zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 25.08.2023 12:03:10

Za regeneracijo je najpomembnejši kvaliteten spanec

Urša in Tian
TIJA AŽMAN
Poletje je po navadi sinonim za oddih, za plesalce tudi počitek po naporni tekmovalni sezoni. Letos je bila plesna sezona še posebej obremenjujoča, saj so se mednarodne in domače tekme vrstile druga za drugo. A večina tekmovalcev, ki na domačem in tujem plesnem parketu dosegajo zavidljive rezultate, si ne privošči dvomesečnih počitnic.

"Po približno dveh tednih po zadnji tekmi že začnem dobivati sporočila plesalcev, ki si tudi med poletjem želijo trenirati. Tako seveda tudi poleti treniramo – sicer bolj individualno in v manjših skupinah. Dekleta takrat zelo uživajo, ker samo plešemo, za dušo," pravi Urša Grm Murko iz ljubljanskega kluba Forma in dodaja, da se nekatere plesalke odpravijo tudi v tujino na različna plesna izobraževanja.

V tujino se je med poletjem odpravil tudi Tian Ćehić iz ljubljanskega Bolera, a predvsem v vlogi plesnega predavatelja. Sicer je priznal, da se tudi sam rad udeleži plesnih delavnic kot učenec, a ga navadno to tudi precej utrudi, saj pravi, da tako pleše tudi več ur na dan.

S posebnim programom skozi poletje

Andraž Mrak iz domžalskega Mikija je pojasnil, da v njihovem klubu plesalci med poletnimi počitnicami dobijo posebna navodila: "Naši tekmovalci imajo ponavadi do sredine avgusta prosto, da si napolnijo baterije za novo sezono. Seveda pa na priprave ne pridejo čisto brez kondicije, saj jim pripravimo navodila oziroma program, kaj morajo početi, preden pridejo na priprave. To so predvsem kondicijske vaje in raztezanje."

Spati vsaj osem do devet ur

Naja Rebec, magistra kineziologije, ki je kasneje diplomirala še na področju fizioterapije, poudarja, da je za regeneracijo telesa najpomembnejši kvaliteten spanec: "Tekmovalci, ki imajo dolgotrajne in naporne treninge, bi morali spati vsaj osem do devet ur na dan."

Pojasnila je tudi, da nam telo sporoča, ko je nečesa preveč ali premalo: "Ko je naše telo preutrujeno, se to kaže v slabši tehniki gibanja, napetosti v mišicah, zapozneli mišični bolečini, nižji ravni energije … K regeneraciji pa ne prispevata le spanje in počitek, ampak tudi redno vključevanje vaj za sprostitev in razteg na koncu treninga, hidracija, nadomeščanje elektrolitov in uravnotežen obrok, sestavljen iz ogljikovih hidratov in beljakovin po koncu treninga."

Pomemben trening moči

Rebčeva, ki je nekdanja plesalka hip hopa in je stala na najvišji stopnički evropskega prvenstva ter za las zgrešila tudi naziv najboljše na svetu, že dalj časa poudarja, da morajo plesalci absolutno več pozornosti nameniti treningu moči: "S tem vključujem trening vzdržljivosti v moči, aktivacije in maksimalne moči ter stabilizacije in ravnotežja. Ples vključuje veliko eksplozivnih gibov, skokov, rotacij, dvigov in hkrati zahteva veliko nadzora. Ob šibki mišični moči in stabilizaciji lahko to kar hitro privede do poškodb."

Kvalitetna hrana ob pravem času

"Hrana je naša energija, moč in regeneracija v enem," trdi Rebčeva in dodaja, da bi morali vsi tekmovalci in vrhunski športniki več pozornosti namenjati tudi pripravi obrokov in pravilni razporeditvi teh čez dan. Ob tem našteva: "Po treningu ali tekmi je za boljšo regeneracijo in absorpcijo hranil zaželeno pojesti obrok, bogat z ogljikovimi hidrati in beljakovinami. Nekaj ur pred tekmo ali težjim treningom se navadno usmerimo v obrok, ki vključuje nekoliko več ogljikovih hidratov, saj nam ti dajo največ potrebne energije za dober nastop. Med ali tik pred treningom ali tekmo pa s hrano ne smemo pretiravati. Takrat pojemo na primer eno ali pol banane, ki ima visok glikemični indeks. Tako bo naše telo dodatek energije lahko hitro izkoristilo."

Med fizično aktivnostjo pa plesalci in tekmovalci ne smejo pozabiti na hidracijo, saj se med potenjem izgubljajo elektroliti, kot so natrij, klorid, magnezij in kalij, še poudarja Rebčeva: "To lahko preprosto nadomestimo z dodajanjem elektrolitov v vodo, ki jo pijemo."



Galerija

Članki iz rubrike