nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

(mb)
(mb)
0 08.08.2022 11:05:30

18 razlogov za igranje footgolfa – 2. del

Skupinska fotografija udeležencev na mladinskem DP v footgolfu na Ptuju
ČRTOMIR GOZNIK, MATIJA BRODNJAK
V drugem delu prispevka želimo predstaviti naslednjih devet razlogov, ki vplivajo na začetek igranja footgolfa.

V sedmih letih se je Slovenija v svetu footgolfa organizacijsko kot tudi tekmovalno zelo dobro umestila. Organska rast in pridobivanje izkušenj ter prenos znanja na nove generacije so zelo pomembni. Vsem slovenskim klubom je v interesu, da se pridobivajo nove članice in člane, da se lahko smelo načrtuje prihodnost, ki bo spodbudna in zelo zanimiva na domačih kot tudi tujih golf igriščih. Slovenija je vzljubila ta šport, kar kaže veliko povpraševanje po igranju footgolfa v slovenskih klubih. Velik prispevek k temu sta TV prenosa turnirjev Footgolf Bovec Open 2022 in Slovenian Footgolf Open 2022, ki ga je gostil Ptuj.

10. Footgolf je cenovno dostopen. V Sloveniji znašajo letne klubske članarine, s katerimi lahko na vseh slovenskih golf igriščih igrate ceneje ter pridobite licenco World Tour, s katero lahko igrate na turnirjih footgolfa po vsem svetu, 45 evrov. Cene v slovenskih klubskih terminih se gibljejo od pet do deset evrov za mladino ter od deset do dvajset evrov za odrasle. Za igro so potrebni športni copati, polo majica, športne kratke hlače na pas in žoga. Priporočeni so copati za igranje na umetni travi, s katerimi ne poškodujemo igrišča, kljub vsemu pa imajo dober oprijem v primeru rose ali dežja.

11. Pravila footgolfa so enostavna in zanimiva, saj prihajajo iz sveta golfa, kjer že več kot sto let navdušujejo številne golfiste. Golf pravila so izjemno dodelana, omogočajo, da lahko na terenu dostojno igrajo boljši in slabši golfisti. Prihodnost footgolfa je tudi v postopnem uvajanju sistema handicap, ki bo razvoj še dodatno podkrepil. Osnovna pravila za igro bo vsak novinec spoznal že v prvi igri, sčasoma bo spoznal še podrobnejša pravila, ki so pomembna v primeru igranja turnirjev.

12. Footgolf je odličen turistični produkt in prepoznaven kot družinska aktivnost, ki v turistične destinacije privablja nov segment domačih in tujih gostov. Finančne in promocijske učinke ima celotna turistična destinacija. Footgolf je v Sloveniji za zdaj v Bovcu, Olimju, Radencih, Ljubljani in na Ptuju. Zagotovo bo v naslednjih letih še kakšna nova footgolf destinacija. Velika želja za Primorski del je Lipica, na Dolenjskem Mokrice in Trebnje, na Gorenjskem pa Brdo pri Kranju ali Kranjska Gora.


13. V igralni skupini (flightu) na turnirjih v Sloveniji lahko igrate skupaj s svetovnim prvakom. Zelo verjetno je, da se boste na turnirju v Sloveniji soočili z najboljšimi svetovnimi footgolfisti. Ker je footgolf relativno mlad šport, je to zelo mogoče. Glede na izkušnje je to izjemna motivacija in tudi vzpodbuda za osebno napredovanje. Slovenske turnirje redno obiskujeta Bela Lengyel iz Madžarske in Matias Perrone iz Argentine, ki sta odlična promotorja footgolfa v svetu.

14. Za igranje footgolfa ni potrebna šola footgolfa. V igri footgolfa boste začeli zelo hitro uživati na golf igrišču. V primerjavi z zahtevnostjo igranja golfa je v footgolfu ob upoštevanju pravil in priporočil klubov precej enostaven vstop v svet footgolfa. Igra je zelo priporočljiva za vse aktivne nogometaše, da v ključnih trenutkih ostanejo mirni in da med igro vadijo določene udarce. Taktika je v igri prav tako zelo pomembna, saj je treba s čim manj udarci zaključiti luknjo.

15. V Sloveniji organiziramo footgolf turnirje najvišjih kakovostnih rangov na svetovni ravni. Na vsakoletnem Slovenian Footgolf Open v Bovcu in na Ptuju se pomerijo najboljše footgolfistke in footgolfisti. Tekmovalci prihajajo iz Evrope in tudi z drugih celin, kar je dokaz, da je Slovenija zelo cenjena v svetu footgolfa. Letos je na Ptuju igralo kar osem Argentincev, turnir pa je bil uvrščen med najboljših 16 svetovnih turnirjev v družbi krajev, kot so Antalya, Cancun, Peking, Maastricht, Asolo, Le Mans, Bratislava …

16. Slovenija ima odlično geografsko lego za razvoj footgolfa, saj se v bližnjih državah footgolf zelo razvija. Vse to je zelo pomembno, saj posledično Footgolf zveza Slovenije in njeni klubi rastejo na organizacijski ter tekmovalni ravni. Pomembni so dobri odnosi z evropskimi in svetovnimi footgolf zvezami, s katerimi se vedno aktivnejše sodeluje, hkrati pa se lahko izvede neposredna primerjava glede razvoja footgolfa z različnih vidikov. Pri sosedih je zelo priljubljen v Italiji, prav tako na Madžarskem in v Avstriji. Ponovno se vzpostavlja Hrvaška, željo po igri nakazujeta tudi Srbija in BiH. V naslednjih letih si lahko obetamo tudi povezavo na področju Alpe-Jadran, kar bo velik doprinos v promocijskem in marketinškem vidiku.

17. Svet footgolfa je trajnostno naravnan, deluje se transparentno in dolgoročno. Poslanstvo footgolfa se hitro širi po celi Sloveniji, vzporedno pa po vsem svetu, saj je šport, ki povezuje ljudi, ki spoštujejo naravo, in ceni pristne trenutke s prijatelji. Na zelenici se čas ustavi, utišajo se mobilniki, v družbi ptičjega petja in takratnih vremenskih pogojev se vedno poskuša maksimalno izkoristiti rundo footgolfa za izboljšanje svojega najboljšega rezultata.

18. V footgolfu se deluje družbeno odgovorno, saj se sodeluje s številnimi organizacijami, katerih člani brezplačno obiščejo terene za footgolf in se jim predstavi igro. Osebe s prilagojenimi potrebami se pogosto vključuje v proces spoznavanja z igro, saj zelo blagodejno vpliva na njihovo razpoloženje. Veselje ob zadeti luknji je zanje neizmerno, za footgolfiste pa je to je največje zadovoljstvo.

Če se je v vas vzbudila želja po igri footgolfa, stopite v stik z vašim najbližjim centrom za footgolf in z veseljem vas bodo izkušeni footgolfisti popeljali v svet footgolfa. Vse informacije lahko najdete na www.footgolfslovenia.si ali na FB straneh slovenskih footgolf klubov: Footgolf Bovec Slovenia, Footgolf Pomurje, Footgolf klub Ljubljana, Footgolf Sport Club M – Olimje, Erlachstein Club – Šmarje pri Jelšah in FootGolf klub Ptuj.

Galerija
Značke: footgolf, promocija

Članki iz rubrike