favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 11.09.2022 23:06:58

Janja Garnbret petič zmagovalka seštevka v težavnosti

profimedia
Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je letos še petič v karieri postala zmagovalka seštevka svetovnega pokala v težavnosti. Pred letošnjo sezono ji je to uspelo tudi v letih 2016, 2017, 2018 in 2021. Z novo lovoriko se je s skupno desetimi osvojenimi naslovi v končnih seštevkih sezone izenačila z rekorderko iz Francije Sandrine Levet.

Novo skupno lovoriko je osvojila na predzadnji tekmi svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja v Edinburghu na Škotskem, na kateri sta oba slovenska finalista, Luka Potočar in Janja Garnbret, stopila na stopničke z drugim mestom.

Prva izzivalka iz Južne Koreje Chaehyun Seo je današnjo tekmo končala za slovensko šampionko na tretjem mestu, slavila pa je Japonka Ai Mori, ki je bila najboljša tudi v Kopru pred osmimi dnevi.

Garnbretovi se je nekoliko ponesrečil polfinale, v katerem vrha smeri ni zadržala. Pred njo sta se uvrstili Morijeva in Seova. Garnbretova je v finalu splezala do vrha, a je to uspelo tudi Morijevi, ki je tako slavila novo zmago.

Do konca sezone svetovnega pokala v težavnosti je na sporedu le še septembrski postanek v Džakarti v Indoneziji, slovenska tekmovalka pa si je zagotovila 1515 točk prednosti, oziroma več kot eno zmago. Zmaga sicer šteje 1000 točk. Korošica je na šestih težavnostnih tekmah zbrala 5610 točk, štirikrat je zmagala, dvakrat pa je bila druga.

Za 23-letno Garnbretovo je izjemna sezona, v kateri je nanizala deset uvrstitev na zmagovalni oder na največjih tekmah, od tega je vpisala osem zmag. Za Korošico je bil vrhunec evropsko prvenstvo v Münchnu, kjer je osvojila tri naslove evropske prvakinje v težavnosti, balvanih in novi olimpijski kombinaciji.

Garnbretova ima na svojem računu tudi štiri naslove skupne zmagovalke svetovnega pokala športnih plezalk (kombinacija, 2016, 2017, 2018, 2019) ter en naslov zmagovalke seštevka svetovnega pokala v balvanih (2019).



Zelo visoko je v seštevku težavnosti tudi 20-letni Luka Potočar, ki je z drugim mestom na Škotskem drugi v seštevku pred finalom sezone v težavnosti. Dvajsetletni Jeseničan je bil v kvalifikacijah 17., a nato prevzel mesto vodilnega po polfinalu, v finalu pa je na zahtevni smeri splezal do drugega mesta. Boljši je bil le Američan Jesse Grupper, ki je osvojil vrh smeri. Slovenec je dosegel višino 31+.

Potočar letos navdušuje s predstavami na tekmovalnih stenah. Po evropskem prvenstvu v Münchnu, kjer je osvojil srebro v težavnosti, je prejšnjo soboto na domači tekmi svetovnega pokala v Kopru osvojil svojo prvo zmago na največjih tekmah. V Edinburghu pa je še tretjič po vrsti stopil na stopničke.

Sezone še ni konec. Sklenila se bo s premierno tekmo svetovnega pokala v novi olimpijski kombinaciji v Morioki na Japonskem od 20. do 22. oktobra.

Šest Slovencev, štiri v ženski in dva v moški konkurenci, se je uvrstilo v polfinale tekme v Edinburghu.

V polfinalu je navdušila Sara Čopar, ki je za 11 mest izboljšala svojo uvrstitev iz kvalifikacij, ko je bila 22. Čoparjeva je tekmovanje sklenila na 11. mestu ter le za tri raztežaje zgrešila finale.

Lučka Rakovec, osma po kvalifikacijah, je v polfinalu končala na 12. mestu. Na 14. mesto se je uvrstila Vita Lukan, ki je bila 13. po kvalifikacijah. Domen Škofic, deseti po kvalifikacijah, je ostal brez finala na 16. mestu.

Članki iz rubrike