pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

gb
gb
0 10.10.2022 11:58:09

Vasja Kovač in Nani Franc Matjašič za zgodovino

Skupna fotografija
FZS
Nov izjemen uspeh slovenskega footgolfa – kar dva naša tekmovalca sta bila na stopničkah med najboljšimi na svetu. Vasja Kovač je na svetovnem pokalu na Nizozemskem v kategoriji seniorjev zasedel tretje mesto, Nani Franc Matjašič pa v kategoriji super seniorjev osvojil drugo.

Brunssum na Nizozemskem je bil letos prizorišče največje, najprestižnejše, najpomembnejše, najbolj točkovane in tudi najtežje footgolf tekme za svetovni pokal – Masters 2022, kjer se je praktično zbrala vsa elita svetovnega footgolfa z vseh celin našega planeta. Čeprav je slovenska odprava štela le tri igralce – Gaj Rosič v kategoriji moški, Vasja Kovač pri seniorjih in Nani Franc Matjašič pri super seniorjih –, so na koncu po prejetih medaljah zasenčili marsikatero velesilo v tem športu. Žal je na dan odhoda zbolel odlični Ian Emeršič in ostal doma. Naši fantje so na Masters odšli v želji, da se uvrstijo med najboljših 10 igralcev na svetu, na koncu pa so domov pripeljali kar dve odličji. Tega niso pričakovali niti največji optimisti.

Bron z zlatim sijajem

Vasja Kovač, član FG Posočja iz Bovca, je silovito startal že prvi dan tekmovanja, po katerem je prevzel vodstvo. To mu je dalo novih moči. Tudi drugi dan je odlično opravil z vsemi 18 luknjami, tretji dan pa svojo dobro igro kronal z bronasto kolajno, kar je sanjski uspeh za slovenski footgolf. "Želja je bila uvrstitev med deset najboljših v svoji kategoriji, saj je nastopila vsa elita svetovnega footgolfa. Niti v sanjah nisem razmišljal o medalji. Priložnost, ki se mi je ponudila po odličnem prvem dnevu, me je še dodatno motivirala. Tega preprosto nisem smel zapraviti. Da so bile priprave pred to veliko tekmo prava odločitev, je pokazal končni rezultat. Bilo je izjemno naporno, sploh zadnji tekmovalni dan, ki me je popolnoma izčrpal. Noge sem imel trde kot beton. Prav zato je veselje tako nepopisno. Izjemno sem zadovoljen in srečen, ves trud ni bil zaman. Izplačalo se je!" nam je le nekaj trenutkov po dramatični footgolf tekmi zaupal slovenski seniorski šampion Vasja Kovač, medtem ko so čestitke prihajale z vseh koncev sveta.

Srebro padlo na zadnji luknji

"Prvi dan nisem bil najbolj zadovoljen s svojo igro in nič ni kazalo na visoko uvrstitev, toda drugi dan sem se z bolj natančno igro pošteno približal vodečim. Odločilen je bil zadnji dan tekmovanja, saj sem tekmo zelo dobro začel. Prelomnica je prišla na polovici tekme, ko sem na luknji številka 9 zadel iz prve ("hole in one"). To mi je povsem vrnilo samozaupanje in dalo nov zagon za nadaljevanje," je za uvod povedal član Sport cluba M Nani Franc Matjašič, ki je zadnji dan tekmovanja odigral svojo najboljšo partijo in se prebil na stopničke za končno drugo mesto med super seniorji. "To je bila moja najtežja tekma v karieri, tako psihično kot fizično. Vsak udarec je bil odločilen, vzdušje je bilo naelektreno, toda pomembno je, da sem zdržal do konca. Nato pa pridejo tisti sladki trenutki in ves trud je poplačan," je zaključil Matjašič, ki je tudi poskrbel, da so slovenski ljubitelji footgolfa nekaj nastopov Slovencev videli v živo.

Odlično nas je zastopal tudi Gaj Rosič v moški konkurenci, kjer je slavil Slovak Martin Šimončič. Med seniorji je na najvišjo stopničko stopil Slovak Marek, med super seniorji Turek Osman Bayzit Genc, med ženskami Slovakinja Lucija Čermakova in med seniorkami Angležinja Claire Williams. Slovaki so bili najuspešnejši, saj so osvojili štiri medalje; po dve so osvojile Belgija, Francija, Anglija in Slovenija, po eno pa Turčija, Švica in Nizozemska. Slovenski footgolf, ki je nenehno v vzponu, je tokrat z majhno, a dovolj hrabro zasedbo znova spisal eno svojih najlepših športnih zgodb.

Članki iz rubrike