Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

su
su
0 22.05.2022 19:55:18

Planica navdušila z novo svetovno serijo

Nik Bertoncelj
Nepremagljiva Slovenka in Francoz. Spartan privabil številne znane obraze. Nedelja tudi v znamenju družin.

Dolina pod Poncami je gostila premierni SPARTAN TRIFECTA VIKEND, polnokrvno izvedbo slovenske edicije najbolj sloveče serije tekov z ovirami. Eno zahtevnejših prog v koledarju je premagalo čez 1.700 tekmovalcev iz 34 držav, pričakovano sta bila v razredu elite nepremagljiva naša zvezdnica Rea Kolbl in ekipni svetovni prvak Jeremie Gachet. Spartan so obiskali tudi Jernej in Taya Damjan, Ines Vidmar iz Survivorja, Marko Knafelc iz Dunking Devils, Franko Bajc in kup znancev iz Exatlona.

"Za nami je delaven in hkrati nepozaben vikend. Čeprav je trajalo tri leta, da smo končno lahko izpeljali prvo polnokrvno slovensko izvedbo Spartana, je bilo vredno. Zahvalil bi se občini Kranjska Gora in vsem partnerjem, ki nas že od začetka podpirajo pri tem projektu. Preko 1.700 tekmovalcev iz 34 držav je bilo navdušenih nad kuliso, razgledi in unikatnimi izzivi, ki jih je ponudila naša tekma - od uvodnega vzpona na planiško velikanko do snežne ovire z bodečo žico - vreme je zdržalo, po odzivih, ki jih dobivamo, smo se Slovenci še enkrat več izkazali kot odlični gostitelji in verjamem, da smo šele na začetku zgodbe, ki se bo v prihodnje razvila v velik športni, zabavni in turistični produkt," je po zaključku Spartan Race Kranjska Gora hosted by I Feel Slovenia, povedal Simon Rožnik, direktor agencije Extrem, ki se je uveljavila s spektakli, kot so Red Bull Goni Pony (za Red Bull), Odbito na Ljubljanici, mednarodni turnir Ljubljana Beach Volley, plezalni spektakel Triglav The Rock LJ, DP v košarki 3x3, Pljusk na Velenjski plaži, Red Bull 400 Planica ...

"Po športni plati projekt stoji, številni tekmovalci že komaj čakajo, da se vrnejo v Slovenijo in pripeljejo še prijatelje, zato se bomo še bolj usmerili v promocijo Spartana kot zabavnega rekreativnega izziva, ki je primeren za vsakogar, sploh družine in skupine prijateljev. V tujini na Sparanih pogosto srečujemo skupine na dekliščinah in fantovščinah, so priložnost za team buildinge, dobra poživitev treningov za resne športnike ali izziv za vse, ki radi poizkusijo kaj novega." Eden od slovenskih prostovoljcev, ki je Spartan prvič preizkusil ob lanski revialni izvedbi v Kranjski Gori, je recimo okoli njega zgradil zdrav življenjski slog, izgubil več deset kilogramov, zdaj pa s prijatelji tekmuje po vsej Evropi.

Prva zvezda novega planiškeg izziva je bila nedvomno Rea Kolbl. Čeprav živi v Koloradu, je to njena domača tekma, pri njej pa sodeluje tudi kot ambasadorka. Kot kaže pa njen sloves tudi v regiji ni omejen le na Slovenijo, saj jo je na tekmi spodbujala večja skupina mladih navijačev iz Črne Gore, tako tekmovalci kot njihovi spremljevalci pa so jo ves konec tedna na vsakem koraku ustavljali za fotografije: "To je eden najboljših Spatanov na svetu, tukaj bi moralo biti tudi svetovno prvenstvo. Predvsem v ZDA so zadnje čase proge zelo položne, tukaj pa smo na razdalji Beast na 21. kilometrih s 30 ovirami naredili tudi skoraj 1.000 višinskih metrov, kar je res pravi izziv." Reo zdaj čaka serija tekem v Severni in Srednji Ameriki, v Evropo pa se vrača ob koncu poletja. Ena njenih velikih želja pa je tudi priti v slovensko reprezentanco v smučarski disciplini skimo, za olimpijske igre 2026.

Aktualni svetovni ekipni prvak, Francoz Jeremie Gachet, ki je bil, podobno kot Rea, z naskokom nepremagljiv v moški konkurenci, je bil navdušen nad posebnostjo kranjskogorske preizkušnje, saj je to, razen ene tradicionalne zimske tekme v Avstriji, edino prizorišče, kjer je bil na enem od izzivov sneg in to pod bodečo žico. Tudi on je že napovedal nastop na planiški tekmi naslednje leto in tudi on bo s seboj pripeljal prijatelje.

V sobotnem sprintu pa so se preizkusili tudi tekmovalci iz različnih športnih resničnostnih šovov, ki so se s Spartanom srečali prvič in so navdušeni nad konceptom. Franku Bajcu (odličen peti) je recimo všeč tudi to, da si lahko vsak izbere razdaljo in zahtevnost proge, prilagojeno svojim sposobnostim in pripravljenosti, Ines Vidmar iz Survivorja bi raje malo malo tekla in imela še kako vajo za spretnost ali moč več, sneg ji je res prišel do živega, medtem ko je bila Pina Umek iz Exatlona naravnost navdušena nad to osvežitvijo sredi proge. In ja, če ste dvomil, Marko Knafeljc iz Dunking Devils je tudi tokrat, kot v večini epizod Exatlona, tekmoval zgoraj brez ...

BEAST ELITE MOŠKI (21 km + 30 ovir)
Jeremie Gachet (fra) - 1:45:56 // Luca Pescollderungg (ita) - 1:48:15
Jakub Kolar (cze) - 1:52:19

BEAST ELITE ŽENSKE (21 km + 30 ovir)


Rea Kolbl (slo) - 2:18:03 // Eniko Csernak (hun) - 2:34:20
Vanessa Gobbhardt (ger) - 2:34:41

SUPER ELITE MOŠKI (11,5 km, 25 ovir)
Jeremie Gachet (fra) - 1:08:14 // Jakub Kolar (cze) - 1:12:13
Andres Baumhackl (aut) - 1:17:45

SUPER ELITE ŽENSKE (11,5 km, 25 ovir)
Rea Kolbl (slo) - 1:29:08 // Veronika Szabo (hun) - 1:48:40
Babett Groholy (hun) -1:50:16

SPRINT OPEN MOŠKI (5 km + 20 ovir)
Matthias Holl (aut) - 39:56 // Alberto Romualdi (ita) - 41:22
Renato Kuzek (aut) - 43:15 // 5. Franko Bajc (slo) - 45:31

SPRINT OPEN ŽENSKE (5 km + 20 ovir)
Amanda Schneider (sui) - 51:00 // Lara Deu (slo) - 56:32
Aleksandra Simic (srb) - 56:55

Značke: planica, spartan

Članki iz rubrike