nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

(sm)
(sm)
0 08.06.2022 11:35:52

V Pivki ognjemet in šampanjec, Kragelj mojster klasike

Pivčanke ob slavju za naslov državnih prvakinj
BZS
Konec tedna smo v Pivki dobili nove klubske državne prvakinje in članskega državnega prvaka v igri posamezno. V Ljubljani so uspešno nastopili balinarji pod okriljem Specialne olimpijade Slovenije, v Španiji pa so z nastopi na evropskem prvenstvu zaključile slovenske petankarice.

Ognjemet, penina, huronsko navdušenje... V Pivki so v soboto popoldne prvo lovoriko svoje ženske zasedbe proslavili tako, kot se spodobi. Balinarke Pivke Oro Met so po hudem boju v derbiju predzadnjega kroga 1. lige – članice s 13:11 premagale drugouvrščeni Agrochem Hrast iz Kobjeglave in ob prednosti petih točk lahko že proslavljajo osvojitev zmagovalnega pokala, ki ga bodo visoko dvignile v zrak v soboto po zaključku zadnjega letošnjega dvoboja v Miljah. V boju za drugo mesto najbolje kaže Kobjeglavkam, ki jih v zadnjem krogu čaka domača tekma proti idrijskemu Kolektorju, medtem ko bodo krimovke tretje mesto branile v sosedskem derbiju proti Šiški.


Kragelj najboljši med posamezniki

V Pivki je bilo zelo pestro tudi v nedeljo, saj je gostila člansko državno prvenstvo v igri posamezno, na katerem je nastopilo kar 54 balinarjev, ki so v zahtevnih pogojih ob hudi vročini prikazali odlične igre. Najbolj se je izkazal Postojnčan Mitja Kragelj, ki si v bojih na izpadanje ni privoščil spodrsljaja in še enkrat potrdil, da gre za mojstra klasičnih iger. Po napetih bitkah v osmini finala in četrtfinalu je boje za medalje zaključil v velikem slogu in si po zmagi proti mlademu Kraševcu Juretu Fabjanu še drugič okrog vratu nadel zlato medaljo v tej disciplini. V boju za bron je izkušeni Gregor Sever nadigral Gašperja Povha.



DP posamezno – člani
Četrtfinale
Mitja Kragelj (Postojna) – Rok Beguš (Orlek Oro Met Pivka) 8:7, Martin Zdauc (Palma Tivat) – Jure Fabjan (Skala Sežana) 11:12, Gregor Moličnik (Kozlek Kuteževo) – Gregor Sever (Agrochem Hrast Kobjeglava) 4:11, Slavko Petrovič (Logatec) – Gašper Povh (Skala Sežana) 8:9


Polfinale
Fabjan – Sever 13:6, Kragelj – Povh 13:5


Za 3. mesto
Sever – Povh 10:6


Finale
Kragelj – Fabjan 9:4



Zlato v Francijo in Španijo, Slovenke razočarale

Končano je deseto žensko evropsko prvenstvo trojk v španski Torrelavegi, na katerem je nastopilo štiriindvajset reprezentanc. Tretjič zapored je evropsko krono osvojila Francija, ki je prvenstvo končala brez poraza. V finalu so Francozinje premagale reprezentanco Italije, bronasti kolajni pa sta odšli v Monako in Izrael. V natančnemu zbijanju je slavila Španka Sara Diaz pred Švicarko Metaironovo, bron sta osvojili Poljakinja Blasiakova ter Belgijka Meskensova.



Slovenska reprezentanca, za katero so nastopile Tatjana Šeruga, Barbara Lemut, Iris Vencelj in Marija Bračič, je doživela hladen tuš. Kljub prevetritvi izbrane selekcije so bili pred odhodom na prvenstvo postavljeni visoki cilji, zato je bil pristanek na trdna tla toliko bolj boleč. Porazi proti Avstriji, Škotski, Švici, Slovaški in Ukrajini ter zmaga proti Estoniji v igri trojk niso bili dovolj za več kot predzadnje, 23. mesto. Tudi 20. mesto Barbare Lemut v natančnemu zbijanju zagotovo ne more biti razlog za zadovoljstvo. Očitno je štiriletni reprezentančni premor naredil svoje, kakor tudi epidemija. "Priznam, da je to velik neuspeh, za katerega prevzemam vso odgovornost. Prepričan sem bil, da smo bolje pripravljeni, pa se to ni pokazalo. Očitno sta bila dva meseca priprav premalo za kaj več," je bil vidno razočaran selektor Žiga Kobal, ki bo svoj debi na selektorskemu stolčku moral kaj hitro pozabiti, saj bo še letos treba zavihati rokave in naprej graditi reprezentanco za prihajajoča tekmovanja.



Borčnik in Petrič kralja serie A

Sezona v italijanski serie A se je zaključila s slavjem BRB Ivree, za katero sta za drugo zaporedno krono uspešno nastopala tudi Aleš Borčnik in Anže Petrič. Po porazu v velikem finalu sta se s srebrom v dresu La Perosine morala zadovoljiti Davor Janžič in Jure Kozjek, medtem ko je Dejan Tonejc z Novento sezono zaključil v polfinalu.



Specialci so balinarski mojstri

Na zadnji majski petek je na balinišču Športnega društva Zarja iz Ljubljane potekal balinarski turnir Specialne olimpiade Slovenije. Turnir je organiziral Center Janeza Levca – OŠ DE Dečkova, v sodelovanju s Športnim društvom Zarja. S sodniki in podeljevalci medalj je na pomoč priskočila tudi Balinarska zveza Slovenije.



Turnirja se je udeležilo 14 članic Specialne olimpiade Slovenije, ki je krovna organizacija za šport oseb z motnjami v duševnem razvoju. V igri četvork in elementih bližanja se je pomerilo 91 športnikov iz Slovenije in zamejstva, športnike pa je na tekmovanju spremljalo 27 spremljevalcev.



Na otvoritveni slovesnosti so se v prvi vrsti z mimohodom predstavili športniki, zaplesale so učenke CJL OŠ Dečkova, za glasbeni vložek pa je poskrbela skupina Zverinice iz Dečkove. Na odprtju sta športnike pozdravila ravnatelj CJL Matej Rovšek in Brigita Hribar Vrenko, članica IO BZS in predsednica Komisije za žensko balinanje, turnir pa je odprl predsednik ŠD Zarja Danilo Grilj.



Na dveh zunanjih igriščih je potekalo tekmovanje v elementih bližanja, na katerem je sodelovalo 28 tekmovalcev v petih skupinah. Na tekmovanju je prevladovalo sproščeno ozračje. Ob vsaki odlično približani krogli so se po dvorani razlegali vzkliki veselja. Gledalci so vsak met nagradili s spodbudnim aplavzom. Zaključek turnirja je postregel s podelitvijo zasluženih medalj ob zvokih himne Specialne olimpiade Slovenije. 



Izidi
1. skupina: 1. Sožitje Radovljica, 2. VDC Zasavje, 3. VDC Vrhnika – Idrija, 4. VDC Želva
2. skupina: 1. Društvo Sožitje Ljubljana, 2. DZC Janeza Levca, 3. VDC Ajdovščina – Vipava, 4. CUDV Draga
3. skupina: 1. VDC Postojna, 2. Mitja Čuk, 3. CJL Dečkova, 4. CUDV Črna-VDC SG, 5. Center Gustava Šiliha Maribor




Galerija

Članki iz rubrike