GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Žiga Vrevc Žlajpah
Žiga Vrevc Žlajpah
0 04.11.2022 11:34:15

V spomin na začetnika slovenskega rokenrola

Miha Godnič
Petnajstega oktobra je potekal že 21. Memorial Primoža Bizilja, ki je tudi letos v Slovenijo privabil najboljše svetovne rokenrol plesalce in plesalke v mladinskih in članskih kategorijah. Pred glasnim domačim občinstvom so blesteli predvsem članski pari, ekipa Plesnega kluba Briljantina pa je vnovič poskrbela za brezhibno organizacijo.

Tekmovanje, ki je tudi letos štelo za točke svetovnega pokala, je posvečeno spominu enemu prvih plesalcev akrobatskega rokenrola in pozneje uspešnemu trenerju številnih parov, Primožu Bizilju. Nad organizacijo tekmovanja že od prve izvedbe bdi Mirjam Kerpan Izak, nekoč Primoževa soplesalka, ki je najzaslužnejša, da spomin na legendo slovenskega rokenrola skozi največji rokenrol dogodek v Sloveniji živi naprej.



Kot pove, je memorial tudi letos prinesel novo odlično izkušnjo, ki pa je vsako leto velik logistični in finančni izziv. To se je še posebej pokazalo letos, ko je Ljubljana skupaj z Ženevo pozneje vskočila kot nadomestna gostiteljica za odpovedani tekmovalni vikend v ukrajinskem Harkovu. "Sodeč po reakcijah vseh je Briljantina svojo nalogo znova opravila z odliko. Stalna organizacijska ekipa, sestavljena iz prostovoljcev, vsako leto dokaže, da je timsko delo najboljša pot do želenega rezultata."

Levji delež pri organizaciji, koordinaciji in usklajevanju vseh nalog so opravile "vražje dame", kot so se poimenovale članice ožje organizacijske ekipe, ki jo poleg Mirjam Kerpan Izak sestavljata še Natali Žlajpah in Barbara Zonta. "Najlepše darilo organizatorju pa je seveda tekmovalni uspeh, za katerega sta letos poskrbela oba članska para," še doda.



Škaler in Vrevc Žlajpah tokrat tik pod stopničkami

V praktično razprodani športni dvorani Dobrova se je za točke svetovnega pokala pomerilo skoraj 400 plesalcev iz 14 držav v kategorijah otrok, mlajših in starejših mladincev, dekliških formacij ter članov s kontaktno akrobatiko. Med slovenskimi plesalci sta, kot že vso sezono, najvišje posegla oba članska para. Sara Škaler in Žiga Vrevc Žlajpah sta tokrat na četrtem mestu za las zgrešila prve stopničke na mednarodni sceni, medtem ko sta njun uspeh z devetim mestom dopolnila Tjaša Korbar in Jaka Vrevc Žlajpah. "Četrto mesto je vedno nekoliko nehvaležno, sploh ker zares ni zmanjkalo veliko in bi bila uvrstitev na stopničke prava krona zares uspešni sezoni," se strinjata aktualna slovenska državna prvaka. A pred domačim občinstvom na koncu vedno prevladajo pozitivni občutki in tudi tokrat občutki razočaranja niso trajali dolgo. "Res je poseben užitek plesati pred domačim občinstvom, ko pritečeš na oder in se glasbe zaradi glasnega navijanja sploh ne sliši, ti pa čutiš, da cela dvorana diha s tabo. Tega ni na drugih prizoriščih svetovnega pokala, in zato sva danes na odru res predvsem uživala," še dodata.



Za izvrstne nastope so poskrbeli tudi pari v obeh mladinskih kategorijah, pri čemer je večina parov ob začetku sezone prestopila v višjo kategorijo. "Posledično bo za bolj odmevne rezultate čas v novi tekmovalni sezoni v letu 2023," so si enotni tako plesalci kot njihovi trenerji.



Posebej velja izpostaviti tudi dekliški formaciji PK Briljantina in PK Tržič, ki sta letos uspeli s prebojem na mednarodno raven tekmovanj, svetovni pokal v Ljubljani pa je služil predvsem kot vmesna stopnička v pripravah na vrhunec sezone v Pragi, kjer bo decembra svetovno prvenstvo.



Mladinske kategorije v ukrajinsko-madžarskih ritmih

Z najboljšim rezultatskim izkupičkom so Ljubljano zapustili plesalci iz Ukrajine in Madžarske, ki so zasedli večino mest na zmagovalnih stopničkah v mladinskih kategorijah. Medtem ko so si naši vzhodni sosedje priplesali zmago med starejšimi mladinci (par Ökrös – Ancsák) in dekliškimi formacijami (Party girls), pa so Ukrajinci slavili v kategoriji otrok (Vitkovska – Filipas) in mlajših mladincev (Krikliva – Potaman). Za nekoliko več nepredvidljivosti je poskrbel finale članskega razreda, kjer je vseh sedem finalistov prihajalo iz različnih držav, na koncu pa je prepričljivo slavil francoski par Momon – Delatorre.



Do konca sezone plesalce čakata še dva mednarodna vrhunca, in sicer svetovno prvenstvo za člane s prosto akrobatiko in starejše mladince 12. novembra v Lyonu ter finale svetovnega pokala 3. decembra v Pragi.



Uvrstitve slovenskih plesalcev na 21. Memorialu Primoža Bizilja
Izabela Bona Veleski–Ijan Zupan, starejši mladinci, 15. mesto
Isabela Dolenc–Matic Izak, starejši mladinci, 26. mesto
Tonja Žnidaršič–Tibor Hvala, starejši mladinci, 29. mesto
Ana Guid–Lovro Vodnik, starejši mladinci, 32. mesto
Tara Pavletič Samardžija–Gašper Jurovič, mlajši mladinci, 20. mesto
Hana Bajrič-Miklavčič–Jaka Zajc, mlajši mladinci, 22. mesto
Sara Nadvešnik–Maj Amadej Tišler Sušnik, mlajši mladinci, 26. mesto
Sara Škaler–Žiga Vrevc Žlajpah, člani contact, 4. mesto
Tjaša Korbar–Jaka Vrevc Žlajpah, člani contact, 9. mesto
B-Girls, dekliške formacije, 11. mesto
Minions, dekliške formacije, 12. mesto





Galerija

Članki iz rubrike