IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

(dv)
(dv)
0 07.06.2023 11:02:42

Pokal v rokah Novogoričanov

psno
V soboto in nedeljo je v športni dvorani Tri Lilije v Laškem potekalo 3. državno prvenstvo za vse in vsakogar ter vse mogoče plesne discipline. Tokrat se je zbralo 950 plesalcev iz 35 slovenskih klubov, šol in plesnih društev. Med gledalci so bili ponovno predvsem starši plesalcev, ki so ob konicah napolnili dvorano.

Bilo je res lepo gledati vesele in razigrane plesalce ter seveda zadovoljne starše in druge obiskovalce državnega prvenstva. Vzdušje je bilo oba dneva fantastično! Še posebej prvi dan ob odprtju ob pol šestih zvečer, ko so skupaj s Slavcem Kovačičem (nekdaj Čudežna polja), avtorjem teksta in glasbe, ter pevko Sanjo Cerjak predstavili in zapeli himno UPZS. Vse udeležence je pozdravila ena od podpredsednic UPZS, Petra Bremec iz Kopra. Uradno odprtje je po slovenski himni opravil podpredsednik UPZS Smiljan Mekicar. Nato je sledila še himna UPZS in rajanje ter prepevanje se je začelo. Po kratkem premoru so nadaljevali prvenstvo, ki se je začelo že ob 15. uri. Takšno vzdušje lahko pripravi le malokdo, zato so bili organizatorji ob koncu od vseh, tudi od mednarodnih sodnikov, deležni veliko pohval za organizacijo in izvedbo prvenstva. Prijatelji umetniškega plesa, klubi, trenerji in vsi plesalci si že danes zapišite v koledar datum in kraj 4. DP UPZS, ki se bo zgodilo 1. in 2. junija 2024 v športni dvorani Tehnične šole Krško. Še prej bo 23. in 24. marca 2024 prvenstvo za pokal Slovenije združenja UPZS.

Tudi letos so bili po oceni sodnikov najboljši plesalci iz MN Company Nova Gorica na čelu z Nastjo Bremec in Michalom Riyno. Na žalost se tokrat nista mogla osebno udeležiti državnega prvenstva, so pa plesalci pod vodstvom mlajših trenerjev odlično opravili svoje nastope in med drugim pobrali tudi številna prva mesta.

Najštevilčnejši klub je bil s 163 plesalci Be Funky iz Komna, drugi plesni klub Lukec Krško s 118 plesalci ter tretji Mn Company z 91 plesalci. Najbolje ocenjena točka je bila izvedba PK MN Company Nova Gorica z naslovom The Story pred točko iz Plesnega kluba Lukec Krško, tretja najbolje ocenjena pa spet prihaja iz PK MN Company Nova Gorica. Prvi dan smo dobili 47 državnih prvakov in naslednji dan še 62 državnih prvakov, skupaj torej letos 109 državnih prvakov UPZS. Tokrat so prvič pripravili tudi prehodni pokal, ki bo ostal v trajno last klubu, ki ga bo osvojil trikrat po vrsti. Prehodni pokal UPZS za najboljši klub državnega prvenstva je pristal zasluženo v rokah PK MN Company iz Nove Gorice.

Načelo UPZS je, da trener ne more biti sodnik, če se pa že zgodi, ta sodnik v kategoriji, v kateri ima svoje tekmovalce, ne sodi. Na naših prvenstvih tako sodijo tudi tuji sodniki. Letos je prvenstvu sodilo deset tujih sodnikov: Nalbantova (Bolgarija), Milan Folup (Madžarska), Jovica Nikolić (Črna gora), Meri Stojanovska (Makedonija), Jovana Keser (Srbija), Jelena Stojaković (BiH), Marina Maksimović (Srbija), Romana Rod (Hrvaška), Rosen Božilov (Bolgarija) in Miloš Rabrenović (Črna gora). Domov so vsi odšli veseli, srečni in zadovoljni. Gre za poštenost in zaupanje v organizatorja in vse, ki se tekmovanju trudijo dati nekaj več. Ne samo na plesnem podiju, ampak tudi ob njem.

Napovedovalki Sanja Cerjak in Špela Kuhar sta bili odlični in sta celotno prvenstvo zelo dobro vodili. Bili sta zelo aktivni, animirali sta tudi gledalce, da so plesali na tribuni ter navijali res z žarom in iz srca. Na prvenstvu so se videle samo iskrice v očeh ter smeh, veselje in razigranost. Poslanstvo našega združenja je, da ponudimo plesalcem, trenerjem in staršem alternativo v obliki državnih prvenstev in izobraževanje za WADF trenerje/koreografe ter WADF Nacionalne in Internacionalne sodnike. UPZS bo tako letos pred začetkom sezone pripravil seminar osnove plesne pedagogike za najmlajše udeležence plesnih uric (predšolska in prva triada). Udeleženci seminarja bodo prejeli konkretne ideje, kako popestriti plesne urice z različnimi didaktičnimi pristopi. Osvežili bodo znanje o razvojnih stopnjah, kaj je pomembno pri gibalnem razvoju otrok v tej starosti in česa naj se ne bi izvajalo. Tako že 13. junija pripravljajo seminar za nove discipline drog, ariel in najnovejši ples z obroči. 

Članki iz rubrike