pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Zoran Kljun
Zoran Kljun
0 19.05.2023 10:57:40

5000 plesnih nadebudnežev

Prve tri uvrščene ekipe srednjih šol
PC BOLERO
Ples kot športna vzgoja otrok in mladine je že vključen med izbirne predmete v programu osnovnih in srednjih šol, poleg tega sta že dvajseto leto Plesna zveza Slovenije in Zavod za šport RS Planica organizirala Šolski plesni festival – posebno festivalsko obliko plesnih tekmovanj, namenjenih druženju mladih.

V projekt se vsako leto vključi do 150 osnovnih in srednjih šol, katerih razpršenost sega po celotni Sloveniji. Cilj projekta je plesno kulturo, ki je del splošne razgledanosti, približati celotni populaciji mladih v šolah.

Plesna vadba poteka celotno šolsko obdobje. Predpisane plesne koreografije festivala, izbrane s strani strokovne komisije Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije, so ločene na zvrsti solo plesov, plesov v paru in skupinskih plesov. Na festivalski dan udeleženci nastopijo s koreografijami, ki se jih skozi šolsko leto naučijo, utrjujejo in ponavljajo. Ob zaključku festivala je vsak udeleženec festivala nagrajen s priznanjem, najboljši tudi s plaketami, pokali in praktičnimi nagradami. Število udeležencev Šolskega plesnega festivala se vsako šolsko leto povzpne do 5000 plesnih nadebudnežev.

Prireditve projekta Šolskega plesnega festivala potekajo na treh ravneh, in sicer na šolski, področni in državni ravni, kjer se na zaključni prireditvi družijo, zabavajo in pokažejo svoje plesno znanje šolske ekipe, plesni pari in solisti iz vseh področnih (regijskih) skupin Slovenije.

Letošnje državno tekmovanje projekta Šolski plesni festival za srednje šole je bilo 12. maja v prostorih Plesnega centra Bolero v Ljubljani. Po uvodnih nagovorih in odplesane himne Šolskega plesnega festivala ter po predstavitvi petčlanske sodniške ekipe se je tekmovanje začelo z disciplino plesi v paru, nadaljevalo z barvito predstavitvijo plesnih točk discipline šolska plesna produkcija in zaključilo s posameznimi plesi, katerih rezultati s posebnim izračunom določijo tudi ekipne uvrstitve šol.

Konkurenca v vseh plesnih disciplinah je bila močna, a so sodniki lahko podelili naziv najboljši v Sloveniji projekta Šolski plesni festival – srednje šole za leto 2022/23 le eni posameznici, enemu plesnemu paru v standardnih plesih, enemu plesnemu paru v latinskoameriških plesih in eni srednješolski ekipi – produkciji.

Naziv naj plesalka Šolskega plesnega festivala si je letos priplesala Ališa Peperko z Gimnazije Celje center. Naziv naj šolska ekipa Šolskega plesnega festivala je pripadala letos nepremagljivim dijakinjam Gimnazije Celje center predšolska vzgoja. V disciplini standardnih plesov sta se naziva najboljši plesni par Šolskega plesnega festivala v standardnih plesih tudi letos razveselila lanskoletna zmagovalca Vid Omejec in Ana Adamlje s Srednje šole Josipa Jurčiča iz Ivančne Gorice. V kategoriji latinskoameriških plesov sta ubranili lanski naziv Tjaša Verhnjak in Kaja Vitežnik iz Šolskega centra Slovenj Gradec.

Na tekmovanju smo bili tudi priča tudi izvirnim šolskim plesnim zgodbam, katerih nastopajoči so nas popeljali v svet domišljije. Tako so v disciplini šolska plesna produkcija naslov najboljše šolske produkcije osvojile dijakinje Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper.

Za kolajne, pokale in priznanja, ki so jih prejeli plesalci, sta poskrbela Plesna zveza Slovenije in Zavod za šport RS Planica, ki je vsem sodelujočim podaril tudi praktična darila, tistim najboljšim pa še majice, da se bodo še dolgo spominjali tega plesnega dne. Vsi tekmovalci so se tudi posladkali, za kar je poskrbel Plesni center Bolero, ki je kot organizator presenetil tudi s fantastičnim nastopom Mihe Vodičarja in Darie Marinesku. Vrhunska plesalca standardnih in latinsko ameriških plesov sta navdušila in osupla mlade nadobudne plesalce. Miha Vodičar je namreč dvakratni svetovni in evropski prvak v kombinaciji desetih plesov, kar uspe le redkim in zahteva življenjsko predanost, Daria Marinesku pa je ukrajinska in japonska državna prvakinja ter vsestransko talentirana plesalka. Tako Miha kot Daria predajata svoje znanje v plesnem centru Bolero in skrbita za vrhunski podmladek v tej plesni zvrsti.

Prireditev je povezovala odlična Ana Vodišek, ki je za konec vsem zaželela še veliko plesnih uspehov in užitkov.

Galerija

Članki iz rubrike