nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

ZŠIS-SPK
ZŠIS-SPK
0 28.03.2023 10:42:32

Strokovni posvet za vse

S športom se izboljšuje kvaliteta življenja.
ROBI VERBAJS
Po lanskem uspešno izvedenem strokovnem posvetu za izobraževalne ustanove na temo vključitve mladih invalidov v športne aktivnosti tudi letos v okviru programa Postani športnik organiziramo podoben posvet.

Pripravili ga bodo 4. aprila ob 18. uri, tudi tokrat pa bo potekal videokonferenčno prek povezave https://www.zsis.si/postanisportnik/aktualno/. Zaradi lažje organizacije je zaželena predhodna prijava na e-naslov: info@zsis.si.

Tematika strokovnega posveta

Tokratni strokovni posvet bo ponujal strokovno in praktično znanje o tem, kako v svoje obstoječe programe na šoli vključiti šport invalidov, kako mlade invalide navdušiti za šport in kako drugim učencem predstaviti parašport ter s tem zmanjšati prepreke med mladimi invalidi in drugimi otroki. Prisluhniti bo mogoče strokovnim ter praktičnim nasvetom strokovnjakov iz pedagoške in športne stroke.

Športni pedagog, profesorica in parašportnik

Na strokovnem posvetu bodo spregovorili Primož Černilec, športni pedagog, OŠ Šenčur: "Kako v izobraževalni ustanovi uspešno implementirati športne aktivnosti za otroke z invalidnostmi", dr. Tjaša Filipčič, Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani: "Pomen gibanja mladih invalidov in strategije ter prilagoditve za izvajanje gibalnih dejavnostih v različnih organizacijskih oblikah" in Anej Doplihar, parakolesar: "Osebna izkušnja: poškodba ni ustavila mojega športnega duha." Strokovni posvet bo moderirala Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija. Vsi govorci bodo na posvetu na voljo tudi za vaša vprašanja.

"Posveti za vključevanje mladih invalidov v šport so zelo pomembni. Prav vključevanje v šport ti omogoča, da se družiš in tekmuješ s sebi podobnimi oziroma enakimi. Tisti občutek, da ti nekaj 'manjka', izgubi pomen, zato močno podpiram take aktivnosti. Nekateri se v sklopu rehabilitacije ne srečajo s ponudbo parašportnih panog, zato je tak posvet za pedagoge še toliko pomembnejši. Rekreacija na vse hendikepirane vpliva zelo pozitivno. Moje sporočilo pa je: pridi in poskusi. Sam sem preizkusil več športov, na koncu pa spoznal, da mi najbolj ustreza parakolesarstvo," je pred posvetom povedal Doplihar.

"Gibalno-športne dejavnosti so pomembne za razvoj mladih invalidov. Invalidnost se lahko izkazuje na gibalnem, intelektualnem ali socialnem področju, zato je izbira športne panoge individualno pogojena. Treba je najti ustrezno metodo in obliko poučevanja ter ustrezne športne pripomočke. Prav gotovo je treba upoštevati tudi zdravstveno stanje mladega športnika. Posveti, kjer bomo spregovorili o tem, kako mlade invalide uspešno vključiti v športne panoge, so potrebni za opolnomočenje športnih trenerjev, učiteljev in drugih strokovnih delavcev, ki delajo v športu. Odgovorili bomo na individualne dileme in vprašanja. Predstavili bomo primer dobre prakse, kjer smo v preteklosti na URI Soča izvajali timske strokovne sestanke s ciljem polne vključitve otrok z invalidnostjo v športno vzgojo. Opozorili bomo na vlogo družine in strokovnih delavcev v šoli in v zdravstvu. Predstavili bomo tudi dva projekta Postani športnik in  Planinec. Oba projekta sta v preteklosti uspela k športu in gibanju privabiti številne mlade udeležence. Naše sporočilo bo predvsem: ne boj se izziva, ne boj se vprašati, pridruži se nam čim prej. Mladi športniki te pričakujejo," pa je ob tej priložnosti povedala dr. Filipčičeva

Postani športnik

Vas mika, da se tudi sami preizkusite v parašportu? Pišite na e-naslov grega.dolinar@zsis.si in pomagali vam bodo! Tule je seznam vsem športnih klubov in okolj, ki omogočajo vadbo: https://www.zsis.si/postanisportnik/ponudniki-programov/ Postani športnik

Dvoranski balinarji z najbolj številno reprezentanco

Do 2. aprila bo v Zagrebu potekalo mednarodno tekmovanje v dvoranskem balinanju. Slovenija je v Zagreb odpotovala v največji zasedbi do zdaj; prvič bo naše barve zastopalo šest članov v treh kategorijah. V BC2 Natalie Finkšt in Bojan Poredoš, v BC3 Jakob Škantelj in Klemen Kramžar, v BC4 Nataša Bartol in Blaž Adamlje, dva športnika pa sta pretekli vikend uspešno opravila kategorizacijo in bosta na mednarodni ravni nastopila prvič.

Posamezni del tekmovanje se je začel včeraj, kjer imamo v igri šest predstavnikov, prav tako pa bomo branili naše barve v kategoriji parov v nadaljevanju tekmovanja, ki bo potekalo od 30. marca do 1. aprila. Tu sta naša aduta Nataša Bartol in Blaž Adamlje v kategoriji BC4. "Nasprotniki ne bodo ravno mala malica, ker so po jakosti v skupini uvrščeni višje od naših tekmovalcev, vendar se bomo borili in poskušali pokazati najboljše igre," je povedala selektorica Maja Bobnar.

Na tekmovanju bo nastopilo 108 tekmovalcev iz 22 držav v posamezni konkurenci. Tekmovanje bo na visoki ravni tudi zaradi tekmovalcev, ki zasedajo najvišja mesta na svetovni lestvici, saj je to leto zadnja možnost za zbiranje točk in preboj na paralimpijske igre v Parizu 2024.

Članki iz rubrike