mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ANA VODIŠEK
ANA VODIŠEK
0 28.10.2022 11:26:49

Šolski plesni festival vsakič osreči na tisoče mladih

Ana Vodišek
arhiv PZS
Nadobudni koreografi so pretekli teden v Ljubljani posneli nove koreografije, ki jih bodo v šolskem letu 2022/23 plesali po vsej Sloveniji.

Projekt Šolski plesni festival vsako leto poskrbi za veliko navdušenja med učenkami in učenci osnovnih in srednjih šol. Priskrbi jim namreč nove, zanimive in zabavne plesne korake in gibe, ki se jih naučijo in vadijo med šolskim letom ter jih zaplešejo na srečanjih – festivalih. Ti pa bodo potekali aprila in maja po različnih krajih po Sloveniji.


Razpis natečaja za izbor novih koreografij je bil poslan vsem članom Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije ter vsem slovenskim plesnim klubom, ki delujejo pod okriljem Plesne zveze Slovenije. Strokovna žirija je med več prispelimi posnetki izbrala devet najboljših plesnih koreografij, po tri za vsako triado osnovne šole, v zvrsteh hip hop, pop in latino, ter določila tri koreografije za srednje šole.

Projekt Šolski plesni festival letos praznuje že 20 let, kar je res zavidljiva doba. Idejna vodja projekta, dr. Meta Zagorc s Fakultete za šport v Ljubljani, pravi: "Projekt Šolski plesni festival že 20 let ne le obstaja, ampak živi!"

Vredno je omeniti, da se je projekt izvajal tudi v koronskem času, saj je Plesna zveza Slovenije v sodelovanju s šolami poskrbela, da so se festivali namesto v živo izvajali prek spleta. S tem so šolarjem zagotovili vsaj nekaj športnega udejstvovanja v časih, ko je večina prireditev, tekmovanj in festivalov odpadla.

Hvale vreden podatek je tudi to, da se v projekt vsako leto vključi tudi slovensko glasbo. Čeprav mladi velikokrat raje izberejo tujo glasbo za ples, še posebej če gre za svetovne hite, se sodelujoči pri Šolskem plesnem festivalu zavedajo pomena spodbujanja slovenske glasbe. Zato s strokovno podkovanimi koreografi na zabaven način pokažejo, da je tudi slovenska glasba odlična za poslušanje in plesanje.

Novost v letošnjem šolskem letu so tudi brezplačna izobraževanja za športne pedagoge osnovnih in srednjih šol, ki se s svojimi učenci in dijaki udeležujejo projekta. Tam bodo lahko izvedeli vse o novostih projekta ŠPF in se seznanili z metodiko poučevanja koreografij Šolskega plesnega festivala.

Če tudi vas ali vaše šolarje zasrbijo pete ali pa si le želite poskusiti nekaj novega, vabljeni, da se priključite največjemu šolskemu plesnemu festivalu v Sloveniji, ki letno na več kot 100 izvedenih plesnih festivalih na šolski ravni, področnih in državnih ravneh združuje več kot 5000 plesa željnih plesalk in plesalcev. Po besedah dr. Mete Zagorc: poskrbite, da ne le obstajate, ampak živite!

Galerija

Članki iz rubrike