Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Žiga Vrevc Žlajpah
Žiga Vrevc Žlajpah
0 30.12.2022 10:55:03

Rokenrol poslastici

STEFAN VOGLER
Božičnemu vzdušju navkljub tudi zadnji mesec v letu ni minil brez rokenrol ritmov, saj so se slovenski plesalci prvi in drugi vikend v decembru še zadnjič pomerili za točke svetovnega in državnega pokalnega tekmovanja.

V končnem seštevku slovenskega pokala večjih presenečenj ni bilo, v svetovni razvrstitvi pa so bili Slovenci spet pri samem vrhu.


Zaključek pestre jeseni s spektaklom v Pragi

Prvi vikend decembra se je svetovna družina plesalcev akrobatskega rokenrola in boogie-woogieja zbrala na zaključku svetovnega pokala pod okriljem Svetovne rokenrol zveze – WRRC. Za dodatno napetost, ki spada k zaključku svetovnega pokala in razglasitvi najboljših v skupnem seštevku, je poskrbel tudi nekoliko drugačen format tekmovanja, kot smo mu bili priča na ostalih tekmovanjih za svetovni pokal. Najboljši pari so se namreč po uvodnem krogu za razvrstitev pomerili v neposrednih bojih na izpadanje, kjer je zmagovalec postal par, ki je ostal nepremagan.



Kot celo sezono so tudi tokrat slovenski pari najuspešneje tekmovali v članskih kategorijah. Z najboljšim slovenskim rezultatom dneva sta se v domovino pričakovano vrnila Gaja Malovrh in Jaka Južnič, ki sta si v izločilnih bojih kategorije s prosto akrobatiko z nekoliko zahtevnejšimi akrobatskimi elementi kot v preteklem letu priplesala tretje mesto. Pred zaključkom sta bila Slovenca celo v boju za zmago, a je razplet nepredvidljivega finalnega dvoboja dvojno osrečil avstrijski tabor. Par Sturm-Feichtinger je namreč za nekaj desetink točke ugnal češki dvojec Dvorakova-Jakubec in si s tem priplesal tudi zmago v skupnem seštevku, slovenski par pa potisnil na tretje mesto. Drugo mesto v skupnem seštevku sta zasedla aktualna svetovna prvaka in sveža plesna upokojenca Uhl-Bludau iz Nemčije. Uvrstitev v izločilne boje in 11. mesto pa je preboj v elitno deseterico v skupnem seštevku prineslo tudi drugemu slovenskemu članskemu paru v tem razredu, Evelin Arh in Luki Brulcu, ki sta tako odlično zaključila svojo prebojno sezono.



V kategoriji s kontaktno akrobatiko sta najvišje posegla Sara Škaler in Žiga Vrevc Žlajpah, ki sta se prebila med najboljšo osmerico. V dvoboju za polfinalni obračun s kasnejšima zmagovalcema, ukrajinskim parom Dmitriuk-Alieinikov, sta nato potegnila krajšo in zasedla osmo mesto. Zaradi majhnih razlik med pari v skupnem seštevku je sledil tudi zdrs na lestvici, a je sedmo mesto dober prikaz celotne sezone, v kateri sta se na šestih od skupno sedmih tekem uvrstila v finalni del tekmovanja. Drugo mesto je zadostovalo za prepričljivo zmago v skupnem seštevku za Francoza Momon-Delatorre, medtem ko se je poljski par Krakowiak-Morozov s tretjim mestom prebil na skupno drugo. Tjaša Korbar in Jaka Vrevc Žlajpah sta zasedla 13. mesto in tako za pičlih pet točk ostala zunaj elitne deseterice v skupnem seštevku, ki plesalcem prinaša tudi denarne nagrade.



Dobrova, zadnje prizorišče tekmovanj v akrobatskem rokenrolu

Teden po zaključku svetovnega pokala je sledilo še sklepno dejanje leta 2022 na slovenskih plesnih paketih – zaključek pokala Slovenije v dvorani na Dobrovi. Plesni pari v vseh kategorijah so celo leto nabirali točke na tekmovanjih, ki so štele za skupni seštevek pokala Slovenije.



Če je bilo v najvišjih članskih razredih s prosto in kontaktno akrobatiko že vse odločeno, saj sta zmagovalca postala para, ki tudi v svetovnem merilu posegata po najvišjih mestih, in sicer Gaja in Jaka (prosta akrobatika) ter Sara in Žiga (kontaktna akrobatika), pa se je odvil pravi plesni boj za najvišje uvrstitve v kategorijah mlajših in starejših mladincev.



V kategoriji mlajših mladincev so bili v igri za naslov najboljšega para v skupnem seštevku pred zadnjim nastopom kar trije pari: Sara Nadvešnik in Maj Amadej Tišler Sušnik iz PK Tržič, Hana Bajrič Miklavčič in Jaka Zajc iz PK Briljantina ter Tara Samardžija Pavletič in Gašper Jurovič iz Plesnega mesta. V troboju sta bila na koncu najsrečnejša Tara in Gašper, ki sta postala zmagovalca tako zadnjega tekmovanja kot skupnega seštevka za letošnji pokal Slovenije. Vsi trije pari so letos naredili velik plesni korak naprej in s trdim delom na treningih lahko v naslednji sezoni pričakujemo vidnejše uvrstitve tudi v svetovnem merilu.



Konkurenca v kategoriji starejših mladincev je bila tokrat malce okrnjena zaradi bolezni najboljšega slovenskega para Izabele Bone Veleski in Ijana Zupana iz PK Briljantina, ki sta bila letos nepremagljiva na tekmovanjih v Sloveniji in sta dosegala vrhunske uvrstitve tudi v svetovnih pokalih. Vendarle pa je pred zadnjim tekmovanjem ostalo odprto vprašanje o skupni razvrstitvi parov od drugega do petega mesta. Prvo zmago v karieri je na koncu dosegel par Ana Guid in Lovro Vodnik iz Plesnega mesta, kar jima je tako prineslo tudi drugo mesto v skupnem seštevku pokala Slovenije. Drugo mesto na zadnjem tekmovanju ter četrto mesto v skupnem seštevku je zasedel par Isabela Dolenc in Matic Izak iz PK Briljantina, tretje mesto na tekmovanju in tudi v skupnem seštevku pa sta dosegla Tonja Znidaršič Žlajpah in Tibor Hvala (PK Briljantina).



Kategorija dekliških formacij je spet pokazala, da rokenrol ni le ples v paru, temveč v njem lahko tekmujejo tudi posameznice. Najboljša letošnja dekliška formacija je postala formacija B Girls iz PK Briljantina, ki je zelo uspešna tudi v mednarodni konkurenci. Na zadnjem svetovnem prvenstvu, ki je potekalo v Pragi, so punce osvojile 15. mesto in s tem dosegle rezultat sezone.



Novi obrazi na tekmovanjih akrobatskega rokenrola

V sekciji za akrobatski rokenrol so v sezonah po pandemiji covida-19 veliko naporov vložili v privabljanje novih plesalk in plesalcev, prvi rezultati pa so bili vidni že na tekmovanju na Dobrovi.



V kategoriji ženskih formacij so se pod že uveljavljenim imenom Queen Bs z novo zasedbo plesalk predstavile plesalke PK Briljantina. Po enem letu je z dvema paroma spet zaživela tudi najmlajša kategorija mini parov začetnikov. Predstavnika najnovejšega rokenrol vala sta plesna para PK Tržič, Julija Korpič Ribnikar in Lan Klemenčič ter Ema Meglič in Anže Perne.



Na tekmovanju se je predstavil tudi nov par v kategoriji članov show dancea, Klara Caserman in Martin Gubina iz Plesnega mesta. Martin je že stari znanec plesnih parketov rokenrola, Klara pa je bivša plesalka jazza in moderna, ki se je v zadnjem letu navdušila nad akrobatiko in ritmi rokenrola. S tekmovanjem na Dobrovi so v sekciji za akrobatski rokenrol tako sklenili plesno leto 2022. Kot pravijo na zvezi, so v iztekajočem se letu ponovno dokazali kakovost in vrednost slovenskega akrobatskega rokenrola. Veseli jih tudi, da se je število plesalk in plesalcev v zadnjem letu spet povečalo, tako da v prihodnjem letu upajo, da jim bo uspelo na plesne odre privabiti številne nove obraze.

Galerija

Članki iz rubrike