Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(mg)
(mg)
0 28.10.2022 10:46:04

Slovenija z dvema zmagama na SP mešanih ekip

WC/ANSIS VENTINS
V soboto, 23. oktobra 2022, se je s finalnimi tekmami končalo svetovno prvenstvo mešanih ekip, ki ga je letos gostil Aberdeen na Škotskem. Na prvenstvu je igralo 35 ekip, med njimi tudi Slovenija. Zlato kolajno je osvojila Kanada, srebrno Škotska in bronasto Švica.

Slovenijo so v Aberdeenu zastopali Štefan Sever, Nina Kremžar, Marko Harb in Patricija Černe iz Curling kluba Ljubljana in Curling kluba Jesenice. V skupinskem delu so se pomerili s Portugalsko, Novo Zelandijo, Korejo, Indijo, ki letos prvič nastopa na curling tekmovanjih, Hongkongom, Finsko, Dansko in Kanado. Zabeležili so dve prepričljivi zmagi, proti Hongkongu z rezultatom 11 proti 5 in proti Novi Zelandiji z 12 proti 1. Skupno so se uvrstili na 30. mesto.

Čeprav disciplina mešanih ekip ne spada med olimpijske discipline curlinga, tudi na tem prvenstvu igrajo nekateri najboljši igralci na svetu. Letos je, na primer, Norveško zastopal tudi Christoffer Svae, nekdanji olimpijski podprvak v curlingu. V končnico so se poleg dobitnic kolajn letos uvrstile še Nemčija, Norveška, Švedska, Japonska in Finska. Vse te države so tudi sicer že dolga leta v vrhu svetovnega curlinga in redno nastopajo na olimpijskih igrah. Z izjemo Nemčije imajo tudi vse že olimpijske kolajne.

Kmalu na evropsko prvenstvo

Svetovno prvenstvo mešanih moštev je bilo prvo prvenstvo letošnje sezone, na katerem nastopa tudi Slovenija. Že čez manj kot mesec dni pa se na evropsko prvenstvo odpravljata moška in ženska članska reprezentanca, ki sta uvrščeni v drugo najmočnejšo kategorijo evropskega curlinga. Evropsko prvenstvo bo potekalo v Östersundu na Švedskem, cilja reprezentanc pa sta obstanek v drugi kakovostni skupini in izboljšanje lanskih rezultatov.

Slovenija ena redkih

Slovenija je ena najmlajših curling držav, saj curling poznamo šele od leta 2010, hkrati pa smo tudi skoraj edina država v skupini B, ki nima namenske dvorane za curling. Curling se v Sloveniji še vedno igra na hokejskih ledenih površinah, ki so za tekmovalni curling povsem neprimerne. Reprezentanti večino treninga opravijo v tujini, zato so njihovi mednarodni dosežki še toliko večji. Za primerjavo – Švica ima več kot 50 namenskih dvoran le za curling. 

Galerija

Članki iz rubrike