sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

ZŠIS-SPK
ZŠIS-SPK
0 22.08.2023 11:53:35

Dve muhi na en mah: medalja in kvota

Nani je še drugič evropski prvak.
ZSIS.SI

V Rotterdamu se je v nedeljo končalo tudi evropsko prvenstvo v parastrelstvu. Po zaslugi parastrelca Frančka Gorazda Tirška, ki je postal evropski prvak v streljanju z zračno puško stoje, se je med dobitnice medalj uvrstila tudi Slovenija. Tiršek je tekmovanje sklenil z izkupičkom 254 krogov. Na drugo mesto se je uvrstil Ukrajinec Vitalij Plauščij (253.5), tretji je bil Francoz Tanguy De La Forest (232.0). S prvim mestom si je Tiršek pristreljal tudi paralimpijsko kvoto za prihajajoče paralimpijske igre v Parizu.

Dejan Fabčič do paralimpijske vozovnice

V Rotterdamu se je končalo evropsko prvenstvo v desetih parašportih. Tudi v paralokostrelstvu, kjer se veselijo tudi v našem taboru. Dejan Fabčič je zmagal v kontinentalnih kvalifikacijah za paralimpijske igre in prigaral vstopnico za Pariz 2024. Prejšnji mesec si je Živa Lavrinc na svetovnem prvenstvu prav tako pristreljala vozovnico za paralimpijske igre. Povejmo še to, da sta se Dejan in Živa merila tako v posamični kot ekipni konkurenci. V mešanih ekipah sta v izločilnem strelu izgubila proti Poljakoma v zelo tesnem dvoboju in pristala na končnem petem mestu. V individualnem delu evropskega prvenstva je Živa na končnem sedmem, Dejan pa na devetem mestu. Živa bo na paralimpijskih igrah debitantka, Fabčič pa bo nastopil že četrtič v tretjem različnem športu.

Trojka po odmevne rezultate na Poljsko

Poljski Szczecin do konca tedna gosti 11. evropsko prvenstvo gluhih v atletiki. Na tekmovanju se bo predstavila tudi tričlanska slovenska delegacija: Leja Glojnarič, Iris Breganski in Tadej Enci. "Nerad karkoli napovedujem in tudi zdaj se držim predvsem tega, da gremo na evropsko prvenstvo po dober rezultat in kakšen osebni rekord. Upam seveda, da bo to zadostovalo za vidnejši rezultat. Cilj v mnogoboju se je približati 5000 točkam. Sicer pa je Leja včeraj začela tekmovanje v sedmeroboju, danes pa ima tudi finale na 100 metrov ovire. V sredo je prost dan, v četrtek pa jo čaka skok v daljino. V petek ima še en tekmovalni dan, in sicer skok v višino. Tekmovala bo v kar štirih disciplinah, kar bo glede na urnik velik izziv. Predvsem si želim, da Poljsko zapustiva brez poškodb in s kakšnim osebnim rekordom!" evropsko prvenstvo napoveduje Iztok Glojnarič, trener 20-letne Leje Glojnarič, aktualne zmagovalke skoka v višino na zadnji olimpijadi gluhih lani v Braziliji. Leja je debitantka na evropskem članskem prvenstvu.

Prvič bo na članskem evropskem prvenstvu tekmovala tudi 23-letna Iris Breganski, ki trenira pod taktirko Mojce Knific Breganski. "Iris je pridno trenirala in upamo na dobre rezultate," je pred tekmovanjem povedala njena trenerka. Iris bo tekmovala v mnogoboju, skoku v daljino, skoku v višino in teku na 200 metrov.

Na Poljskem ima visoka pričakovanja tudi 29-letni Tadej Enci, ki bo tekel na 400 metrov in 400 metrov ovire. Tadej je včeraj že uspešno opravil kvalifikacije na 400 metrov in se s petim časom 51,71 uvrstil v današnji finale, ki bo ob 10.30. "Dobro sva trenirala, Tadej je optimalno pripravljen. Dal bo vse od sebe, da seže tudi tja do kolajne."

"Ker so kvalifikacije dopoldne, sva s Tadejem vse visoke anaerobne treninge opravila dopoldne, točno ob 10.30, da sva bioritem prilagodila prvenstvu," je dodal Doberšek. Tadej je leta 2015 prav na evropskem prvenstvu na Poljskem zasedel tretje mesto in osvojil bron. Na evropskem prvenstvu v dvorani pa je bil vnovič na Poljskem leta 2016 kar evropski prvak v teku na 400 metrov.

Doplihar 10. in 14. v Evropi

V Rotterdamu se je s cestno dirko v nedeljo končalo še evropsko prvenstvo parakolesarjev, kjer se je v dobri luči predstavil naš kolesar Anej Doplihar. Ta je na cestni dirki zasedel 10. mesto, v kronometru pa je bil 14. "Anej je odlično vozil prvo polovico cestne dirke, kjer se je držal prve skupine. Nato je izgubil stik, vendar z veliko borbo na koncu ponovno skoraj ujel vodilno skupino," je njegov nastop ocenil trener Aleš Suhadolnik.



Članki iz rubrike