaj dilem pri sestavi dvojice; Jaka Štremfel bo nadomestil Povha v hitrostnem zbijanju, skupaj pa bosta nastopila v štafetnem zbijanju, medtem ko bo Žan Sodec naš adut v igri posamezno ter v natančnem zbijanju, v katerem je že osvajal medalje."

Sodec ne skriva, da v Alžirijo odhaja po zlato kolajno: "Pripravili smo se po najboljših močeh. Zavedamo se, da je na takšnih tekmovanjih mogoče prav vse. Seveda si končno želim osvojiti naslov svetovnega prvaka, ki se mi je lani za las izmuznil."


MLADINCI PO (VSAJ) DVE KOLAJNI
Mladinski balinarski zasedbi bo poveljeval David Šircelj, ki verjame v svoje golobrade mladeniče: "Menim, da smo za kolajne konkurenčni v vseh petih disciplinah. Od svojih varovancev pričakujem borbenost in zbranost. Ciljamo na dve kolajni, seveda pa si želimo še kakšne več."
V primerjavi z lanskim balinarskim svetovnim prvenstvom so Anže Moličnik, Urban Hiti in Nejc Čimžar Žuran precej bolj izkušeni, s treningi in tekmami pa so v zadnjih tednih prišli na želeno raven.

BZS
Žan Sodec

PONOVITI RIMSKO ZGODBO
Po uspešnem nastopu na julijski evropski premieri v Rimu bo v Oran odpotovala tudi mladinska raffa zasedba, na čelu z Luko Sedmakom, ki bo kot tretji najboljši evropski mladinec med kandidati za odličje v natančnem zbijanju. "Pripravljen sem bistveno bolje kot pred evropskim prvenstvom, ki je bilo zame prvo veliko tekmovanje," je pojasnil Sedmak, medtem ko je vodja raffa odprave Miran Kleva pred zgodovinskim prvim nastopom med svetovno elito povedal: "Evropski bron nam je dal dodaten zagon. Fantje so pokazali napredek, predvsem v klasičnih igrah. Morda se nam ponovno uspe zavihteti na zmagovalni oder."

BZS
Dobitniki kolajn na DP U-14 v Pivki

ZLATO ZA PETRIČEVO IN MARTULAŠEVO
Na državnem prvenstvu v igri posamezno v Desklah je pri članicah naslov prvakinje osvojila Tanja Marc (Hrast), ki je v velikem finalu ugnala Nino Volčina (Krim), v boju za bron pa je bila Tadeja Petrič (Podskala Vipava) boljša od Leje Vehovec (Krim). Pri mladinkah je slavila Rebecca Martulaš (Postojna), ki je v tekmi za zlato premagala klubsko kolegico Aneto Fidel, medtem ko je bila v malem finalu Iva Guštin (Pivka Oro Met) boljša od Eneje Ozbič Primc (Skala).

BZS
Dobitnice kolajn na DP v Desklah – članice in mladinke

DAJČMAN NAJBOLJŠI MED NAJMLAJŠIMI
Pivka je v nedeljo gostila državno prvenstvo v igri posamezno v kategoriji U-14, na katerem je bil najboljši Postojnčan Žan Dajčman pred domačinom Andražem Kantarjem ter članoma Kozleka Žigo Moličnikom in Miho Hrenovcem.