Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

ue
ue
0 08.02.2023 12:28:53

Črna plat športa! Japonec moral za rešetke! 300 milijonov so si razdelili po svoje!

Profimedia
Zaradi suma kršenja protimonopolne zakonodaje se je v priporu znašel nekdanji visoki uradnik organizacije olimpijskih iger 2020 v Tokiu, 55-letni Jasuo Mori.

Tožilstvo je poleg njega izdalo nalog za pripor še za tri podjetnike, ki so sodelovali z organizatorji iger. Te so bile zaradi pandemije covida-19 izvedene predlani. Japonski mediji so objavili slike priprtja in policijske preiskave na domu Morija, ki je vodil organizacijo testnih tekmovanj za OI. Lokalni mediji so poročali, da so osumljeni delovali usklajeno, da bi v nasprotju z zakoni in javnim interesom omejili možnost dostopa drugim ponudnikom pri organizaciji tekmovanj med februarjem in julijem 2018, katerih skupna vrednost je ocenjena na okrog 300 milijonov evrov.
Kodži Henmi, uradnik pri marketinškem velikanu Dentsu, je že napovedal polno sodelovanje s tožilstvom, "saj obtožbe jemlje zelo resno", organizacija pa je sprožila tudi lastno notranjo preiskavo. Nalog za pripor so izdali tudi proti Masahiku Fudžinu iz televizijske produkcije Fuji Creative Corp ter Jošijiju Kamati, vodji dogodkov pri Cerespu. Japonska televizija NHK je poročala, da korupcijski škandal meče tudi senco na kandidaturo Sapora za zimske OI 2030. Že junija 2019 je odstopil predsednik olimpijskega odbora iger in vodja marketinga pri Mednarodnem olimpijskem komiteju Cunekazu Takeda. Proti Takedi so postopke sprožili v Franciji, ki je preiskala njegovo vpletenost v finančne tokove iz leta 2013 in podkupninami za pridobitev organizacije OI v Tokiu. Konec novembra lani je tožilstvo v japonski prestolnici izvedlo preiskavo v marketinški agenciji Hakuhodo, saj agencijo in organizatorje iger sumi ilegalnih dogovarjanj v zvezi s pogodbami za testna tekmovanja za OI.


Nekaj dni prej so preiskavo opravili že v agenciji Dentsu, ki je imela ekskluzivne pravice za trženje iger. Harujuki Takahaši, nekdanji sodelavec v tem podjetju, ki je bil tudi član predsedstva organizacijskega odbora iger, je moral v pripor že sredi lanskega oktobra.
Tožilstvo v Tokiu namreč že dalj časa preiskuje vrsto podjetij, ki so sodelovala z igrami. Po poročanju japonskih medijev je bilo leta 2018 prirejenih več kot dva ducata javnih razpisov za izvedbo 56 testnih tekmovanj pred igrami v Tokiu. V aferi naj bi člani organizacijskega odbora ne glede na razpise neposredno sodelovali s podjetji, tako da so bili razpisi brezpredmetni.
Takahaši je osumljen več primerov jemanja podkupnine v skupni višini 1,34 milijona evrov, med drugim od uradnega opremljevalca. Poleg njega so japonski organi pregona lanskega oktobra aretirali še tri ljudi, domnevno vpletene v afero.

Članki iz rubrike