nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Mateja Terčon Knap
Mateja Terčon Knap
0 30.03.2023 11:19:05

Doživljanje iskrene sreče

BE FUNKY
Kje začeti? Kot plesno društvo Be funky smo pred leti delovali drugače, kot delujejo danes.

Pred leti smo delovali v tekmovalnem sistemu, ampak v meni je vedno gorela močna želja po nečem drugačnem. Dragocenejšem. Tekmovanja mi niso napolnila srca, vedno je nekaj manjkalo. Seveda sem bila vedno ponosna na dosežke in na plesalce, ampak v vsem tem ni bilo duše. Prevladoval je ego.

Pred dvema letoma sem se odločila, da se podam na popolnoma drugačno pot. Ustvarjati smo začeli predstave, ki vključujejo plesalce prav vseh generacij, brez izjem. Poleg plesa ima svojo težo v predstavah tudi zgodba, ki nakazuje, kako vzgajamo plesalce, in želimo si, da se celota dotakne tudi občinstva in ljudi, ki nas podpirajo.

V vsej tej zgodbi sta name najbolj vplivala moja otroka. Ko sem postala mama, sem začela živeti drugače. Bolj pristno. Začela sem izhajati iz tega, kaj si želim za svoja otroka, in želela enake vrednote prenesti v naše delovanje. Ne želim, da bi rasla v tekmovalnosti, egu, nespoštovanju in v podobnih občutjih, ki jih ima ta svet že tako preveč. In tako se je začela graditi naša nova zgodba Be funky. Zgodba pravih vrednot. Zdaj prevladuje srce, to pa je nekaj najlepšega in najbolj iskrenega.

V letu 2022 smo članstvo v Plesni zvezi Slovenije zamenjali za članstvo UPZS (Umetniško plesno združenje Slovenije), ki se kljub svojemu tekmovalnemu sistemu zavzema za grajenje pomembnejših vrednot. V juniju 2022 smo se udeležili državnega tekmovanja in si tako z nastopom v kategoriji produkcij kot državni prvaki odprli vrata na svetovno tekmovanje, ki je potekalo novembra 2022 v Liberecu na Češkem.

Največjo vrednost ima to, da v sebi, čeprav še vedno stopamo na tekmovalne odre, nikoli ne tekmujemo. Naš cilj je, da se naše sporočilo, naša zgodba, dotakne občinstva in vedno smo tam kot celota. Ker je bilo potovanje na Češko tudi precejšen finančni zalogaj, smo se odločili, da tja odpotuje skupina, ki jo sestavlja mladina, 35 plesalcev.

Celotno potovanje je bilo več kot lepo. Zdaj se povsod čutita naši povezanost in sproščenost. Brez stresa in obremenitev smo odplesali svojo točko. In prav s tako energijo lahko podaš najlepše občutke. Z odzivom in odplesanim smo bili več kot zadovoljni in se domov vrnili s še eno potrditvijo več, da delamo nekaj drugačnega, kar je nekaj vredno.

Letošnjega januarja nas je čakal največji izziv v vseh letih delovanja. V nedeljo, 22. januarja, smo s samostojno predstavo Krog življenja naš pogled predstavili širšemu občinstvu na odru Cankarjevega doma.

Domače občinstvo nas pozna, želeli pa smo se dotakniti tudi src tistih, ki nas še ne spremljajo. Predstava je bila namenjena vsem starostnim kategorijam, ki si želijo narediti spremembo za boljši in lepši vsakdan. Ker smo se prvič tako samostojno odpravili predstavljat na tak oder, k tujemu občinstvu, je bilo tveganje zelo veliko. Ne veš, kako bo celota sprejeta, ne veš, ali bodo ljudje kupovali vstopnice; upaš samo na najboljše.

Med pripravami me je zelo presenetil odziv plesalcev. Vse skupaj so vzeli zelo resno in odgovorno. V predstavi plešejo vsi: od najmlajše, triletne plesalke, pa do naše najstarejše mladenke, ki jih šteje 82. Skupaj je na odru plesalo 160 src. Zame nepozaben trenutek je bil, ko smo prispeli v Ljubljano in ko sem sama stopila v takrat še prazno dvorano in na oder. Objele so me solze sreče. Sama sem stala tam, kjer sem si tako močno želela, da bi nekoč stali mi vsi.

In ta nekoč je bil zdaj. Ob nastopih plesalcev mi je plesalo srce. Tako posebne, močne občutke je težko opisati. Hvaležnost, ponos, sreča. Vse najlepše na kupu. Na koncu predstave nas je občinstvo nagradilo s stoječimi ovacijami in solznimi očmi. Uresničene sanje. Čudovite sanje.

Predstavo si je ogledala tudi kritičarka Daliborka Podboj. Za to sem zelo hvaležna, saj sem si kritike zelo želela. Ker smo se podali na to novo, drugačno pot, je dobro, da dobiš smernice, kje je še treba graditi in se izboljšati. Recenzija predstave nas je zelo pozitivno presenetila. V nekaj besedah je predstavo opisala kot energijski bum, da so se na odru zvrstili energijski presežki, da se je čutilo naše srce, da smo vsi vidno uživali in tako naprej. Celotno recenzijo, ki je preveč obširna, lahko preberete na spletni strani Parade plesa: https://www.paradaplesa.si/na-spici/befunky-energetski-boom-sijoce-mladosti-in-generacijskega-plesnega-zara-iz-komna/?fbclid=IwAR1R_HoZLX7YIxhPnK4Q7Z9MpxIcQerRqE7S83GS6LeBz_-gw5nu-EKYZGE

Konec marca se s 150 plesalci odpravljamo na festival v Sarajevo, kjer bomo imeli priložnost zaplesati s celotno predstavo. S hvaležnostjo se veselimo vsega novega, lepega in vseh izzivov, ki nas čakajo. Naj bo čudovito in srčno še naprej!

Vsem plesalcem, staršem in podpornikom hvala, ker podpirate naše zgodbe ter z nami delite vse lepo in vredno.

Članki iz rubrike