zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 30.06.2023 11:05:47

Ples lovi v fotografski objektiv

Jernej Šerjak
psno
Jernej Šerjak.je ustanovitelj kranjskega kluba Jaydance, ki se predvsem posveča hip hopu.

Na nedavnem evropskem prventvu v hip hopu je med hip hop battli postala evropska prvakinja Maša Colja iz Plesnega društva Libero, med hip hop solistkami se je najvišje – na peto mesto – povzpela Lana Vrtačnik iz ljubljanskega Bolera, med hip hop solisti pa Nejc Strelec iz mariborskega Pingija, ki je postal evropski podprvak. Evropsko odličje je domov odnesla hip hop dvojica iz Jaydanca Ožbej Vodnik in Benjamin Xhaferi.

Z novim trenerjem do uspehov

Prav slednji je "krivec" za opazne uspehe omenjenega kluba, katerega ustanovitelj je Jernej Šerjak. "Že lani so si naši plesalci začeli utirati pot do stopničk in lepih uvrstitev, letos pa so s trdim delom in pod okriljem našega trenerja Benjamina Xhaferija dosegli kar nekaj odličnih rezultatov," ponosno pove Šerjak, ki je pri 17 letih začel samostojno poučevati ples, kmalu zatem pa ustanovil svoj klub.

Njihova mala skupina hip hop članov drži aktualni naziv državnih prvakov. Street formacija člani in hip hop formacija člani se lahko pohvalita s tretjim mestom na državnem prvenstvu. So pa tudi aktualni zmagovalci letošnjih dveh mednarodnih festivalov – Dance fest Novi Sad in International dance fest Zagreb. Vse te koreografije so se uvrstile na svetovno prvenstvo, poleg tega pa še nekateri hip hop pari. "Ponosni smo in veseli, da je trud naših plesalcev poplačan, in predvsem da iz leta v leta plesno napredujejo," poudarja Šerjak, ki ga na plesnih tekmovanjih večkrat opazimo za fotografskim aparatom kot uradnega fotografa tekmovanj v organizaciji Plesne zveze Slovenije.

Ples ulovljen v fotografski objektiv

Že kot otrok je zelo rad ustvarjal – predvsem risal. "Ko v postprodukciji obdeluješ fotografijo, je to zelo podobno," pojasnjuje Šerjak, ki tudi sicer skrbi za foto- in videopodobo svoje plesne šole.

"Snemati sem začel zaradi plesnih videospotov in iz tega se je razvilo naprej na druga področja," pripoveduje ljubitelj živali, ki ima doma kar štiri hišne ljubljenčke: dva psa in dve mački.

Čeprav neskončno uživa v fotografiranju plesnih točk, ga kot fotografa in snemalca vabijo tudi na druge dogodke in srečanja. Kot kaže, bo del poletja preživel na porokah s fotoaparatom v rokah, vendar doda, da je pri fotografiranju plesnih stvaritev suveren in se ob tem zelo dobro počuti.

Včasih čez 'lužo', danes čez cesto

Šerjak kot plesni učitelj najbolj uživa v poučevanju otrok, starih med sedem in enajst let. "Otroci mi vračajo energijo in me pozitivno napolnijo. Z njimi je vedno iskreno in predvsem zabavno," pripoveduje Šerjak, ki je pred leti iz Severne Makedonije povabil Xhaferija, ki je danes glavni koreograf njegovega plesnega kluba.

Šerjak in Xhaferi pa imata še eno skupno točko – to je Željko Božič, mednarodno uveljavljeni hip hop plesalec in koreograf. Xhaferi je kot samouk obiskoval Božičeve plesne delavnice, kadar je gostoval v Skopju. Šerjak pa je bil Božičev učenec v plesni šoli Kazina. "V lepem spominu mi je ostalo poletje, ko sva z mojim trenerjem Željkom Božičem preživela mesec dni v Londonu. Neprecenljivo!" se spominja Šerjak, ki hkrati pove, da včasih plesna izobraževanja niso bila tako dostopna, saj je bilo treba iti čez "lužo", v Ameriko.

Trener Xhaferi in del članske ekipe letos poleti odhajajo v plesni kamp, ki bo na Poljskem. Fair play dance camp je eden večjih na svetu, kjer svoje znanje predaja sama svetovna elita plesa. "Vesel sem, da želijo nadgraditi svoje znanje in pridobiti izkušnje," dodaja Šerjak.

Prava mera počitka

Šerjak meni, da vsaka aktivnost potrebuje svoj počitek, in tako je tudi pri plesu. "Vsi kreativci, umetniki potrebujemo nekaj časa zase, saj se le tako lahko napolniš in na polno začneš novo sezono, nove projekte," trdi in doda, da si njegovi plesalci in trenerji zaslužijo poletni oddih. "Seveda pa zelo hitro začnemo spet ustvarjati," hudomušno doda.

Poletje bo preživel v foto in video ustvarjanju. Svoj prosti čas namenja učenju in med poletjem ima čas, da se temu področju še bolj posveti. "Seveda bom šel tudi na morje z ženo in kosmatinci," doda, a takoj zatem pove, da se veseli tudi prihajajočih projektov in vsega, kar jih čaka v novi sezoni. To opraviči s trditvijo: "Naša ekipa v plesni šoli je krasna in energija, ki jo imamo, je tista prava za uresničitev vseh ciljev."

"Ples je moja strast in plesno šolo sem ustanovil v želji, da mladim nudim zdravo okolje, v katerem se lahko izražajo, preživljajo prosti čas in preprosto uživajo v plesu," zaključi svoje misli Jernej Šerjak.

Galerija

Članki iz rubrike