Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
oui
oui
20.07.2022 09:28:55
Deli članek:

Kajakaška zveza skrbi tudi za kajakaške tabore in slovenski pokal mladih

Prek skupnih kajakaških taborov in serije tekmovanj slovenskega pokala za najmlajše v Kajakaški zvezi Slovenije skrbimo za motiviranje mladih tekmovalcev za redno vadbo.

Slovenski pokal za mlajše kategorije je sredstvo, ki ga v okviru programov Kajakaške zveze Slovenije koristimo za motiviranje mladih tekmovalcev za redno vadbo in spremljanje njihovega razvoja. Ker so programi usmerjeni v dolgoročni razvoj športnikov, so tudi vsebine tekmovanj primerne posamezni starosti tekmovalcev. Najmlajši imajo v tekmovanja nemalokrat vključene dodatne naloge, ki pokažejo specifične kajakaške veščine, v starejših kategorijah pa je tekmovalni program vse bolj podoben pravim članskim tekmovanjem.

Težavnost prilagojena starosti
Serija tekmovanj je razdeljena na pokal za mirne vode in pokal za divje vode. V slovenskem pokalu za mirne vode mlajši od 12 let tekmujejo v posebnih, krajših in bolj stabilnih mini kajakih. Tudi tekmovalne razdalje so prilagojene dolgoročnemu razvoju tekmovalcev. V slalomu pa je težavnost prog prilagojena starosti. V serijo tekmovanj na mirnih vodah je vključenih sedem tekem, serijo na divjih vodah sestavlja devet tekmovanj od maja do septembra.

V ospredju manjša kajakaška okolja
Zanimivo je, da v letošnji seriji na divjih vodah v ospredju niso tekmovalci iz večjih kajakaških okolij. Pri mlajših deklicah je vrh v domeni Kajak kanu kluba Čatež, pri dečkih in starejših deklicah so najvišje uvrščeni tekmovalci BD Steklarna Hrastnik.

Na mirnih vodah je razvrstitev med klubi bolj pestra, pa vendar je pri mlajših kategorijah opaziti, da je v vrhu več tekmovalcev in tekmovalk iz obalnih klubov Žusterna in Orka. Tekmovalci iz Soških elektrarn in Bohinja se visoko uvrščajo predvsem pri starejših dečkih, med najboljše pa vskoči še kakšen posameznik iz Krškega, Ljubljane ali kluba Rotoattivo iz Murske Sobote.

Rezultati v teh starostnih kategorijah niso prvotnega pomena, večina naših tekmovalcev, ki so pozneje oziroma še vedno osvajajo kolajne na največjih tekmovanjih, pa je bila že v seriji slovenskega pokala med najboljšimi v svoji starostni kategoriji.

Da pa ne bi bil program popestren samo s tekmovanji in pripravami, se mladi vsako leto družijo tudi na dveh skupnih taborih. Za divjevodaše je bil letos organiziran v Solkanu, mirnovodaši bodo teden dni skupaj preživeli na taboru na umetnem Soboškem jezeru. V času tabora se udeleženci spoznajo še z marsikatero drugo športno disciplino in zanimivostjo, čeprav je tabor namenjen predvsem pridobivanju novih kajakaških znanj.

Vključitev v kajakaške programe je mogoča prek enega od kajakaških klubov, ki so člani Kajakaške zveze Slovenije. V razpredelnici so naslovi in kontakti, kje vse se lahko mladi vključijo v tekmovalne programe slovenskih kajakaških klubov.