Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

sta
sta
1 13.12.2022 19:00:01

Neverjetno, kako izjemno športnike ima Slovenija! Dončić v izboru športnika leta šele četrti, pred njim pa …

alesfevzer.com
Člani Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je izbralo najboljše športnike v državi za leto 2022.

Slovenski atletski šampion Kristjan Čeh in smučarska skakalka Urša Bogataj sta postala slovenska športnika leta v iztekajočem se letu. Čeh je med drugimi ‘premagal’ kolesarja Tadeja Pogačarja, alpskega smučarja Žana Kranjca, košarkarja Luko Dončića in motokrosista Tima Gajserja, ki je zaokrožil najboljšo peterico. V ženski konkurenci so Bogatajevi sledile plezalka Janja Garnbret, še ena skakalka Nika Križnar, deskarka na snegu Gloria Kotnik in atletinja Tina Šutej. Ekipa leta je postala mešana ekipa v smučarskih skokih z Niko Križnar, Uršo Bogataj, Petrom Prevcem in Timijem Zajcem.

Kristjan Čeh bi v letu 2022 težko še bolj prevladoval v metu diska. Nastopil je na 21 tekmah in vpisal kar 19 zmag. Ko ni zmagal, je bil enkrat drugi in enkrat tretji. Izstopajočih dosežkov je kar nekaj, na prvem mestu zagotovo naslov svetovnega prvaka. Tako je 19. julija v Eugenu v Združenih državah Amerike zmagal z rekordom prvenstev 71,13 m. Njegov državni rekord je še za 13 centimetrov boljši, dosegel ga je na mitingu diamantne lige maja v Birminghamu. Tudi v tem tekmovanju je bil zmagovalec sezone. Vsemu omenjenemu lahko dodamo še srebrno medaljo na evropskem prvenstvu. In če vemo, da je to njegov drugi najslabši rezultat v tej sezoni, potem je jasno, da je bil Kristjan Čeh letos na povsem drugi ravni kot njegovi konkurenti. Ker je pri 23 letih še vedno športni mladenič, se cilj postaviti svetovni rekord v metu diska ne zdi prav nič pretiran.

Urša Bogataj je bila prvo ime ženskih smučarskih skokov na olimpijskih igrah v Pekingu. Na posamični tekmi ji je uspelo nekaj, kar ji dotlej v svetovnem pokalu še ni - zmagati na posamični tekmi. A na največjem odru je bila preprosto nepremagljiva. Druga po prvi seriji, s sijajnim drugim nastopom pa je skočila do zlate medalje. Dodala ji je še eno na mešani ekipni tekmi, z olimpijskih iger se je tako vrnila z dvema zlatima medaljama. Z ogromnim odmerkom samozavesti je potem tudi v svetovnem pokalu do konca sezone vpisala še tri posamične zmage, v skupnem seštevku sezone je bila na tretjem mestu. Nastop na olimpijskih igrah pa ostaja vrhunec sezone, darilo za garanje ob vračanju po poškodbi in poklon psihološki trdnosti, ki jo je pokazala na tekmovanju pod petimi krogi.

Na mešani ekipni tekmi smučarskih skakalcev na olimpijskih igrah nas je skrbela samo ena stvar - da bi koga od Slovencev diskvalificirali zaradi napačne opreme. To je bila edina možnost, da Slovenci ne bi prepričljivo zmagali. Tako smo bolj kot na skakalnico pogledovali proti prostoru, kjer je potekalo preverjanje opreme. Veliko ekip je bilo kaznovanih, slovenska pač ne. Svoje delo je opravilo perfektno. Na koncu je za več kot 110 točk premagala najbližje tekmece. Urša Bogataj samozavestna kot na posamični tekmi, Nika Križnar še naprej v odlični formi, Timi Zajc pridih mladosti na moški strani in Peter Prevc, najizkušenejši mož, pravi kapetan ekipe. Odlična zmes za še en slovenski skakalni presežek lansko zimo in za veliko zmago.

Babnikova najbolj obetavna športna osebnost

Pia Babnik je v letu 2022 nase opozorila s sijajnim nastopom na prvem turnirju major v tej sezoni. Na tekmovanju Chevron Championship v Kaliforniji v ZDA je zasedla tretje mesto. To je v golfu vredno toliko kot polfinale teniškega turnirja za grand slam. Na svetovni lestvici je bila najvišje na 41. mestu. Odločno postavlja golfske mejnike pri nas, postala je prva Slovenka z nastopi na vseh petih turnirjih major v enem letu. Na ženski evropski turneji dosega stanovitne rezultate med najboljšo dvajseterico. Prestižna golfska revija Golf Digest pa jo je razglasila za najboljšo na svetu v starosti 18 let. Mladenka, ki res veliko obeta, a že zdaj dosega vrhunske izide.

Klemenčičevi in Hafnerji nagrada za fair play

Vsaj delno je bila naša še ena zlata medalja na OI v Pekingu, a v norveških vitrinah. Slovenska biatlonka Polona Klemenčič je opazila, da je Marte Olsbu Rejseland pred tekmo izgubila del merilne naprave svoje puške. Na to je opozorila fizioterapevtko Ulo Hafner, ki ga je odnesla Norvežanom, ki so ga kasneje svoji tekmovalki nastavili na preprogo. Na strelskem mestu je Rejselandova kar nekaj časa porabila za vnovično namestitev, na koncu pa je bila zgolj z enim popravkom najboljša.

* Vrstni red v glasovanju športnik leta 2022:

- športnik leta:
 1. Kristjan Čeh            174 točk
 2. Tadej Pogačar           141
 3. Žan Kranjec             119
 4. Luka Dončić              93
 5. Tim Gajser               60
 6. Tim Mastnak              23
 7. Darko Jorgić             19
 8. Benjamin Savšek          11
 9. Luka Potočar              6
10. Toni Vodišek              5
11. Josip Iličič              3

- športnica leta:
 1. Urša Bogataj            231
 2. Janja Garnbret          219
 3. Nika Križnar             85
 4. Gloria Kotnik            59
 5. Tina Šutej               32
 6. Anja Osterman            20
 7. Ema Kozin                 4
 8. Ajda Novak                1
  . Jekaterina Vedenejeva     1
  . Anka Pogačnik             1
  . Pia Babnik                1


- ekipa leta:
 1. smučarski skoki          61
(mešana smučarska skakalna ekipa Nika Križnar, Urša Bogataj, Peter Prevc, Timi Zajc)
 2. odbojka                  40
(moška odbojkarska reprezentanca Slovenije)
 3. smučarski skoki           7
(moška smučarska skakalna ekipa Peter Prevc, Cene Prevc, Timi Zajc, Lovro Kos)
 4. kajak kanu                1
(Moška ekipa v slalomu na divjih vodah v kanuju Benjamin Savšek, Luka Božič, Anže Berčič)

- fair play:
Polona Klemenčič in Ula Hafner

- najbolj obetavna mlada športna osebnost:
Pia Babnik

Članki iz rubrike