zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 18.08.2023 11:12:16

Popping - tehnično zelo zahteven ples

Andraž Mrak
osebni arhiv
Popping ali electric boogie, kot so ga še pred kratkim imenovali v mednarodni plesni organizaciji IDO (International Dance Organisation), je ena tistih plesnih disciplin pri Plesni zvezi Slovenije (PZS), kjer je nekoliko manj tekmovalcev, a vendar na mednarodnih plesnih tekmovanjih naši plesalci posegajo po visokih uvrstitvah.

Na letošnjem državnem prvenstvu se je na najvišjo stopničko povzpel Anai Erce iz novogoriškega športnega kluba Pro DC. Srebrno kolajno je osvojil Marko Stupar iz ljubljanskega Bolera, bronasto pa si je priplesala Alja Sedonja, prav tako iz kluba Pro DC.

Med starejšimi mladinci je treba omeniti še Iana Hotka iz mariborskega kluba Vibe, ki je postal državni prvak, na najvišjo stopničko pa je stopil tudi na evropskem prvenstvu, ki so ga organizirali v prestolnici Severne Makedonije. Podprvak Slovenije v enaki kategoriji je postal Tit Čatović iz Plesnega studia Novo mesto, srebro pa je osvojil tudi v Skopju.

Na uspeh slednjega je izjemno ponosen njegov trener Andraž Mrak, ki sicer poučuje in trenira v domžalskem klubu Miki. Za Tita pravi, da je zelo deloven fant, ki veliko obeta, hkrati pa Mrak poudarja: "Popping ni enostaven in je tehnično zelo zahteven ples, po drugi strani je tudi zelo poseben in zanimiv, saj kot koreograf ali plesalec lahko ustvariš marsikaj."

Pravilnik prilagojen tekmovalcem

Tudi tekmovalni pravilnik za popping dovoljuje marsikaj – med drugim tudi dvige pri dvojicah in dejstvo, da dekleta in fantje kot solisti plešejo skupaj. "Če se bo število tekmovalcev povečalo, bi bilo prav, da se razdeli tudi glede na spol, tako kot pri hip hopu. Trenutno pa je bolje, da so skupaj in da je vsaj malo večje število tekmovalcev," razmišlja Mrak, ki je v svoji tekmovalni karieri nemalokrat stal na najvišjih stopničkah tudi na mednarodnem parketu. "Do zdaj je bila omejena hitrost glasbe za soliste in dvojice. Po novem pravilniku je za soliste glasbe prosta, brez omejitev. Za dvojice seveda ostaja enako kot prej, saj se tam pleše na postavljeno koreografijo in je hitrost pomembna, saj moraš vedeti, koliko koreografije moraš sestaviti kot koreograf," dodatno pojasnjuje Mrak.

Plesalci poppinga so dobri plesalci

Po Mrakovem mnenju se je kakovost plesalcev na mednarodnih tekmovanjih v organizaciji IDO dvignila, žal pa ne tudi število tekmovalcev. Mrak pravega razloga ne pozna, zato zgolj ugiba, da je morda za to kriva glasba, ki trenutno pri nas ni tako popularna, kot je bila v 80. letih prejšnjega stoletja. Vseeno Mrak ostaja optimističen in upa, da se bo krivulja dvignila tudi pri številu tekmovalcev, hkrati pa dodaja, da so tisti, ki se lotijo poppinga, ponavadi zelo dobri plesalci in si s tem nadgradijo obstoječe znanje hip hopa.

"Začetnikom je najtežje osvojiti osnove kot na primer pop, ki je zategovanje mišic oziroma kontrakcija le teh. Pa tudi val prek telesa je kar zahteven. Predvsem je na začetku potrebne veliko vaje in potrpežljivosti, preden plesalec dejansko lahko nekaj pokaže. Pozneje se znanje dopolnjuje z različnimi stili, ki pa jih je kar nekaj. Večinoma se tega lotijo fantje, je pa v zadnjih letih porast števila deklet, kar je zelo dobrodošlo. Priznati moram, da so enako dobre kot fantje ali celo boljše," pojasnjuje Mrak, ki je v desetletni tekmovalni karieri v dvojici z Dejanom Djurovićem trikrat stal na tretji stopnički evropskega prvenstva, prav tako trikrat na drugem mestu, štirikrat pa sta bila okronana kot najboljša v Evropi. Na svetovnem prvenstvu sta bila enkrat prva, dvakrat druga in enkrat tretja ter se s svojimi nastopi vedno dokopala do finala svetovnih prvenstev.

V tujini popularni battli

Andraž Mrak je na svojem področju izjemen strokovnjak, zato k njemu po znanje hodijo iz različnih klubov, a vendar med njimi ne dela razlik. "Imel sem tudi svoje plesalce iz našega kluba Miki, vendar so še v razvoju in potrebujejo kilometrino. Je pa pri meni dobrodošel vsak in ne delam razlik, iz katerega kluba je kdo, saj na svetovnih in evropskih prvenstvih tekmujemo kot reprezentanca Slovenije," pojasnjuje Mrak.

Hkrati tudi pripomni, da je zanimanja za popping v Sloveniji resnično malo in se redki posamezniki trudijo, da obstane, medtem pa v tujini s tem nimajo težav. "A najboljši plesalci ne plešejo v organizaciji IDO," še doda.

"Popping scena po svetu je kar močna in zelo dobra. V zadnjem času prednjačijo predvsem Azijci," pove Mrak in doda, da so si – kot plesalci break dancea – tudi plesalci poppinga organizirali tekmovanja v stilu dvoboja ali battla, kot mu pravijo.

Oblačilna kultura

Kot vsak ples ima tudi popping svoje trende in modo. "Nekateri se oblačijo kot pri hip hopu, vendar je takih izjem res malo. Večinoma so oblečeni v lepo krojene hlače in suknjiče ali pa brezrokavnike. Nemalokrat so oblečeni tudi v kompletno moško obleko. Dostikrat imajo na glavi klobuk," pojasnjuje Mrak, ki si je po lanski dolgi in naporni sezoni letos privoščil malo daljši oddih.

Galerija

Članki iz rubrike