900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

sta
sta
0 21.05.2022 17:59:35

Leclercu najboljši startni položaj v Španiji

Profimedia
Vodilni v seštevku svetovnega prvenstva formule 1, Monačan Charles Leclerc, bo tudi nedeljsko dirko za VN Španije v Montmelu začel z najboljšega startnega izhodišča. Voznik Ferrarija je bil na katalonskem dirkališču v kvalifikacijah za 0,323 sekunde hitrejši od najostrejšega tekmeca za skupno zmago, Nizozemca Maxa Verstappna v Red Bullu.

Za navdušenje 100.000-glave množice na šesti postaji sezone je poskrbel domačin Carlos Sainz s Ferrarijem, ki je osvojil tretje mesto in se bo na dirko podal iz druge vrste skupaj z voznikom Mercedesa, Britancem Georgeom Russellom.

V tretji vrsti 4,655 km dolge proge bosta drugi dirkač Red Bulla, Mehičan Sergio Perez, in drugi voznik Mercedesa, Britanec Lewis Hamilton.

V seštevku za svetovno prvenstvo ima Leclerc, ki je 13. dobil kvalifikacije in četrtič letos, 19 točk prednosti pred branilcem naslova Verstappnom. Slednji je letos zmagal celo trikrat, Leclerc pa je dobil preostali preizkušnji.

Velja dodati, da so bile tokratne kvalifikacije izjemno napete, Verstappen pa je imel v končnici tudi tehnične težave. Pred tem se je 24-letni Leclerc s svojim bolidom celo zavrtel na progi, zato je kasneje v odločilnem poskusu lovil vodilno pozicijo.


"Ta zadnji poskus je bil zame zelo, zelo pomemben. Izjemno sem zadovoljen z najboljšim izhodiščem, pa tudi z bolidom, ki je danes deloval enkratno," je po kvalifikacijah priznal Monačan.

"Žal je mojemu motorju v končnici padla moč. Škoda. A dejstvo, da sem v prvi vrsti, prav tako potrjuje, da sem dobro pripravljen," pa je rokavico pred nedeljsko dirko tekmecu vrgel Verstappen, ki je pred šestimi leti pri rosnih 18 prav tukaj presenetljivo dobil prvo dirko v karieri.

Vsekakor gre pričakovati medsebojni dvoboj. Na dirkališču v Barceloni so doslej v 90 odstotkih zmagovali tisti dirkači, ki so dirko začeli v prvi vrsti. Prehitevanje na tem dirkališču je namreč izjemno težko.

Pomembna pa bosta tudi taktika in pripravljenost. Danes je bilo na dirkališču kar 32 stopinj, asfalt na progi se je ogrel na 48 stopinj Celzija.

Zadnjih pet dirk tukaj je dobil Hamilton.

Članki iz rubrike