mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

jz
jz
0 19.07.2022 09:04:42

Kristjan Čeh danes ponoči po kolajno: Moralo bi biti dovolj

Profimedia
Najboljši slovenski atlet bo danes ponoči (s torka na sredo) ob precej pomenljivi uri (3.33) začel boj za kolajno v metu diska na svetovnem prvenstvu v Eugenu.

Čeh se je v kvalifikacijah zlahka uvrstil v finale. Že s prvim metom je z 68,23 metra gladko zmogel avtomatično kvalifikacijsko normo (66 m), kar je bil drugi skupni izid. Triindvajsetletni Ptujčan je brez težav upravičil vlogo favorita za odličja. Nastopil je v prvi skupini kot 14. po vrsti in kmalu zatem zadovoljen tudi odšel s tekmovalnega prizorišča.

»To sem tudi načrtoval, nisem pa si mislil, da bo šlo tako hitro in tako daleč. V prvi met sem šel bolj na lahko, da bi bil potem bolj samozavesten in disk poslal čez 66 metrov. Pa je šlo čez 68 metrov, tako da je bilo res super,« je dejal kolos s Ptuja. Čeh je na vseh tekmah poletne sezone krepko presegel zahtevano kvalifikacijsko normo za finale, še najmanj pa prav na uvodni tekmi 15. maja, ko je v Mariboru zmagal s 67,40 metra.

»Za zlato bo treba vreči veliko več kot v kvalifikacijah. Želim si dobro tehniko in dobre mete. Dobro mi je šlo tudi na ogrevanju, drugi met se je dotaknil rumene črte, oznake za kvalifikacijsko normo, prvi je šel še dlje. Dobro sem začel prvenstvo, to mi je dalo dodatno spodbudo za finale.«

Že po prvem treningu na stadionu je Čeh povedal, da krog za izmet malo drsi in da ves čas piha vzgonski veter: »Tudi tokrat je bilo tako, ampak razmere so za vse enake. Veter se je čutil že tik nad tlemi, zgoraj v zraku ga je bilo še več. Lahko se ga malo izkoristi, ampak to spet ne prispeva toliko, da bi bilo odločilno.«

Na zadnji tekmi pred SP je v Stockholmu 30. junija zmagal na diamantni ligi, v kateri je to sezono še neporažen. Spet je vrgel disk čez 70 metrov, 70,02 metra je bil tudi rekord mitinga. Drugi je bil izjemno obetavni Litovec Mykolas Alekna (69,81 m), tretji pa olimpijski in svetovni prvak, Šved Daniel Ståhl (67,57 m).



Devetnajstletni Alekna, lanski mladinski svetovni prvak in sin nekdanjega dvakratnega olimpijskega in dvakratnega svetovnega prvaka Virgilijusa Alekne (slednji ima še vedno rekord svetovnih prvenstev – leta 2005 je v Helsinkih vrgel 70,17 metra, ki pa ga bo verjetno treba za zmago na tem svetovnem prvenstvu popraviti), je imel najboljši izid kvalifikacij (68,91 m). Tretjega je zabeležil olimpijski podprvak, Šved Simon Pettersson (68,11 m), četrtega pa Avstralec Matthew Denny (66,98 m), lani četrti na olimpijskih igrah Tokio 2020. V skupini B in skupno peti je bil nekdanji svetovni prvak in evropski prvak, Litovec Andrius Gudžius (66,60 m), šesti pa bronasti na zadnjih OI, SP in EP Lukas Weisshaidinger iz Avstrije (66,51 m). To so bili edini tekmovalci, ki so zmogli met čez avtomatično kvalifikacijsko normo, sedmi je bil prvi brez nje Stahl (65,95 m).

»Alekna je zelo nadarjen, saj je po očetu podedoval prave gene. Sicer je nekoliko manjši kot oče, a ima zelo dolge roke in široka ramena. Petterson je prav tako dosegel svoj izid sezone. A na to se ne oziram, to so le kvalifikacije, veselim se že finala,« je povedal Čeh.

Realnost je kolajna
Vse drugo kot kolajna bi bilo tako za slovenske ljubitelje atletike kot za Kristjana Čeha veliko razočaranje. Čeh je trenutno najboljši metalec diska na svetu, in če v finalu ne bi bil med prvimi tremi, bi bil pravi polom. Že to, kako je metal v kvalifikacijah, ko je za šalo vrgel preko 68 metrov, je pokazatelj, kako dober je. Seveda je vse skupaj šport in marsikaj gre lahko narobe. Čeh je bil favorit za kolajno že lani na olimpijskih igrah v Tokiu, pa je pristal na petem mestu. Toda danes je položaj drugačen. Takrat je bil psihološko »raztreščen«, saj je dva meseca pred igrami ostal brez trenerja oziroma se je moral odločati med dekletom in trenerjem (vemo, kako se je odločil). Psihološko pa tedaj tudi še ni bil tako močan, da bi lahko sam prebrodil tako veliko krizo. »Zdaj je povsem drugače. S trenerjem Gerdom Kanterjem sem bil v ZDA že dva tedna pred prvenstvom in tu smo skupaj trenirali. Res vrhunsko,« je zatrdil Čeh.

Na tem prvenstvu zato opravičil ne bo več. Kristjan mora vzeti kolajno. Ne bomo preveč požrešni in zapisali, da mora vzeti zlato (lahko kakšnemu tekmovalcu disk odleti res daleč, trem pa ne more), toda z metom čez 70 metrov, česar je, kot kaže, sposoben na vsaki tekmi, bo vzel odličje svetovnega prvenstva. No, v krogu za izmet si še vedno sam s svojimi strahovi ...

Značke: atletika, čeh

Članki iz rubrike